Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ACUL DE CARPIT

Acul de carpit de Hans Christian Andersen

acul-de-carpit

Acul de carpit

Acul de carpit, care era destul de gros, se credea subțirel și avea impresia că este un ac de cusut fin.

Când degetele l-au apucat de mijloc, el le-a spus să-l apuce cu grijă, ca să nu cadă și să se piardă. Degetele l-au înfipt într-un papuc și el a zis că pielea e prea groasă și se va rupe. Și acul de carpit chiar s-a rupt.

Bucătăreasa i-a pus acului de cârpit o gămălie de ceară roșie și l-a înfipt în broboadă, ca pe o broșă. El s-a simțit atât de mândru, încât s-a săltat și s-a desprins din broboadă, căzând în jgheabul de spălat vasele. Dus de apă, s-a înfipt în canalul de pe marginea străzii.

Într-o zi, lângă acul de carpit a ajuns un ciob de sticlă. Acul a crezut că este un diamant. I-a spus ciobului că el este o broșă. Amândoi credeau că sunt foarte prețioși și se mirau de cât de îngâmfați sunt ceilalți.

Și ciobul fusese al unei bucătărese. Ea îl punea și îl lua mereu dintr-o casetă. Ciobul a povestit cu dispreț despre degetele ei, pe care le socotea foarte încrezute. Cel mare spunea că omul fără degetul cel mare nu poate fi luat la oaste; arătătorul arăta toate cele și se băga în toate oalele; mijlociul privea peste capetele celorlate degete; inelarul purta brâu de aur, iar degetul cel mic, deși nu făcea nicio treabă, era foarte mândru de el.

Tocmai atunci a venit un șuvoi mai puternic de apă și a luat ciobul. Acul de carpit a rămas din nou singur, să se gândească la el însuși, la cât de fin este, de gingaș și de subțire.

Niște copii, scormonind prin canal, l-au găsit și l-au înfipt într-o coajă de ou. Un camion a trecut deasupra și a spart coaja de ou, iar acul de carpit a rămas lungit la pământ.

Sfârșit

Sursa foto

Ai putea să citești și alte povestiri pe scurt după basmele lui Andersen:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

4468025380

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>