Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (1)

Douasprezece dumicaturi de paine

Poveste sârbească din volumul ”Povești de aur” de Nicolae Batzaria

Partea întâi a povestirii pe scurt

douasprezece dumicaturi de paine

Douasprezece dumicaturi de paine. Tigve

Unui împărat îi muri împărăteasa și rămase văduv, cu un copil mic, un băiețel. Copilul, fiind așa de mic, plângea mereu. Împăratul se hotărî să se însoare a doua oară, ca să aibă cine se îngriji de el.

Odată, împăratul se duse la vânătoare și întâlni la un izvor o femeie frumoasă. Ea umplea cu apă douăsprezece tigve (vase făcute dintr-un fel de bostani uscați și scobiți). O întrebă de ce umple tigvele cu apă. Femeia răspunse că face asta ca să se hrănească ea și fiica ei. Pentru fiecare tigvă primea un dumicat (o înghițitură) de pâine și așa se făceau douasprezece dumicaturi de paine, cât să-și astâmpere foamea în fiecare zi.

Împăratul se gândi că femeia este potrivită pentru el și pentru băiat. Îi spuse că el este împăratul țării și o întrebă dacă nu vrea să se mărite cu el. Ea se învoi numaidecât, așa că se cununară și femeia ajunse împărăteasă.

Fetița împărătesei era mai mică decât băiatul împăratului. Cei doi copii se împrieteniră și se înțelegeau mai bine decât niște frați de sânge. Tot ce primeau de la împăratul împărțeau între ei frățește, fără să se certe vreodată.

Împărăteasa începu, însă, să vrea ca numai fata ei să se bucure de toate bunătățile. Se puse pe capul împăratului cu felurite vorbe. Că are mereu vise urâte, în care băiatul îl dădea jos de pe tron pe tatăl său ca să-i ia locul, iar pe ei îi transforma în slugi.

Împăratul se neliniști, iar împărăteasa se ținu de capul lui cu fel de fel de povești. Până la urmă împăratul își alungă băiatul, acum flăcău, de la casa părintească.

Tânărul fiu de împărat, îmbrăcat în haine sărăcăcioase, colindă prin țări străine multă vreme. Într-o seară, ajunse la o peșteră în care trăia un pustnic bătrân. Auzind gemete și vaiete, intră și îl găsi pe bătrân bolnav și însetat. Îi aduse repede apă, iar pustnicul se bucură foarte mult că cineva avusese milă de el. Îi spuse tânărului să-i ceară ce dorește și el are să-i dea.

Feciorul de împărat îi spuse că e foarte supărat și că ar avea nevoie de un leac împotriva supărării. Pustnicul îi dădu un fluieraș. Îi spuse că atât timp cât va cânta din fluier, el și toate ființele din jur se vor bucura și vor juca.

Tânărul plecă mai departe și, după un timp, se tocmi ca păstor de oi la un boier. Într-o seară, când venea cu turma de la păscut, auzi de departe plânsete în casă. Boierul fusese în locul unde horeau zânele, iar împărăteasa zânelor îi scosese ochii.

Feciorul de împărat lăsă oile, își luă o traistă cu mâncare și fluierașul și porni să caute ochii boierului. Ajunse în poiana zânelor și văzu împărăteasa zânelor cum stătea lungită, iar douăsprezece zâne îi pieptănau părul strălucitor.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Douasprezece dumicaturi de paine – Partea a doua !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

2 comments

6 pings

 1. Antoaneta

  Ce dosare psohologice ascund basmele, dovada ca omul nu s-a schimbat prea mult: Parvenitii sunt rai si egoisti, nu-i asa ?!

  1. Zinaida Strinu

   Păi…, dacă ar fi buni și altruiști, nu ar mai fi parveniți, cred.

 1. BALAURUL DIN VARFUL STANCII (2). Povestire pe scurt

  […] Douăsprezece dumicaturi de pâine […]

 2. PASAREA ADEVARULUI (2)

  […] Douăsprezece dumicaturi de pâine […]

 3. ORASUL IMPIETRIT

  […] Douăsprezece dumicaturi de pâine  […]

 4. DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (2)

  […] « DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (1) […]

 5. LIMBA MUNTILOR (2)

  […] DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (1) » […]

 6. CANTARETUL DIN FUNDUL RINULUI (2)

  […] Douăsprezece dumicaturi de pâine […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.