Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CANTECUL NIBELUNGILOR în literatură și artă

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

cantecul-nibelungilor-manuscris-1220-1250

Cantecul Nibelungilor. Manuscris datat 1220 – 1250

Cantecul Nibelungilor

în literatură și artă

Socotit ”Iliada germanică”, poemul de lungă întindere sau epopeeaCantecul Nibelungilor” își are originile în mai multe legende germanice din secolele V și VI, printre care faimoasele Edde. Ele au fost transmise din generații în generații de povestitori și au inclus personaje și întâmplări reale din diferite timpuri. Până la urmă,  prin secolul al XII-lea, au făcut un corp comun, poemul eroic sau epopeea Cantecul Nibelungilor.

Înfruntarea din vechile legende, dintre Balder, zeul binelui și luminii, și  Loki, zeul răului și al întunericului, a devenit înfruntarea dintre Siegfried și Hagen. Povestea are, totuși, trei variante principale și multe altele secundare. Sunt cunoscute astăzi treizeci și cinci de manuscrise, dintre care trei au fost înscrise în Registrul Memoriei Lumii al UNESCO. Întâmplările principale se regăsesc în toate variantele: Siegfried cucerește prin luptă comoara Nibelungilor și se scaldă în sângele balaurului ucis de el, pentru a deveni invulnerabil; eroul o cunoaște pe Kriemhilde, sora lui Gunther și îl ajută pe acesta să o înfrunte pe Brunhilde, pentru a fi răsplătit cu mâna Kriemhildei; Siegfried o învinge de două ori pe Brunhilde, la adăpostul glugii sau mantiei care îl făcea nevăzut și o face să creadă că o învinsese Gunther; Kriemhilde divulgă, la o ceartă, secretul, iar Hagen îl omoară pe Siegfried, cu voia lui Gunther; Hagen îi smulge comoara Nibelungilor lui Kriemhilde și o îngroapă în fundul Rinului; Kriemhilde se mărită cu Etzel – Atila, regele hunilor, și se răzbună sângeros pe cei doi, apoi este ucisă și ea.

Nu se putea ca o astfel de poveste, ce începe idilic și se termină tragic, să nu atragă atenția creatorilor de artă. Primii au fost meșterii care au înfrumusețat paginile manuscriselor cu  desene realizate cu migală, încă de prin secolele XIII-XIV. A urmat pictura, mai apropiată de vremurile noastre și este interesant de comparat aceeași scenă înfățișată la o depărtare de aproximativ patru sute de ani.

moartea-lui-siegfried-man-k-1480

Moartea lui Siegfried. Manuscrisul K, cca.1480

moartea-lui-siegfried-carolsfeld-1847

Moartea lui Siegfried. Pictură murală de Julius Schnorr von Carolsfeld, 1847

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cel mai de seamă dintre cei care au fost inspirați de Cantecul Nibelungilor a fost compozitorul Richard Wagner. El a creat patru drame muzicale apărute între anii 1869 – 1876: ”Aurul Rinului”, ”Walkiria”, ”Siegfried” și ”Amurgul zeilor”, reunite în ciclul ”Inelul Nibelungilor”. Printre sursele sale de inspirație au mai stat alături de această poemă cavalerească Saga lui Thidrek, compilație de vechi legende germanice din zona Norvegiei de astăzi și Saga Volsungilor, o compilație de vechi legende islandeze.

Iată câteva selecțiuni dintr-o modernă punere în scenă a ciclului ”Inelul Nibelungilor”, într-o viziune scenică originală, ce nu afectează totuși cu nimic muzica lui Wagner. Orchestra sub bagheta lui Daniel Barenboim.

Și cineaștii au fost atrași de Cantecul Nibelungilor. Fritz Lang a realizat, în 1924, două filme mute ”Nibelungii: Siegfried” și ”Nibelungii: Răzbunarea Kriemhildei”. Iată scena uciderii balaurului, din primul film, Siegfried.

Trailerul unui remake al filmului Siegfried, din 1966…

… și trailerul remake-ului filmului Răzbunarea Krimhildei, din anul 1967.

Există și două filme seriale, mult mai recente: ”Inelul Nibelungilor” sau ”Sabia lui Xanten” (2004) și ”Regele Dragon” (2006).

~~~~~~~~

Sursa foto 1
Sursa foto 2 – Moartea lui Siegfried, ilustrație manuscris 1480
Sursa foto 3 – Moartea lui Siegfried, pictură din 1847 
Videoclipuri de pe Youtube.

Vrei să citești povestirea pe scurt a acestei epopei ? Dă clic aici: Cântecul Nibelungilor !
4468025380

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Naica

  Dupa cum spuneam, mi-a placut legenda, desi e cam sangeroasa si cu un final pe masura ! Dar adevarul istoric e rareori fericit…Muzica lui Richard Wagner este vulcanica, surprinzator de expresiva; e nevoie de oarece pregatire sa o asculti si sa-ti placa.
  Felicitari pentru aceasta complexa prezentare a artelor ingemanate !

  1. Zinaida Strinu

   Îmi place să fac asemenea prezentări, spre deosebire de muzica lui Wagner, care nu îmi place întotdeauna, nici în totalitate.

   Duminică plăcută, Năică !

 2. Alex

  O legendă impresionantă. Am văzut la tv o ecranizare după această epopee. Mi-a plăcut mult întâlnirea cu legendele de demult. Nu trebuie uitate, căci ele reflectă cel mai bine spiritul unui popor.
  Vă doresc un weekend frumos, doamna Zina! :-)

  1. Zinaida Strinu

   O legendă impresionantă și o lecție de viață, cum sunt toate poveștile, până la urmă.

   Weekend frumos și vouă, Alex !

 1. CANTECUL NIBELUNGILOR (3) - Povestiri de lecturi școlare

  […] CANTECUL NIBELUNGILOR în literatură și artă » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>