Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

TRISTAN SI ISOLDA, indragostiti nemuritori prin arta

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Numeroase legende medievale au fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Ele au oferit subiecte pentru opere vestite în literatură, apoi în picturămuzică, filme.

Tristan si Isolda,

indragostiti nemuritori prin arta

Tristan si Isolda este, la origine, o veche legendă celtică. Din ea a izvorât o poveste franceză de la începutul mileniului 2, reconstituită abia cu o mie de ani mai târziu, între anii 1902 – 1905, de Joseph Bédier, care a dat versiunea cea mai completă a poveștii tragice a celor doi îndrăgostiți.

tristan-si-isolda-de gottfried-von-strassburg-manuscris

Tristan, de Gottfried von Strassburg – manuscris

gottfried-von-strassburg-portret-din-codex-manesse

Gottfried von Strassburg, portret din Codex Manesse

Revenind la începutul anilor o mie, povestea franceză l-a inspirat pe Thomas din Britannia, care a alcătuit scrierea anglo-franceză ”Tristan”. Aceasta a fost sursa de inspirație pentru Gottfried von Strassburg (mort la 1210), în compunerea romanului cavaleresc (în versuri, deci) intitulat de asemenea ”Tristan”.

Între anii 1857 și 1859, Richard Wagner compunea opera ”Tristan si Isolda”, a cărei premieră a avut loc la München, în anul 1865, sub bagheta dirijorală a lui Hans von Bülow. Wagner s-a inspirat din romanul lui Gottfried von Strassburg, împins de filosofia lui Arthur Schopenhauer, precum și de aventura sa adulterină cu Mathilde Wesendonck, soția celui care îi găzduia pe compozitor și pe soția sa, Minna.

Criticii muzicali socotesc că opera Tristan si Isolda a constituit un reper de pornire pentru muzica clasică, la începutul secolul XX, fie prin influența asupra unor compozitori ca Gustav Mahler, Richard Strauss, Benjamin Britten, fie prin reacția adversă declanșată la alți mari compozitori, precum Claude Debussy, Maurice Ravel, Igor Stravinski.

Respinsă de critici la data apariției sale, primită cu comentarii negative de personalități ca Mark Twain, Clara Schumann, opera a fost admirată de Giuseppe Verdi, George Bernard Shaw, Friederich Nietzsche, Marcel Proust.

Iată faimoasa arie Liebestod, din actul al III-lea al operei, interpretată de Waltraud Meier.

*

Legenda celor doi îndrăgostiți a exercitat atracție și asupra pictorilor. Iată o pictură din 1901, înfățișând momentul în care cei doi beau din poțiunea dragostei, băutura vrăjită ce îi va face să se îndrăgostească.  Pictura a fost realizată de Herbert James Draper, pictor clasicist englez.

tristan-si-isolda-potiunea-dragostei

Tristan si Isolda

*

La 140 de ani de la premiera operei lui Wagner, cinematografia a celebrat și ea povestea tragică a celor doi îndrăgostiți, într-unul dintre cele mai vizualizate filme ale cinematografiei mondiale ”Tristan și Isolda”, film S.U.A.- Marea Britanie, din 2006, cu Rufus Sewell – regele Marc, James Franco – Tristan, Sophie Myles – Isolda. Priviți trailer-ul filmului.

~~~~~~~~

Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Invitați și recomandați: Cartim, Doru, Gabriela Ilieș, Kadia, Mirela Pete, X precum și toți iubitorii de literatura si arta care trec pe aici !

Dintre articolele care se referă la legende ca la surse de inspirație artistică ai mai putea citi:

 

4468025380

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. cartim

  Este o legenda frumoasa care a fost inspiratie pentru o opera greoaie (Wagner este pentru mine mai putin digerabil) si va continua sa fie o sursa de inspiratie pentru cinematografie.

  Imi plac legenda si poemul cavaleresc.

  1. Zinaida Strinu

   Într-adevăr, muzica lui Wagner este mai puțin melodioasă decât altele, dar povestea este frumoasă și merită să fie citită.

 2. Doru

  Am a mulțumi!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 1. ROMEO SI JULIETA ÎN FILME, MUZICĂ ȘI DANS - Povestiri de lecturi școlare

  […] Tristan și Isolda, îndrăgostiți nemuritori prin artă Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !TwitterFacebookGoogle +1StumbleUpon […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>