Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CANTARETUL DIN FUNDUL RINULUI (1)

Cantaretul din fundul Rinului

Poveste germană din volumul ”Povești de aur” de Nicolae Batzaria

Partea întâi a povestirii pe scurt

cantaretul din fundul rinului

Cantaretul din fundul Rinului. Rinul la Sankt Goar

După mai mulți ani de despărțire, trei frați se reîntâlniră la o cârciumă dintr-un oraș de pe Valea Rinului. În timpul care trecuse, fratele cel mare se făcuse marinar, cel mijlociu viticultor, iar fratele cel mic se făcuse cântăreț.

Cei trei stătură mult de vorbă în fața cănilor cu vin de Rin. Ajunseră la căsătorie și fură toți trei de părere că ar trebui să se însoare. Întrebându-se unde vor găsi fete potrivite, fratele cel mic spuse că el a auzit lucruri minunate despre Roza, fata grădinarului din orașul Sankt Goar. Se arătă hotărât să meargă acolo și să câștige inima și mâna fetei, iar frații lui spuseră că îl vor însoți.

La Sankt Goar, fratele cel mare se angajă căpitan pe o corabie de pescuit. Fratele mijlociu găsi de lucru la niște vii. Cel mic fu chemat să cânte la nunți și la petreceri. Acesta îl cunoscu pe tatăl fetei și izbuti chiar să fie găzduit în casa acestuia.

Fratele cel mic o vedea toată ziua pe Roza și o îndrăgi mult. Îi compunea mereu cântece în care îi lăuda frumusețea. O îndrăgiră însă și ceilalți doi frați. Fiecare începu să tragă nădejde că va fi alesul fetei. După o vreme, fratele cel mare le spuse celorlalți să meargă la o cârciumă de pe malul Rinului. Acolo să dea cu zarurile ca să se hotărască cine va merge să o ceară pe Roza în căsătorie.

Cântărețului nu prea i-a plăcut această propunere, dar cum și cel mijlociu era de acord, n-avu încotro și se învoi și el. Seara, au mers la cârciuma de pe malul Rinului, au mâncat, au băut, apoi au cerut o pereche de zaruri. Când se pregăti să arunce zarurile, fratele cel mare ceru cu glas tare ajutorul lui Dumnezeu să o câștige pe frumoasa Roza. Numai că fata tocmai trecea pe acolo și îl auzi. Cum el aruncase zarurile cu prea mare avânt, zarurile căzură în Rin. Roza, spunând supărată că ea nu era o fată pe care să o câștigi la zaruri, se aplecă în același timp să ia zarurile din apă. O mână albă ieși din Rin și o trase la fundul apei pe fată.

* * * 

Sursa foto

Dă clic aici pentru Cantaretul din fundul Rinului – partea a doua !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

6 pings

 1. CANTARETUL DIN FUNDUL RINULUI (2)

  […] « CANTARETUL DIN FUNDUL RINULUI (1) […]

 2. ORASUL IMPIETRIT

  […] Cântărețul din fundul Rinului  […]

 3. DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (2)

  […] Cântărețul din fundul Rinului  […]

 4. Balaurul din varful stancii (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Cântărețul din fundul Rinului […]

 5. Limba muntilor (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Cântărețul din fundul Rinului […]

 6. PASAREA ADEVARULUI (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] CANTARETUL DIN FUNDUL RINULUI. Poveste germană – partea întâi » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>