Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CELE TREI RODII AURITE (1)

Cele trei rodii aurite de Petre Ispirescu

Partea întâi a povestirii pe scurt

cele trei rodii aurite 1

Cele trei rodii aurite

Fiul unui împărat stătea odată la fereastră. Zărind o babă ce venea cu tivga de la fântână, azvârli cu o piatră și sparse vasul babei, Supărată, baba îl blestemă să nu se însoare până când nu va găsi cele trei rodii aurite.

Fiul de împărat dori imediat să plece să caute cele trei rodii aurite și îi ceru tatălui său să-i facă trei rânduri de haine de fier pentru călătorie. Călători prin lume până când rupse două rânduri de haine.  Tocmai atunci ajunse la coliba unei mătuși singuratice. Întrebă dacă nu știe unde se află cele trei rodii aurite, dar ea îl îndrumă la sora ei.

Sora femeii știa, căci avusese și ea un fecior care umblase după acele rodii până când își pierduse viața. Îi spuse flăcăului cum să ajungă și ce să facă pentru a-și păzi viața. Tânărul porni la drum și după un timp întâlni un balaur. Îl salută frumos, numindu-l frate, balaurul răspunse și el frumos, apoi fiul de împărat plecă mai departe. În drum mai întâlni o fântână înnămolită, pe care o curăță, niște porți încuiate de mult timp și prăfuite, pe care le deschise și le șterse, o brutăreasă care curăța cuptorul chiar cu trupul ei și el îi dădu o bucată din haina lui ca să șteargă cuptorul cu ea.

Chiar în spatele cuptorului era o grădină frumoasă, în care tânărul găsi un pom cu cele trei rodii aurite. Tăie ramura pe care se aflau, o luă și plecă repede. Grădina chemă în ajutor brutăreasa, balaurul, porțile și fântâna. Acestea nu voiră să-i facă nimic rău flăcăului, fiindcă se purtase frumos cu ele.

Fiul de împărat trecu pe la bătrâna care îl îndrumase, ca să-i arate și ei rodiile, apoi se îndreptă spre împărăția tatălui său. Pe drum desfăcu două dintre rodii, dar din fiecare ieși o fată frumoasă care ceru apă. Cum el nu avusese de unde să le dea, muriseră amândouă. Înainte de a tăia ultima rodie, se pregăti și luă apă de la o fântână. Din rodie ieși o frumoasă fată cu părul de aur. Ea bău apă și scăpă cu viață, iar fiul de împărat o și ceru de soție.

Fata cu părul de aur primi, iar el o urcă într-un pom, lângă fântână, ca să-l aștepte acolo până va veni el înapoi, cu care împărătești și cu alai ca să o ducă la palatul tatălui său.

După ce plecă flăcul, veni la fântână o fată de țigan. Văzu în apă chipul fetei cu părul de aur, crezu că e chipul ei și se întoarse acasă spunându-i mamei sale că e prea frumoasă ca să aducă apă de la fântână. Maică-sa o mai trimise o dată la fântână, dar fata îi spuse din nou același lucru. Mama înțelese ce se întâmplase și îi dădu un ac vrăjit, învățând-o ce să facă.

* * * 

Sursa foto

Dă clic aici pentru Cele trei rodii aurite (2) !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

13 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. vlad

  asta e poveste adevarata

 2. Ana

  Hei , Zinaida ma poti ajuta si pe mine sa-mi fac un blog ?

  1. Zinaida Strinu

   Buna ziua! Ar fi mai bine să scrii la Google search ”cum se face un blog”.

 3. ingrid

  As vrea sa stiu si eu: cum as putea descarca aceste rezumate?

  1. Zinaida Strinu

   Nu se poate, Ingrid. Dacă ai nevoie de rezumate, faci așa cum am scris în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

   1. ingrid

    Multumesc pentru raspuns! Aveam nevoie pentru un copil care locuieste la tara si nu are acces la internet!
    Oricum felicitari pentru acest site!

    1. Zinaida Strinu

     Mulțumesc, Ingrid și îmi pare rău pentru acel copil!
     Nu pot lăsa să fie descărcate povestirile, pentru că mulți copii le-ar scoate la imprimantă și le-ar prezenta la școală, fără să tragă niciun folos, de fapt.
     Pe de altă parte, s-au comis multe furturi de pe acest blog, până când nu am blocat posibilitățile de copiere. Furturi în sensul că alții au publicat pe site-urile lor, cu semnătura lor, povestirile pentru care eu am muncit foarte mult.

 4. andry

  cea mai frumoasa poveste cititio sper sa imi urmati sfatul

  1. Zinaida Strinu

   Pune și tu niște semne de punctuație, că nici nu se înțelege sfatul!

 5. Fata Naiva

  Cat de mult mi-a placut povestea asta. De abia astept sa o inteleaga bine, David.

  1. Zinaida Strinu

   Ei, răbdare ! Mai ai de așteptat !
   Dar de ce oare comentariul tău se afla în spam ? Noroc că mi-a sărit în ochi poza copilașului tău, că de obicei șterg spamurile fără să le citesc. Să sperăm că nu se mai întâmplă. :)

   1. Fata naiva

    Cred ca e din cauza adresei mele de ip. De cand ne-am mutat mi s-a mai intamplat sa ajung in spam si pe alte bloguri, dat fiind ca imi era recunoscuta doar locatia veche. O data aprobat primul comentariu nu ar trebui sa ma filtreze nimic, sa speram ca nu. :)

    1. Zinaida Strinu

     Așa e. Comentariile tale nu au mai ajuns în spam. :)
     Roxana, ce mult mă bucur că ești bine !

 1. POVESTEA CANTECULUI (3)

  […] Cele trei rodii aurite de Petre Ispirescu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.