Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

Norocul lui Ragotin, de Scarron – partea a II-a

De weekend – Distractie
Un nou fragment din acele carti distractive pe care le-am ales ca să ne mai înveselim şi noi în vacanta sau în weekend.
Urmare la Norocul lui Ragotin – partea întâi

norocul-lui-ragotin

Norocul lui Ragotin

Norocul lui Ragotin

din Romanțul comic

de Scarron

– Partea a II-a –

Până la urmă, Ragotin o luă pe o potecă povârnită, mărginită de mărăcini și plină de băltoace, iar poteca asta ducea la o gârlă. Se bucură, gândind că se va spăla de noroiul ce-l avea pe trup, dar norocul îi pregătea alte surprize.

În gârlă se afla un rădvan răsturnat, din care vizitiul și un țăran scoteau, îndemnați de părintele Giflot, vreo cinci-șase călugărițe ude leoarcă. Era bătrâna stareță de la Estival, cu câteva maici, care naufragiase din vina vizitiului.

Stareța și maicile scoase din rădvan zăriră de departe trupul despuiat al lui Ragotin, ceea ce le revoltă peste măsură. Mai mult decât pe ele îl revoltă pe părintele Giflot, duhovnicul stăreției. Le întoarse repede cu spatele pe maici, ca să nu fie păcat, și strigă cât îl ținea gura la Ragotin să nu cumva să se apropie. Ragotin îi dădu tot înainte și păși chiar pe o scândură pusă acolo pentru înlesnirea călătorilor pe jos, iar părintele Giflot nu știa dacă să-i facă sau nu o moliftă de dezlegare, într-atâta părea, după față, că a intrat diavolul în el.

Îl întrebă, în sfârșit, cine e, de ce e în pielea goală, de ce are mâinile legate. Îi puse aceste întrebări cu vorbe meșteșugite, potrivindu-și glasul și mișcările mâinilor cu vorbele. Ragotin îi răspunse răstit:
– Ce treabă ai domnia-ta ?

Și voind să treacă mai departe pe podeț, îl împinse atât de tare pe cucernicul părinte Giflot, încât îl aruncă în apă. Bunul preot îl trase după el pe vizitiu, vizitiul pe țăran; lui Ragotin i se păru atât de hazliu felul cum căzură că izbucni în râs. Își curmă drumul spre maici care, cu vălurile lăsate pe față, făcură zid întorcându-se cu spatele către el. Lui Ragotin puțin îi păsa de chipul maicilor și dădu să treacă mai departe, gândind că asta a fost tot, ceea ce nu gândea și părintele Giflot.

Preotul se luă după Ragotin, însoțit de țăran și de vizitiu, care, mai mânios decât toți, se desprinse din ceată, îl ajunse pe Ragotin și, plesnindu-l cu biciul, se răzbună pe pielea aproapelui pentru apa care o udase pe a sa. Giflot, cu sufletul la gură de cât alergase, striga într-una: ”Dă-i ! Dă-i !”, când norocul îi scoase bietului Ragotin în fața ochilor, ca o oază, o moară.

Alergă într-acolo, dădu buzna pe poartă și fu întâmpinat de un caine care-l apucă de buci. Zbierând de durere, ajunse la o grădină deschisă și răsturnă, din fugă, șase stupi cu albine așezați la intrare; asta i-a fost culmea nenorocirilor. Micuții elefanți întraripați, înzestrați cu trompe și cu ace, se înverșunară împotriva ăstui trup mic, lipsit de mâini pentru a se apăra. Ragotin zbieră atât de tare, încât câinele care îl mușca fugi de frică. Neîndurătorul vizitiu făcu la fel, de frica albinelor, iar părintele Giflot se căi că a fost prea răzbunător și se duse să-i grăbească pe morar și pe oamenii lui.

Morarul îl scoase pe Ragotin dintre spadele ascuțite și înveninate ale vrăjmașilor zburători și, deși murea de ciudă că i s-au răsturnat stupii, avu totuși milă de nenorocitul acela. Îl întrebă unde dracului vine să se vâre în pielea goală și cu mâinile legate în niște stupi.

Norocul (adevărat, de data asta) fu că moara era a lui Du Rignon, neam cu Ragotin, așa că, spunându-le cine e, morarul și nevastă-sa îl îngrijiră cu multă luare-aminte, iar un felcer din târgul de-alături îl obloji cum se cuvine, până se însănătoși pe deplin.

~~~~~~~~

Îi invit la lectură pe: CafeauaTa, Cartim, Fosile, Geanina, Roșcata și pe toți ceilalți amatori de puțină distractie de weekend care trec pe aici !

Din seria Lecturi distractive, ai putea să citești și următoarele, scrise de același autor:

4468025380

10 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Traian Uries

  Ragotin asta zici ca-i Ion a lui Rebreanu, comic rau, dar si razvratit. Faina povestea.

  O seara frumoasa si Happy weekend ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Ion ?! Nu m-as fi gandit…
   Happy weekend ! :)

 2. Naica

  Ei, si pana la urma are si el un dram de noroc ! In alta ordine de idei, n-am gasit cartea …la doua librarii mari; ai vreo sugestie ??

  1. Zinaida Strinu

   Merita, după atatea chinuri, saracutul ! :)

 3. Liviu Bimbea

  Noa ca dă vezi. Ce fain se gată totul când povestea este gata.
  Să ai o zi liniştită.

  1. Zinaida Strinu

   Asa e in romanturi, mai ales in alea comice ! :D
   Zi linistita si tie !

 4. Mirela

  Naturalețea lui Ragotin le-a speriat pe preacucernicele maici! Dar bietul a plătit cu vârf și îndesat lipsa de rușine. Mă bucur că s-a însănătoșit pe deplin! Happy weekend, Zina dragă! :)

  1. Zinaida Strinu

   Nici nu cred ca era lipsa de rusine, nici nu stia pe ce lume este, saracul betivan ! :D
   Weekend frumos, Mirela !

 5. elly weiss

  Doamne, cate si mai cate peripetii! In cascada, asa cum numai scriitorii medievali reuseau sa imagineze. Nu stiu de ce peripetiile bietului Ragotin m-au dus cu gandul la filmele mute ale lui Chaplin…
  Adevarul e ca aceste comedii burlesti cred ca se bucurau de un mare succes atunci dar eu constat ca ele au un farmec inegalabil chiar si azi. Mie, cel putin, imi place mult stilul de a relata, foarte plastic si plin de imagini vizuale, descriptive strict cat e nevoie, adica fara a face exces de detalii. Superb si acest fragment care este in continuarea celuilalt :) Si totul de la niste bautura…ca n-am uitat ;)
  Happy weekend, Zina draga!

  1. Zinaida Strinu

   Elly, cauta cartea. Extrasele mele dau numai o imagine palida. Fiecare pagina iti va aduce zambetul pe buze, te asigur.
   Happy weekend ! :)

 1. NOROCUL LUI RAGOTIN de Scarron - Partea I - Povestiri de lecturi școlare

  […] click aici pentru Norocul lui Ragotin – partea a doua […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.