Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MIZERABILII (68) de Victor Hugo

PARTEA a V-a JEAN VALJEAN

CARTEA a IV-a Javert o ia razna

Urmare la Mizerabilii (67)

mizerabilii

Mizerabilii. Javert privește în adâncul întunecat al Senei.

Javert plecase de pe strada lui Jean Valjean cu capul plecat. Se îndreptase către Sena, și anume între podul Notre-Dame și podul Change. Aici era un curent puternic, violent, din care nu scăpase niciunul dintre cei care căzuseră în apă. Toți marinarii se temeau de acest loc periculos.

Sprijinit de parapetul podului, inspectorul de poliție se gândea înspăimântat că, din omenie, își încălcase datoria față de societate. Făcuse un lucru bun că îl scăpase pe acela care îi salvase viața. Era însă un lucru rău, de neacceptat pentru el, că acela era un ocnaș evadat.

Tremurând din tot corpul, Javert își spunea că ar trebui să revină și să îl aresteze pe Jean Valjean. Totuși, nu putea. Își amintea de el de pe când fusese domnul Madeleine și simțea, uluit, că îl admiră pe omul acela. Polițistul se acuza în sinea lui că nu ceruse în baricadă să fie împușcat, ca să nu îl salveze ocnașul. El descoperea acum că există ceva deasupra datoriei. Îl descoperise pe Dumnezeu, numai că nu își dădea seama de asta și suferea enorm.

Socotind că nu există decât o cale de a scăpa de această suferință, Javert se îndreptă spre cel mai apropiat post de poliție. Se legitimă și se așeză la o masă pregătită cu tot ce trebuia pentru scris. Așternu pe hârtie o notă prin care semnala anumite lucruri ce trebuiau să fie îndreptate în activitatea poliției și a închisorilor. Semnă, lăsă hârtia pe masă și ieși.

Javert se duse hotărât înapoi pe cheiul Senei, acolo de unde plecase. Privi în prăpastia întunecată a râului, își scoase pălăria și o puse pe marginea parapetului, apoi se aruncă în apa care îl înghiți imediat.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Mizerabilii (69)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

2 comments

2 pings

 1. coco

  o carte ce trebuie citita de toata lumea!

  1. Zinaida Strinu

   Total de acord, dragă Coco! De asta și este inclusă în programa școara, dar… câți o citesc?

 1. MIZERABILII (69) de Victor Hugo. Povestire pe scurt pentru elevi

  […] « MIZERABILII (68) de Victor Hugo […]

 2. MIZERABILII (67) de Victor Hugo. Povestire pe scurt pentru elevi

  […] MIZERABILII (68) de Victor Hugo » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.