Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

NĂPASTA (1)

Năpasta de Ion Luca Caragiale

Dramă în două acte

napasta

Năpasta

Într-un sat de munte, între Dragomir cârciumarul, Gheorghe învățătorul, Ion ocnașul și Anca, soția lui Dragomir, are loc o dramă cu deznodământ fatal.

Actul I

În cârciumă se află, așezați în jurul mesei, Dragomir, Gheorghe și Anca. Gheorghe citește dintr-o gazetă, în timp ce Anca lucrează. Cei trei comentează știrea că dispăruse un nebun de la ocnă, după nouă ani de detenție pentru crimă. Soldatul ce îl păzea afirmase că nebunul ar fi căzut în ocna părăsită.

Din discuție reiese că Dragomir îl socotea nevinovat. Îl văzuse pe nebun la proces, fiindcă făcuse parte dintre jurați. Anca e mirată că Dragomir nu îi spusese asta până acum. Bărbatul ei motivează că nu îi spusese ca să nu înceapă să-l bocească pe primul ei soț, Dumitru.

Dragomir îl întreabă pe Gheorghe dacă e adevărat că după zece ani un om poate mărturisi o crimă făptuită și să fie iertat de pedeapsă.  Învățătorul nu știe termenul, dar știe că există așa ceva. Anca aude și, plângând, spune că nu este o lege dreaptă. Furios, bărbatul ei o acuză că plânge mereu după primul ei bărbat și o întreabă de ce s-a mai măritat a doua oară.

După ce Anca iese din încăpere, Gheorghe îl mustră pe Dragomir că e prea aspru cu femeia lui. Dragomir îi spune că, de opt ani de când o luase de nevastă, ea este cu gândul numai la Dumitru. Femeia intră din nou și îl privește fix pe bărbatul ei. Furios, acesta o smucește de mână și afirmă că ea crede că el îi omorâse primul bărbat. Ea îi spune că este nebun și Dragomir iese foarte tulburat.

Rămas singur cu Anca, Gheorghe îi amintește femeii că o iubește. Ea îl respinge și bărbatul îi spune că s-a hotărât să plece din sat. Lumea simțise că o iubește și că era prieten cu Dragomir numai ca să o vadă mai des. El nu voia să se facă de râs și nu mai putea să trăiască așa.

Anca plânge și îi spune că îi va fi dor de el, fiindcă dragostea lui îi dăduse putere să îndure viața. O mai sprijinise și gândul că el ar fi putut să facă o jertfă mare pentru ea cândva. Când bărbatul se îndreaptă spre ieșire, femeia îl cheamă înapoi, schimbă tonul și îi spune că și ea îl iubește, dar nu poate fi a lui decât după ce va muri Dragomir. Îl cheamă să vină înapoi după ce Dragomir se va întoarce beat și va adormi. Ea avea să pună lampa în fereastră ca semnal.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Năpasta (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

6 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Diana

  Cred ca m-am oprit la „comediile” lui I.L. Caragiale pentru ca foarte vag imi amintesc „Napasta”. :)

  :) Până de curand, in Ro se prescria raspunderea penala inclusiv pentru omor; acum gata, ucigasii nu mai scapa, indiferent când ar fi descoperiti.

  „Gândăcelul” am evitat sa citesc. :) Năpasta o voi urmări.
  Zi minunata iti doresc, Zina draga!

  1. Zinaida Strinu

   Comediile au fost cu mult mai mult mediatizate și puse în scenă decât drama.

   Puteai citi și ”Gândăcelul”. Este una dintre povestirile fără sfârșit trist. :)

   Zi minunată și ție, dragă Diana!

 2. LAURA C.

  Mi-ati amintit de perioada liceului. Ce diferenta intre nuvela si comedie!

  1. LAURA C.

   Parca ar fi scrisa de altcineva, nicidecum de Caragiale.

   1. Zinaida Strinu

    Și totuși, e Caragiale!

  2. Zinaida Strinu

   Drama Năpasta a fost mai puțin apreciată decât comediile aceluiași autor, I.L.Caragiale. Totuși e demnă de apreciat.

 1. NĂPASTA (2) de I.L.Caragiale. Povestire pe scurt pentru elevi

  […] « NĂPASTA (1) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.