AVENTURILE LUI HABARNAM (4)

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi

de Nikolai Nosov

Capitolul IV Cum a compus Habarnam versuri

Urmare la Aventurile lui Habarnam (3)

aventurile lui habarnam

Aventurile lui Habarnam. Cum să devii poet

După ce nu a reușit să devină pictor, Habarnam s-a hotărât să se facă poet. Se duse la un poet, cunoscut de-al lui, care se numise Tonă și își schimbase numele cu unul mai poetic, Diamant. Îi spuse că vrea să devină și el poet și îl rugă să îl învețe să compună versuri. Poetul îi spuse că întâi trebuie să verifice dacă are talent. Băiețașul spuse că are, că e foarte înzestrat, dar Diamant răspunse că trebuie să verifice.

Diamant îl întrebă dacă știe ce este rima. Habarnam nu știa. Poetul îi spuse că două cuvinte rimează când au aceeași terminație și îi dădu câteva exemple: lună-alună, cioară-vioară. Îi ceru apoi să spună și el un cuvânt care să rimeze cu cuvântul ”câlți”. Habarnam inventă pe loc cuvântul ”smâlți”. Diamant spuse că nu merge așa, totuși, când băiețașul îi ceru să spună el rima aceea, nu găsi niciun cuvânt, oricât se strădui.

Apucat de o durere de cap, Diamant îl trimise pe Habarnam acasă, spunându-i că are talent și poate să scrie versuri. Acasă, băiețașul se apucă de scris. Scrise toată ziua și seara, le citi celorlalți ceea ce scrisese. ”Știetot s-a dus la baie Și-a sărit peste o oaie.” ”Grăbilă era nemâncat Și-a-nghițit un fier de călcat.” ”Dacă are sub perniță O bucată de halviță.”

Fiecare dintre eroii versurilor se supărară pentru minciunile scrise de Habarnam, chiar dacă acesta încercă să le explice că le folosise doar pentru a obține rimele. La rândul lor, ceilalți refuzară să asculte versurile dedicate de Habarnam. Băiețelul spuse că, atunci, se va duce să le citească vecinilor, dar colocatarii lui îl amenințară că nu îl mai primesc în casă. Până la urmă, Habarnam hotărî să nu mai scrie niciodată versuri.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Aventurile lui Habarnam (5)!

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Pingback: AVENTURILE LUI HABARNAM (5). Povestire pe scurt pentru elevi