Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

POVESTEA PORCULUI (1)

Povestea porcului de Ion Creangă

Partea întâi a povestirii pe scurt

povestea porcului 1

Povestea porcului. ”Băiatul” babei și al moșului

Erau o dată doi bătrâni săraci, un moș și o babă. Cu toată sărăcia și bătrânețea, își doreau mult să aibă și ei un copil. Într-o zi, baba îl trimise pe moș să-i aducă prima vietate pe care o va întâlni în cale, ca să le fie copil. Moșul găsi într-o băltoacă o scroafă cu doisprezece purceluși. Scroafa și unsprezece dintre purcei fugiră. Cel de-al doisprezecelea purcel era așa de slab și de prăpădit, că nici nu putu să iasă din noroi. Moșul îl băgă în traistă și îl duse acasă. Așa începu povestea porcului.

Baba se bucură mult de purcel, îi făcu baie și îl hrăni bine. În scurtă vreme băiatul ei era frumos și rotund ca un pepene. Într-o zi, moșul aduse de la târg vestea că împăratul vrea să-și mărite fata. O va lua numai acela care va izbuti să construiască într-o singură noapte, de la casa lui până la palatul împărătesc, un pod de aur și pietre scumpe, cu pomi în care să cânte păsări nemaivăzute. Cine avea să ceară fata și nu reușea să facă podul, rămânea fără cap.

Purcelul, aflat în culcușul său de sub vatră, ascultase tot ce spusese moșul. Deodată, bătrânii îl auziră cum le spune mamă și tată, apoi îl trimise pe moș să ceară pentru el pe fata împăratului.

Moșul se duse la împărat, ceru fata pentru feciorul său. Împăratul îi spuse să îl aducă la palat. Împăratul nici nu știu dacă să râdă sau să se înfurie, când văzu porcul mușluind pe covoarele sale. Trimise moșneagul și porcul acasă, păziți de ostași. Îi spuse moșului că, dacă a doua zi dimineață podul nu este gata, va porunci să i se taie capul. Moșneagul, la rândul său, ceru ca, dacă podul va fi gata, împăratul să le trimită fata acasă.

Noaptea, în timp ce moșul și baba dormeau, purcelul ieși la fereastră. Suflă o dată pe nări, și apăru podul așa cum îl ceruse împăratul. Ba mai și prefăcu bordeiul bătrânilor lui într-un palat mai strălucitor decât palatul împăratului. Împăratul, înțelegând că aici era o putere mare și neînțeleasă, trimise fata acasă la bărbatul ei, porcul, fără să mai facă vreo nuntă. La început, când și-a văzut mirele, fata a încremenit. Apoi și-a spus că asta fusese voința părinților și a lui Dumnezeu și și-a văzut de treabă. Noaptea, porcul lepăda pielea de porc și se făcea un mândru fecior de împărat, așa că fata s-a deprins repede cu el.

* * *

Sursa foto

 Vrei să citești mai departe ? Dă clic aici: Povestea porcului  (2) !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

14 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. matei

  va multumesc mult pentru poveste m-am inspirat din ea

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Matei!

 2. talos teodora

  supeer tare

  1. Zinaida Strinu

   CE este ”supeer tare” ?! :)

 3. madalinutza

  a fost tare si nu va plangeti ca doamna m-a pus sa transcriu toata povestea asa ca… sunt mai smechera haha haha

  1. Zinaida Strinu

   Ce vrei să spui cu asta ?

 4. alina

  doamna zina sunt sigura ca sunteti o excelenta profesoara si povestitoare…..dar fara suparare eu nici odata nu am copiat doar mam inspirat dar sfatul meu pt dv este ca se poate povesti si mai pe scurt sper sa nu sub intelegeti gresit :D

  1. Zinaida Strinu

   1. Nu am afirmat că ai fi copiat.
   2. Sigur că se poate povesti și mai pe scurt, dar asta nu ar folosi, atâta vreme cât scopul meu este să vă ajut să înțelegeți textele literare.
   3. Mulțumesc pentru aprecieri ! ☺

 5. Critica lucrarea

  E tare imi place.O voi recomanda mai departe!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place și mulțumesc pentru recomandare !

 6. alex

  ok
  va multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 7. alex

  este si a 2 parte

  1. Zinaida Strinu

   Este ! Citește partea întâi până la sfârșit și afli cum ajungi la partea a doua !

 1. POVESTEA PORCULUI de Ion Creangă. Partea a doua - Povestiri de lecturi școlare

  […] « POVESTEA PORCULUI de Ion Creangă. Partea întâi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>