Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BALAURUL DIN VARFUL STANCII (1)

Balaurul din varful stancii

Legendă poloneză din volumul ”Povești de aur” de Nicolae Batzaria

Partea întâi a povestirii pe scurt

balaurul din varful stancii 1

Balaurul din varful stancii

Demult, în Polonia, în vârful unei stânci, trăia un balaur. Țăranii din satul apropiat erau tare supărați. Balaurul din varful stancii mâncase mulți oameni, umplând casele de jale. Numai cu câteva zile în urmă îi răpise și îi mâncase nevasta și copilul lui Skuba.

Skuba îl văzuse pe balaur. Era foarte lung, avea coada terminată cu o săgeată, aripi ca de liliac și corpul acoperit cu solzi. Alt țăran îl văzuse și el pe balaurul din varful stancii. Omul adăugă că acesta are colți uriași și scoate flăcări pe nări. Privirea lui țintuiește orice ființă vie care nu mai poate mișca până când el o înghite.

Oamenii se sfătuiră cum să facă să scape de balaur, dar nu găsiră niciun mijloc. Nici o săgeată sau lance nu ar fi putut să străbată solzii ca de oțel ai balaurului. Dacă ar fi încercat să-l prindă de viu, în vreo capcană, i-ar fi sfâșiat și înghițit pe toți. Se gândiră atunci să meargă la regele lor, regele Krakus, și să-i ceară ajutorul. El era un rege bun și avea grijă de supușii lui. A doua zi, câțiva săteni, printre care și Skuba, luară cu ei  lână de la oi și miere de albine și porniră către cetatea de scaun a regelui Krakus.

Regele Krakus îi primi pe țărani având de o parte și de alta pe cei doi fii ai săi: prinții Krak și Leh. Krak avea un chip senin și bun, după cum îi era bună și inima. Leh avea chipul întunecat și inima împietrită.

Skuba îi prezentă regelui darurile pe care i le adusese din partea lui: un viteaz șoim de vânătoare pentru prințesa Wanda, fiica regelui și sora celor doi prinți, și un credincios câine de vânătoare pentru cei doi prinți.

Prințul Leh disprețui darul lui Skuba, dar când întinse mâna către câine, acesta mârâi și se culcă la picioarele prințului Krak. Domnița Wanda primi cu bucurie șoimul, apoi îi ceru tatălui ei să-l oprească pe Skuba la curte, ca îngrijitor al șoimilor și câinilor de vânătoare. Așa că Skuba rămase la curtea regelui și ajunse sluga cea mai credincioasă a regelui și a copiilor acestuia. Totuși, tot timpul se gândea cum să ucidă balaurul din varful stancii.

* * *

Sursa foto

 Dă clic aici pentru Balaurul din varful stancii, partea a doua !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

4 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. coolnewz

  vezi daca nu a spus din prima ce vrea?? a ajuns sluga la curtea regelui …

  1. Zinaida Strinu

   A ajuns fiindcă avea un plan, ai să vezi. :D Ce, dacă zicea de la-nceput, crezi că-l băga regele în seamă ?! Regii sunt cu nasul pe sus, trebuie întâi să-i slujești, să le dovedești că ești slugă credincioasă, și pe urmă abia poate îți dau și ție un pic de atenție…

 2. Aurora Georgescu

  Hai că m-a captivat, mai ales că nu o ştiu. Aştept partea a doua!

  1. Zinaida Strinu

   Vine, vine ! Marți e pe blog ! :D

 1. DOUASPREZECE DUMICATURI DE PAINE (2)

  […] Balaurul din vârful stâncii […]

 2. BALAURUL DIN VARFUL STANCII (2)

  […] « BALAURUL DIN VARFUL STANCII (1) […]

 3. ORASUL IMPIETRIT

  […] Balaurul din vârful stâncii  […]

 4. Pasarea adevarului (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Balaurul din vârful stâncii […]

 5. Cantaretul din fundul Rinului (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Balaurul din varful stancii (1) » […]

 6. Limba muntilor (2) - Povestiri de lecturi școlare

  […] Balaurul din vârful stâncii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>