Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CUFARUL ZBURATOR (1)

Cufarul zburator de Hans Christian Andersen

Partea întâi a povestirii pe scurt

cufarul zburator 1

Cufarul zburator

Odată, un negustor foarte bogat a murit și toată averea i-a rămas fiului său. Acesta a risipit-o foarte repede și a rămas cu un halat vechi și patru bănuți de aramă. Un prieten i-a trimis un cufăr vechi, dar fermecat, care avea însușirea de a zbura, împreună cu o scrisoare în care îi spunea să-și facă bagajul. Cum nu avea nimic, tânărul a intrat chiar el în cufarul zburator. Când l-a încuiat, cufărul a pornit în zbor.

Cufarul zburator l-a dus pe tânăr tocmai în țara turcilor, într-o pădure. A ascuns cufărul și s-a dus în oraș. Acolo nu l-a băgat nimeni în seamă, fiindcă toată lumea umbla îmbrăcată în halat și papuci, așa cum era și el. A văzut un palat cu ferestre înalte și a întrebat o femeie cine stă în el. Femeia i-a spus că acolo stă închisă fata sultanului. Cândva i se proorocise că va fi supărată din cauza unui iubit și de aceea nu avea voie să vorbească cu nimeni decât în prezența părinților ei.

Fiul negustorului s-a reîntors în pădure, a intrat în cufarul zburator și a zburat până pe acoperișul palatului. A intrat la prințesă și i-a spus că el e dumnezeul turcilor. Fata, neștiutoare, l-a crezut. L-a crezut și când i-a spus vorbe frumoase, iar când a cerut-o de soție i-a spus imediat că acceptă.

Prințesa l-a chemat pe tânăr să vină sâmbătă, când sultanul și sultana luau ceaiul la ea. Îl învăță să pregătească o poveste cu tâlc, cum îi plăcea mamei, dar și veselă, cum îi plăcea tatălui ei.

Sâmbătă seară, cufarul zburator l-a dus pe tânăr la palatul fetei, unde îl așteptau sultanul, sultana și toată curtea. După cum prevăzuse fata, sultana i-a cerut să spună o poveste cu tâlc, iar sultanul i-a cerut să aibă și haz.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Cufarul zburator (2)!

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

2 comments

2 pings

 1. Razvan

  Va multumesc pentru povestire aveam foarte mare nevoie!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Răzvan! Mă bucur că am putut să te ajut!

 1. TOVARĂȘUL DE DRUM (3) de H.C.Andersen. Povestire pe scurt

  […] Cufărul zburător […]

 2. CUFARUL ZBURATOR (2) de H.C.Andersen. Povestire pe scurt

  […] « CUFARUL ZBURATOR (1) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.