ZIUA CERVANTES. Don Quijote împlinește 400 de ani !

Ziua Cervantes

Don Quijote la a 400-a aniversare

don-quijote-tapiserie-james-bridges-1685

Don Quijote. Tapiserie atribuită recent lui James Bridges 1685

Ziua Cervantes, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, sărbătorită anual la 23 aprilie, este dedicată scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Cervantes a rămas în memoria tuturor generațiilor de cititori ca fiind creatorul vestitului cavaler Don Quijote, care împlinește exact 400 de ani !

Romanul ”Don Quijote” are două părți: ”El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha”, apărută în anul 1605, și  ”El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha”, apărută în anul 1615. Eroul principal, Alonso Quijano, citește atât de multe romane cavalerești încât își pierde mințile. El hotărăște să reînvie lumea cavalerilor și regulile sale: credința în Dumnezeu și Rege, respectarea adevărului și cuvântului dat, apărarea săracilor, văduvelor și orfanilor etc.etc. Își ia numele de Don Quijote și pleacă în lume însoțit de un țăran din vecini, Sancho Panza, ce îi va sluji drept scutier. Cei doi trec prin numeroase aventuri și întâmplări hazlii care demonstrează până la sfârșit că lumea reală nu se potrivește cu aceea imaginară din romanele cavalerești.

Început ca un mic roman comic, ”Don Quijote” a devenit o reflexie cu accente satirice a societății spaniole de acum patru secole și, nu numai atât, o vastă operă de analiză a personalității umane, o carte cu mari valențe etice, filosofice și, nu în ultimul rând, literare. Socotită ca o operă ce a stat la baza literaturii occidentale moderne, se află an de an în topul celor mai bune cărți scrise vreodată. De altfel, între cărțile traduse în lume, se află pe locul al doilea, după Biblie.

O asemenea capodoperă nu putea să nu atragă atenția creatorilor de artă. Don Quijote nu a rămas numai în literatură. Pictori, sculptori, compozitori, cineaști, au fost atrași de faimosul personaj, creând opere de artă care au celebrat întruchiparea literară a idealistului, în sensul cel mai bun al cuvântului.

Să facem o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre aceste opere de artă.

Pictură… – de la Arcimboldo la Octavio Ocampo

don-quijote-arcimboldo

Don Quijote. Arcimboldo (1527 – 1593)

Sursa foto

don-quijote-daumier-1849-1850

Don Quijote. Daumier 1849-1850

Sursa foto

don-quijote-picasso-1955

Don Quijote, schiță de Pablo Picasso. 1955

Sursa foto

don-quijote-octavio-ocampo-1989

Don Quijote. Octavio Ocampo. 1989

Sursa foto

sculptură… – Don Quijote și Sancho Panza la monumentul lui Miguel Cervantes de Saavedra, din Piața Spaniei, Madrid, Spania. Proiectul monumentului s-a născut acum 100 de ani, la a 300-a aniversare a lui Miguel Cervantes, în 1915. Monumentul a fost finalizat în 1957. Cei doi eroi se află la picioarele părintelui lor, iar de o parte și alta, pe câte o mică coloană, cele două ipostaze ale iubirii Cavalerului Tristei Figuri: domnița Dulcineea din Toboso (stânga imaginii) și țăranca Aldonza Lorenza (dreapta).

monumentul-lui-cervantes-madrid

Monumentul lui Cervantes. Madrid

Sursa foto

don-quijote-si-sancho-panza-la-monumentul-cervantes

Don Quijote și Sancho Panza la monumentul Cervantes

Sursa foto

balet… – ”Don Quijote”, un fragment în interpretarea lui Mihail Barâșnikov și Cinthia Harvey

muzică simfonică… – Richard Strauss, simfonia Opus 35. Iată un scurt fragment, în interpretarea Jerusalem Symphony Orchestra, dirijor Avi Ostrowsky, violoncel Amit Peled

operă… – Don Quijote – un trailer pentru spectacolul de la Seattle Opera

filme… – o secvență cu faimoșii Peter O’Toole și Sophia Loren

… până și desene animate (care nu prea respectă adevărul ”istoric”: pe măgar călărea Sancho, iar cavalerul pe armăsarul cam ramolit Rocinante, care nici nu apare aici) !

Dar să nu uităm muzeele Don Quijote: la Ciudad-Real, Spania; Guanajuato, Mexic, ba chiar și un muzeu virtual.

~~~~~~~~

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    • Anul Cervantes ?!!! Glumești ! Păi nici măcar o zi nu au fost în stare ai noștri să o sărbătorească așa cum s-ar fi cuvenit ! E drept că Institutul Cervantes a organizat niște activități, dar ce ai auzit sau citit în mass-media despre ele ?…

  1. Felicitari pentru postarea aniversara,atat de elocvent si complet ilustrata ! O frumoasa pagina de elogiere a unui scriitor nemuritor prin opera sa, Cervantes.
    Draga Zina,meriti toate laudele !