Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

AVENTURILE LUI HABARNAM (18)

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi

de Nikolai Nosov

Capitolul XVIII În Orașul Zmeielor

Urmare la Aventurile lui Habarnam (17)

aventurile lui habarnam

Aventurile lui Habarnam. Mașina lui Șurubelniță

Orașul Zmeielor se deosebea de Orașul Verde. Nu avea atâta verdeață, fiindcă nu erau copaci. În schimb, erau multe flori, ca în Orașul Florilor. Pe case se aflau mici mori de vânt, cu pocnitori de lemn care pocneau tot timpul. Peste tot erau înalțate zmeie, ale căror cozi zbârnâiau. Astfel, în oraș domnea un vuiet neîncetat.

La ferestrele caselor erau montate gratii, care lăsau să intre lumina, dar opreau mingiile, căci peste tot se juca fotbal.

Covrig, șoferul care îi adusese pe Șurubel și Piuliță, opri mașina la poarta meșterului Șurubelniță. Coborâră și Covrig apăsă pe un buton. Poarta se deschise singură, fără zgomot. La fel se deschise și ușa casei. Cei trei intrară într-o cameră aproape goală. Nu era acolo decât un hamac, în care era întins Șurubelniță, un băiețel îmbrăcat într-o salopetă albastră.

Covrig îl întrebă dacă mai doarme la ora aceea. Șurubelniță îi răspunse că nu doarme, ci se gândește. El apăsă pe un buton și din perete ieșiră trei scaune pliante, pentru oaspeți. Mai apăsă pe un buton și din perete apăru o masă. Era mândru de automatizarea făcută, dar mobila era așezată numai pe lângă pereți.

Aflând ce le trebuie oaspeților, Șurubelniță apăsă pe alt buton și ieși în curte printr-o trapă din podea. Ieșiră și ceilalți, iar Șurubelniță îi conduse în garaj. Aici se afla un automobil ciudat, cu opt roți, patru deasupra și patru dedesubt. Astfel, mașina se putea deplasa și dacă s-ar fi răsturnat într-un accident.

Nu numai atât, dar mașina avea sistem de răcire cu înghețată de alune, în spate avea un dispozitiv pentru spălat rufe, iar când nu se deplasa, mașina tăia lemne, făcea cărămizi și curăța cartofi.

Șurubelniță căută mult timp lampa de sudat, până când își aminti că o lăsase la Istețul. Covrig îi liniști pe cei doi, spunându-le că îi duce el la Istețul și îi informă că acesta era scriitor.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Aventurile lui Habarnam (19)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă!
4468025380

2 comments

1 ping

 1. Roxana

  Ce dor imi era de Habarnam. :)

  1. Zinaida Strinu

   Uite că ți s-a împlinit dorul! :)

 1. AVENTURILE LUI HABARNAM (19) de Nikolai Nosov. Povestire pe scurt

  […] « AVENTURILE LUI HABARNAM (18) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.