Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CANTECUL OASTEI LUI IGOR, povestea cneazului Igor

Literatura si arta

Nimic nu putea fi mai potrivit, pentru a ajuta la înțelegerea operelor literare, decât să aflăm cum au văzut creatorii de arta aceste opere, ce sentimente le-au trezit ele. De aceea, am adăugat la unele povestiri de lecturi școlare articole complementare din domeniul artelor, uneori și al istoriei, făcând astfel o legătură foarte utilă între literatura si arta.

Cronicile medievale au fost un izvor generos de inspiraţie pentru creatorii de artă. Ele au oferit subiecte pentru opere vestite în literatură, apoi în pictură, sculptură, muzică.

cantecul-oastei-lui-igor-ivan-bilibin

O ilustrație de Ivan Bilibin la volumul ”Cantecul oastei lui Igor”

Cantecul Oastei lui Igor,

povestea cneazului Igor

Cneazul Igor Sviatoslavici (1151 – 1202) a fost cneaz (prinț) rus de Novgorod-Seversk, Putivl și Cernigov.

Prin anul 700, vikingii plecați din Suedia au ajuns pe teritoriul care astăzi este vestul Rusiei. Întâi i-au atacat pe slavii care trăiau aici, apoi au trecut la o viață pașnică, au întemeiat așezări și au rămas acolo.

În anul 862, o căpetenie a vikingilor, pe nume Rurik, a cucerit orașul slav Novgorod și împrejurimile sale. Oamenii lui Rurik au fost numiți ruși. Rușii și-au făurit o țară, cucerind noi teritorii. Capitala era la Kiev, iar țara era Rusia kieveană.

După 100 de ani, în anul 978, la conducerea Rusiei se afla cneazul Valdimir, numit Vladimir cel Sfânt. El i-a creștinat pe ruși și a luptat pentru unitatea lor, ducând țara la cea mai înaltă dezvoltare din epoca medievală. După altă sută de ani, însă, Kievul era cucerit de năvălitorii tătari.

Cneazul Igor își avea obârșia în dinastia Rurik. A fost un militar priceput și un luptător viteaz, învingând în multe campanii duse împotriva tătarilor – cumanii sau poloveții – , care năvăliseră în Rusia. ”Cantecul oastei lui Igor” înfățișează însă evenimentele marii sale înfrângeri, în urma căreia a căzut prizonier la tătari împreună cu oamenii săi.

Cronicile vremii îl înfățișează pe cneazul Igor ca pe un om trufaș și năvalnic. Dorința de a avea parte de glorie pentru faptele lui de arme l-a împins să nu țină seama de faptul că, pentru binele țării și al poporului, era necesară unitatea cnejilor ruși, a cnezatelor rusești. A ales să lupte de unul singur, ceea ce i-a adus, până la urmă, înfrângerea și robia.

Povestea cneazului Igor a captivat creatorii de literatura si arta, în special muzică. În epoca medievală a apărut poemul eroic – legendă ”Cântecul oastei lui Igor”. În anul 1869, Alexandru Borodin, compozitor rus, a început să creeze opera ”Cneazul Igor”. După douăzeci de ani, Borodin murea, lăsând opera neterminată. Au încheiat-o alți doi mari compozitori ruși, Nikolai Rimski-Korsakov și Alexandru Glazunov. Prima reprezentație a operei a avut loc în anul 1890, la Sankt-Petersburg.

*

Iată un videoclip cu faimoasele dansuri polovțiene. Vizionare plăcută !

*

Interesant și inedit: opera ”Cneazul Igor” l-a inspirat pe Warren G., autor și interpret de muzică hip-hop, în crearea cântecului intitulat ”Prince Igor”, din 1997, în care replica îi este dată de Sissel:

 ~~~~~~~~

Sursa foto

Vrei să citești povestirea legendei despre Cneazul Igor ? Dă clic aici: Cneazul Igor și oastea lui.

Invitați și recomandați: Alex Mazilu, CafeauaTa, Gabriela Ilieș, Kadia, X și toți ceilalți interesați de literatură și artă.

 

4468025380

4 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Kadia

  O placere articolul acesta! De Printul Igor al lui Borodin m-am indragostit in adolescenta cand mi-am luat rus, sau mai degraba m-a luat el pe mine.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că ți-a plăcut, Kadia ! Și să-ți trăiască rusul ! :D

 2. Naica

  Inedita si fermecatoare povestea „Cneazului Igor”,transpusa in muzica de Borodin si Rimki-Korsakov ! Mi se pare o opera fascinanta, rareori pusa in scena ( e clar dece !),cu arii melodioase,o imbinare de orient si occident…am vazut opera la Petersburg, demult.Felicitari pentru subiectele alese si videoclipurile prezentate,Zina !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Năică, mă bucur mult că ți-a plăcut !

 1. CNEAZUL IGOR, legendă rusească repovestită de Al.Mitru. Partea I - Povestiri de lecturi școlare

  […] « CANTECUL OASTEI LUI IGOR, povestea cneazului Igor […]

 2. CNEAZUL IGOR legendă rusească repovestită de Al.Mitru. Partea a II-a - Povestiri de lecturi școlare

  […] despre cum a fost transpus Cântecul oastei lui Igor în muzica clasică, dar și în cea hip-hop. Dă clic pe cuvintele albastre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>