Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

AVENTURILE LUI HABARNAM (27)

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi

de Nikolai Nosov

Capitolul XXVII O întâlnire neașteptată

Urmare la Aventurile lui Habarnam (26)

aventurile lui habarnam

Aventurile lui Habarnam. Habarnam este dat de gol și, de rușine, se ascunde în niște tufe.

În Orașul Verde pregătirile pentru bal erau în toi. Tubuleț pictase chioșcul pentru orchestră cu niște desene complicate, iar alți băiețași vopseau pavilioanele în toate culorile curcubeului. Fetițele împodobeau platoul de dans cu lampioane, stegulețe și flori. Doar Habarnam alerga de colo-colo și dădea indicații de care nu avea nevoie nimeni.

Când voiră să facă niște bănci, băiețașii văzură că nu au scânduri. Habarnam strigă să desfacă un pavilion, dar Tubuleț se opuse. Munciseră toți ca să îl ridice și să îl vopsească. Habarnam strigă că el e șeful și trebuie să facă așa cum spusese el.

Tocmai atunci apăru o mașină în depărtare. Bucuroși, băiețașii se gândiră că acum vor putea să aducă scânduri și nu va mai trebui să desfacă pavilionul. Mașina se apropie și opri. Din ea coborâră Covrig și Știetot.

Băiețașii începură să strige de bucurie. Îl înconjurară pe Știetot și, din vorbă în vorbă, îi spuseră că lui Habarnam îi fusese frică și nu îi lăsase să sară cu parașuta când le spusese el. Ei se porniră apoi să-l facă pe Habarnam mincinos, fiindcă spusese  că el a inventat balonul și că este șeful lor. După aceea, spuseră că Știetot este șeful lor.

Albăstrica îi reproșă lui Habrnam că mințise, îi întoarse spatele și intră în grupul care îl înconjura pe Știetot. Fetițele îl întrebară dacă e adevărat că pământul se vede din balon ca o plăcintă, dacă norii sunt tari și trebuie să-i spargi cu toporul sau dacă balonul se umple cu aburi și poate zbura cu fundul în sus. Știetot spuse că toate sunt niște născociri și află că pe toate le spusese Habarnam. Cu toții se întoarseră spre Habarnam și începură să râdă atât de tare încât el nu putu să rabde și fugi să se ascundă în niște tufișuri.

Știetot fu condus de fetițe prin oraș, apoi chiar prin casele lor. Admiră ordinea și curățenia care domneau peste tot, se interesă de felul în care erau construite fântânile arteziene și de cultivarea fructelor și legumelor, notându-și atent în carnet, spre admirația fetițelor.

Habarnam încercă de câteva ori să iasă din tufișuri, fiindcă se plictisise. De fiecare dată tovarășii lui începeau să strige, făcându-l mincinos, lăudăros și fricos. Până la urmă se hotărî să stea ascuns acolo până când va începe balul.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Aventurile lui Habarnam (28)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă!
4468025380

2 comments

1 ping

 1. Adrian Zarif

  Ha, ha, ha :) Ce surpriză plăcută. Aventurile lui Habarnam mi-au înveselit copilăria! Habar n-am când a trecut timpul …

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că te-am surprins plăcut! Habar n-am cum mi-a venit ideea să povestesc Aventurile lui Habarnam, dar văd că bine am făcut! :D

 1. AVENTURILE LUI HABARNAM (28) de Nikolai Nosov. Povestire pe scurt

  […] « AVENTURILE LUI HABARNAM (27) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.