Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

Ragotin actor, din Romantul comic de Scarron – II

distractie-de-weekend-ragotin-actor

Distractie de weekend – Ragotin actor

Distractie de weekend  
Un nou fragment din acele carti pe care le-am ales ca să ne mai înveselim şi noi în vacanta sau în weekend.

Ragotin actor

din Romantul comic 

de Scarron

– partea a doua –

Dezamăgit și năucit de vestea primită de la Sorțu, Ragotin hotărăște să plece la târg, la Beaumont-le-Vicomte, orășel aflat la vreo cinci leghe depărtare de Alençon. Micul actor le spuse celor din trupă că se duce să-și scoată niște bani pe care i-i datorează un negustor de acolo, ceea ce cu toții încuviințară.

– Dar cum te gândești să faci ? îi spuse Pizmă, că ți-e beteag calul la o copită.

– N-are-a face, spuse Ragotin, iau unul cu chirie și, dacă nu găsesc, merg foarte bine și pe jos, că nu-i așa departe; voi merge cu unul dintre negustorii de aici, care merg și ei aproape toți pe jos.

Plecă împreună cu un negustor de pânză, care pusese condiția să plece de îndată ce răsare luna, adică pe la unu după miezul nopții.

Puțin înainte de a pleca ei, pornise și un fierar ce bătea târgurile ca să-și vândă cuiele și potcoavele, pe care le purta în niște desagi duși în spinare. Pe drum, nevăzând pe nimeni, nici înaintea, nici în urma lui, îl străbătu un fior de spaima, gândindu-se că trebuie să treacă foarte aproape de niște spanzuratori în care atârnau atunci foarte mulți spânzurați. Se abătu puțin de la drum și adormi sub un tufiș, așteptând să mai treacă cineva. Curând trecură Ragotin și negustorul. Umblau încet și nu vorbeau, căci Ragotin rumega ce-i spusese Pizmă. Când ajunseră aproape de spanzuratori, văzură că un spânzurat căzuse. Ragotin avu un gând vrednic de mintea-i luminată și-i spuse negustorului să-l ajute ca să-l rezeme de un stâlp. Porniră mai departe, dar lui Ragotin îi dete prin cap să strige înapoi către mort:

– Hei, mă ! Nu vrei să vii cu noi ?
Fierarul, care dormea iepurește, sări și strigă:
– Ba vin, vin și eu, așteptați-mă !
Și se luă după ei.
Atunci negustorul și Ragotin, crezând că e chiar spânzuratul, o rupseră la fugă cu fierarul după ei, care țipa tot mai tare:
– Așteptați-mă !
Și cum fugea el, potcoavele și cuiele pe care le ducea în spinare făceau mare gălăgie, umplându-i și mai rău de spaima pe Ragotin și pe negustor, care crezură cu adevărat că e stafia vreunuia, care își târa lanțurile dupa ea. Înlemniră locului, tremurând ca varga, apoi se trântiră la pământ, nemaiputându-se ține pe picioare. Așa îi găsi fierarul, gonindu-le spaima din suflet, căci le dădu bună dimineața și adăugă că mult l-au mai alergat.

Abia atunci își veniră în fire, cunoscându-l pe fierar. Își urmară cu bine drumul până la Beaumont, unde Ragotin își făcu treaba și se întoarse a doua zi la Alençon. Le povesti comedianților aventura lui și era să-i facă să moară de râs; domnișoarele hohoteau de se auzea până la celălalt capăt al străzii, și numai sosirea unui rădvan ticsit cu nobili de țară izbuti să le oprească.

~~~~~~~~

Sursa foto

Invit la lectură și vă invit să-i citiți pe: Adi Hădean, CafeauaTa, Cartim, Pato Basil, Vania și pe toți ceilalți care trec pe aici în căutare de puțină distracție de weekend !

4468025380

14 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Mirela

  Iar cu întârziere, dar niciodată cu părere de rău! Dimpotrivă, Ragotin a devenit un obișnuit al lecturilor mele, datorită ție. O seară caldă îți doresc! :)

  1. Zinaida Strinu

   Nu-i nimic, Mirela, am vazut cat de ocupata esti. Important este ca nu pierzi momentul de relaxare, chiar daca vine mai tarziu.
   Zi frumoas[ ! :)

 2. Diana

  Ragotin, Ragotin! :) Eu astept sa aflu cum sta cu dragostea! :) Si mi-e drag de el, chiar daca se teme de fierari! :)
  De data aceasta nu pot vedea videoclipul :( Se blocheaza (iar) amaratul de PC!
  Zile fericite iti doresc!

  1. Zinaida Strinu

   Imi pare rau ca nu poti vedea videoclipul, poate mai incerci cand se drege pc.
   Pe Ragotin, nu-l mai astepta, ca nu-i merge deloc ! :(
   Sa ai zile frumoase, Diana !

 3. elly weiss

  :))) Se pare ca micul Ragotin dadea din una in alta :))
  Superb si acest fragment. Eu chiar am convingerea ca este o intamplare reala, patita de cineva si transpusa atat de frumos in poveste.
  Catelul plangacos sau cantacios e chiar haios.
  Sa ai o saptamana buna, draga Zina!

  P.S.- Am avut zile foarte ocupate. De abia acum reusesc sa va vizitez. Sper sa fiu inteleasa. Te pup!

  1. Zinaida Strinu

   Da, era mare specialist la boroboate, Ragotin asta ! :D
   O saptamana buna si tie, Elly, cu vreme mai buna decat la Bucuresti. E vijelie mare, e urgie aici, mai ales ca noi suntem in plin camp. :(

   Elly, nu-ti face griji, toti avem perioade in care suntem mai ocupati si e firesc sa ne intelegem unii pe altii ! Te pup si eu, numai bine !

 4. Spunsieu

  O intamplare tare haioasa, ba chiar imi imaginez ca s-ar fi putut produce si in realitate. Lumea era mai naiva pe vremea aceea.

  1. Zinaida Strinu

   Asa e, cred ca s-ar fi putut intampla cu adevarat. :)

 5. florentin

  Sa ai un weekend frumos

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc asemenea, Florentin !

 6. Naica

  Hahaha, grozav !Daca as cumula zornaitul ”lanturilor stafiei” ce-i urmarea pe Ragotin si pe negustor, cu ingrozitoarele urlete din videoclip…as lua-o la goana !Grozava combinatie !

  1. Zinaida Strinu

   Pai m-am gandit cu capul ! :D

 7. Liviu Bimbea

  Să ai un weekend liniștit și fain.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc asemenea !

 1. Ragotin actor, din Romantul comic de Scarron - I - Povestiri de lecturi școlare

  […] click aici pentru Ragotin actor – partea a doua […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.