Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MIZERABILII (42) de Victor Hugo

PARTEA a IV-a IDILA DIN STRADA PLUMET ȘI EPOPEEA DIN STRADA SAINT-DENIS

CARTEA I CÂTEVA PAGINI DE ISTORIE

Capitolele I-V O trecere în revistă a evenimentelor premergătoare revoluției din 1832.

Urmare la Mizerabilii (41)

mizerabilii

Mizerabilii. Cafeneaua Musain

Regele Carol al X-lea, din dinastia Bourbon, a fost înlocuit, prin revoluția din iulie 1830, cu regele Ludovic-Filip, din casa Orleans. Aceasta a fost opera burgheziei, nu voința poporului.

Noul rege avea multe calități, dar nu știa nimic despre suferințele și năzuințele poporului. A înăbușit drepturile democratice, a neglijat progresul, a reprimat cu sălbăticie protestele străzii, a aprobat cucerirea sălbatică a Algeriei. Poporul francez a început să fie străbătut de curente revoluționare.

Anul 1832 începuse cu prevestirea sumbră a unor amenințări teribile, urmare a sărăciei poporului, a răzmerițelor din interiorul Franței, dar și a situației internaționale.

Pe la sfârșitul lui aprilie, în cartierul Saint-Antoine din Paris se discuta aprins despre începerea luptei. În odăițele din spatele cârciumilor, lucrătorii depuneau jurământ că vor lupta neabătut, se citeau broșuri împotriva stăpânirii, se strângeau bani pentru arme și muniție. La aceste întruniri participau și femei, dar și agenți provocatori.

Pregătirea pentru revoluție se extinse în tot Parisul și în toată Franța. Studenții se implicară și ei, bineînțeles că se implică și Societatea A.B.C.

Capitolul VI Enjolras și locotenenții lui

La cafeneaua Musain, Enjolras își trimise oamenii în diferite medii pentru a constata pe câți luptători se poate conta și în ce stadiu se află pregătirile. Courfeyrac fu trimis la politehnicieni, Joly la mediciniști, Prouvaire la masoni și așa mai departe.

Până și Grantaire se oferi să meargă la bariera Maine, la pietrari și zugravi, în locul lui Marius care nu mai apărea. Oamenii aceia își făceau veacul la cârciuma Richefeu. Când Enjolras trecu mai târziu pe acolo, să vadă cum se descurcă Grantaire, îl găsi jucând domino cu cei pe care trebuia să-I însuflețească pentru lupta revoluționară.

Dă clic aici pentru Mizerabilii (43)

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!
4468025380

2 comments

2 pings

 1. Calatoresc prin vise

  Anul 1832 a fost unul sumbru, este bine ca autorul detaliaza in amanunt acel an sumbru pentru populatie.

  1. Zinaida Strinu

   N-a fost singurul…

 1. MIZERABILII (43) de Victor Hugo. Povestire pe scurt pentru elevi

  […] « MIZERABILII (42) de Victor Hugo […]

 2. MIZERABILII (41) de Victor Hugo. Povestire pe scurt pentru elevi

  […] MIZERABILII (42) de Victor Hugo » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>