Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

PASAREA ADEVARULUI (2)

Pasarea Adevarului

Poveste spaniolă din volumul ”Povești de aur” de Nicolae Batzaria

Partea a doua a povestirii pe scurt

Urmare la Pasarea adevarului (1)

pasarea adevarului 2

Pasarea adevarului

Vrăjitoarea veni iar și o învăță pe fată să ceară fratelui ei o ramură din Stejarul de Aur. Dacă o va sădi în grădină, a doua zi va avea în locul ei un stejar minunat. Frunzele lui de aur vor cânta fiecare alt cântec.

Juanillo plecă să îndeplinească dorința surorii sale și se întâlni iar cu pustnicul. De această dată, bătrânul îi spuse că lângă stejar va întâlni un șarpe mare. Dacă va ține capul ascuns, să nu se miște, fiindcă șarpele îl pândește. Dacă va ține capul ridicat și ochii deschiși, să rupă repede o ramură și să fugă, fiindcă atunci șarpele doarme.

Așa făcu Juanillo și îi aduse surorii sale și o ramură din Stejarul de Aur, pe care fata o sădi imediat. A doua zi, în locul ramurii era un stejar măreț ale cărui frunze de aur cântau fiecare alt cântec.

Aflând că Juanillo tot nu murise, vrăjitoarea veni din nou când el lipsea de acasă. O învăță pe Juanilla să-i ceară să-i aducă Pasarea Adevarului. Era pasărea albă care cunoaște toate tainele lucrurilor și îi dă fericire celui care o are.

De această dată, Juanillo se necăji și îi spuse surorii sale că îl trimite la moarte. Îi lăsă o oglindă și îi spuse că, dacă vede că se întunecă, să se roage pentru el, fiindcă e în mare primejdie.

Juanillo îl întâlni iar pe bătrânul pustnic și îi spuse unde se duce. Bătrânul îi zise că mulți tineri au pierit încercând să prindă Pasarea Adevarului, dar el îl va învăța ce să facă. Trebuia să treacă de Fântâna de Argint și de Stejarul de Aur și să meargă până ajunge la o grădină mare, plină cu mii de păsări. În mijlocul ei, într-o poiană plină cu stane de piatră, va veni Pasarea Adevarului, și se va așeza pe o piatră. Va da din aripi, va cânta, apoi își va băga capul sub o aripă. După ce o va lăsa să adoarmă bine, să o prindă și să fugă. Dacă nu va fi însă adormită, el va fi prefăcut în stană de piatră.

Juanillo făcu așa cum îl învățase pustnicul, dar nu avu răbdare să aștepte ca pasărea să adoarmă bine. Băiatul fu prefăcut în stană de piatră, ca și celelalte pietre din mijlocul grădinii.

În ziua aceea, Juanilla văzu că oglinda se înnegrise. Începu să plângă că fratelui ei i s-a întâmplat o nenorocire. Vrăjitoarea, care se afla acolo, o îndemnă atunci să se ducă după el.

Juanilla ajunse și ea la pustnicul cel bătrân. Ea ascultă povețele lui până la capăt și prinse Pasarea Adevarului. O întrebă unde îi este fratele, iar pasărea, care spunea numai adevărul, îi spuse că este o stană de piatră, printre celelalte. Fata întrebă cum să-l facă iar om, pasărea spuse să îl stropească cu apă de la Fântâna de Argint. Merseră împreună la fântână. Leul, văzând fata împreună cu Pasarea Adevarului, veni și se culcă la picioarele ei. Juanilla stropi toate stanele de piatră, înviind toți tinerii, nu numai pe fratele ei. Plecară apoi acasă, iar pasărea cea albă se cuibări chiar în Stejarul de Aur.

Într-o zi, Pasarea Adevarului îi spuse lui Juanillo să-l poftească pe rege la casa lor, ca să le vadă minunățiile. Regele veni și se minună de ceea ce văzu, precum și de povestirile celor doi frați, exclamând într-una că este de necrezut. Din stejar, pasărea spuse că există ceva și mai de necrezut, ca un rege să creadă că o mamă și-ar fi prăpădit copiii. Regele ceru lămuriri, iar pasărea îi spuse adevărul: că regina este nevinovată. Copiii lui sunt chiar cei doi frați, care se află înaintea lui.

În timp ce regele își îmbrățișa copiii, Pasărea Adevărului zbură la palat. Se așeză pe fereastra odăii în care se aflau cele două surori ale reginei și le spuse și lor adevărul: că regele și-a găsit copiii. Nevasta bucătarului se înecă cu un os și muri, iar nevasta cofetarului se aruncă într-o fântână și se înecă. Regele, regina și copiii lor trăiră împreună fericiți, având alături de ei Pasarea Adevarului.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Pasărea adevărului

Sursa foto

Alte povestiri după basmele lui N.Batzaria pe care le poți citi aici:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Remus

  Multumim frumos pentru povesti. Fetitele mele de 4 si 2 ani adorm fericite seara de seara tot cu alta poveste frumoasă 😃😊

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur mult că fetițele profită de aceste povestiri! :)

 2. ss

  frumos

  1. Zinaida Strinu

   N-ai obosit să scrii atât de mult ?! ☺

 1. Pasarea adevarului (1) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Pasarea adevarului (2) » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.