Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

În căutare de parohie de Damian Stănoiu – 6

În căutare de parohie 

de Damian Stănoiu

– partea a șasea –

Continuare la În căutare de parohie. 5

in-cautare-de-parohie-casuta-babei

În căutare de parohie. La casa babei Sultana

Plecat din nou după parohie, părintele Artemie ajunge în satul Gâtița. Boieroaica satului îl sperie cu zgârcenia ei și el așteaptă să vadă cum îl vor ajuta sătenii să se instaleze.

Când se înapoie la gazda lui de-o noapte, cuviosul îi povesti acestuia, cu obidă, cum nici o mânușiță de paie n-a fost chip să scoată de la boieroaică.

– Nu-i nimic, părințele, îl mângâie epitropul. Așa e ea. Și din ale ei n-o poate scoate nici Dracu. Da’ las că are să facă satul cum o fi mai bine. Uite, să ieșim chiar acum ca să vorbim cu oamenii.

În răspântie se aflau ca de obicei vreo douăzeci de oameni. Dumitru Troancă le vorbi cu glas tare:

– Uite, mă, ăsta e popa pe care l-a adus cocoana aici la parohie. Cum l-om purta, așa l-om avea. Acuma, docamdată, să-i rostuim o odaie, ca să aibă omul unde să stea.

Oamenii se priviră câteva clipe în tăcere. În cele din urmă găsiră ei cu cale să-l dea pe popă în gazdă la baba Sultana din capul satului și porniră într-acolo. O găsiră pe bătrână legată la cap și văietându-se de zor în vârful patului, lângă sobă.

– Uite, babo, vorbi Dumitru Troancă, popa este al nostru și-i trebuie o odaie unde să stea. Îl primești ?
– Vai de mine, Dumitrică, da’ de ce să nu-l primesc ? răspunse bătrâna voioasă nevoie mare. Că-i dau odaia a mare, că e gătită cum a rămas de la biata fii-mea, Dumnezeu s-o ierte. Că ziceam că s-o mărit și eu după un om cumsecade și să bag ginere în casă, ca să mă ție și pe mine, dar n-am avut parte… Oooo ! Of !

Și baba Sultana se porni din senin pe plâns fără lacrimi, în timp ce oamenii își luară ziua bună și plecară de unde veniseră, lăsându-l pe Artemie să-i țină de urât… Niciunul dintre ei nu se întrebase dacă popa o să aibă cu ce își aburi soba, sau dacă îi trebuie și lui ceva de-ale gurii. Dumitru Troancă era bucuros că-l urnise de la el din casă, ceilalți erau mulțumiți că în sfârșit au și ei preot în sat, iar boieroaica va folosi cel dintâi prilej ca să scoată ochii robilor de pe moșie că le-a adus popă în parohie. Pentru prima oară în viața lui, Artemie simți că i se răzvrătește sufletul împotriva nemerniciei omenești.

Fiind însă hotărât de astă dată să îndure orice rău, se potoli și intră în vorbă cu bătrâna.
– Îți pare bine, babo, că am venit în gazdă în casa dumitale ?
– Bine îmi pare, părințele, că mai am și eu un piculeț de ajutor. Că uneori nu pot nici să mă dau jos din pat ca să aprind focul… Că am auzit că prioții de la mânăstire sunt ca soldații, își fac singuri mâncărică, își aduc apă. Și am, părințele, mălai, și am verzișoară, o să mâncăm d-acolo amândoi, cât s-o ajunge. Lemne nu prea am, dar paie sunt destule.

”Fie și așa !”, oftă Artemie, hotărât să rămână în Gâtița cu orice preț. Și lăsându-se în voia Domnului, așeză umbrela într-un colț, agăță rasa într-un cui și prinse a se face om de casă. Aduse apă de la puțul de peste drum, aduse și paie din grădină, scoase cenușa din amândouă sobele și aprinse focurile. Puse apă în tingire și făcu mămăligă. Nemaifiind vreme de vreo fiertură, se împăcară amândoi cu varză acră și mămăligă caldă. Baba își primi tainul în pat și clefăia de zor în timp ce călugărul cugeta amărât: ”Uite, măă, cum ajunsei eu slugă la babă, în loc să mă slujească baba pe mine !”

Vrei să citești mai departe ? Dă clic aici: În căutare de parohie. Episodul 7 (ultimul)

Sursa foto

Invit la lectură și vă invit să-i citiți pe: Alex Mazilu, Cartim, Matilda, Pato Basil  și pe toți ceilalți care trec pe aici în căutare de puțină distracție de weekend !

De același autor, ați mai putea să citiți:

4468025380

10 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. -X-

  Imi place stilul lui Damian Stanoiu pentru ca e un maestru al ironiilor fine.

  1. Zinaida Strinu

   Si mie, din acelasi motiv.

 2. Foto de inginer

  Offf…bietul de el !!! O sa incerc sa urmaresc continuarea povestirii!
  Ce haiosi sunt catelusii!!! :)
  O saptamana frumoasa!

  1. Zinaida Strinu

   Nu mai e mult, inca un episod.

   Asa am avut noi doi catelusi. Mama era ca astia, iar baiatul negru cu galben. :)
   Saptamana frumoasa si tie !

 3. elly weiss

  Bietul Artemie! Nu incetez sa ma minunez de toate intamplarile pe care le traverseaza. Mi-e tare mila de el si sunt tare curioasa ce i se mai intampla in continuare. Nici nu am sa caut scrierea pentru ca imi place foarte mult sa descopar saptamana de saptamana ce alte aventuri mai traieste.
  Catelusii sunt foarte simpatici cum alearga ei, acolo, tot mai rapid. Imi place ca sunt foarte ambitiosi, nu se lasa! :) M-a amuzat si ca au nume de marci de bere ;)
  O seara frumoasa, Zina draga!

  P.S.- Abia acum am reusit sa ajung azi pe net…

  1. Zinaida Strinu

   Artemie se apropie de sfarsitul incercarilor. Catelusii nu se lasa fiindca teckelilor le place foarte mult sa umble, cu toate ca au piciorusele alea scurte si n-ai zice.

   Nici eu nu am prea avut timp de net, abia azi voi vizita si voi comenta pe la membrii jocului tau.

   O si buna si o saptamana usoara, Elly ! :)

 4. Alex

  Amuzantă povestea părintelui Artemie. Erau vremuri grele, cu lipsuri multe, dar oamenii aceştia nu se dădeau în lături de la misiunea lor. Nu ştiu dacă cei de azi ar mai răspunde la asemenea provocări.

  Iar filmul cu căţeluşii este tare hazliu!.

  O duminică frumoasă, doamna Zina, de 1 Decembrie! :-)

  1. Zinaida Strinu

   Nu cred. N-ai vazut ce se mai bat pe parohii ?
   Filmul cu catelusii este, pentru mine, mai mult decat hazliu. Catelusa noastra Molly arata asa ca ei.

   Seara placuta, Alex !

 5. Naica

  Daa, cam asa este si cu Artemie al nostru…Priviti de la distanta, cateii ,ar fi Molly in dublu exemplar !

  1. Zinaida Strinu

   Da, la Molly m-am gandit si eu ! :)

 1. În căutare de parohie de Damian Stănoiu - 7 - Povestiri de lecturi școlare

  […] la În căutare de parohie. 6 In cautare de […]

 2. În căutare de parohie de Damian Stănoiu - 5 - Povestiri de lecturi școlare

  […] Și bietul părinte Artemie începe să se întrebe dacă a nimerit în sfârșit o parohie bună sau nu… Aflăm răspunsul la întrebare în episodul următor: În căutare de parohie. 6. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.