Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

SOACRA CU TREI NURORI

Soacra cu trei nurori de Ion Creangă

soacra cu trei nurori

Soacra cu trei nurori

A fost odată o babă care avea trei fii, așa că avea să fie soacra cu trei nurori. Feciorii erau ei voinici, dar nu prea aveau minte. Toți trei se ocupau cu cărăușia.

Baba avea avere destul de mare. Printre altele, făcuse două case noi, una la apus și una la răsărit de casa în care locuiau, casa bătrânească. Se gândise, însă, ca feciorii și viitoarele nurori să locuiască toți cu ea și să nu le dea nimic înainte de a muri. Își  făcea și planuri cum își va pune nurorile la muncă și nu le va lăsa să facă nici un pas fără știrea și fără voia ei.

Veni vremea să se însoare feciorul cel mare. Baba îi găsi o nevastă pe placul ei, nu prea tânără, cam uscățivă, dar muncitoare și supusă.

Chiar după nuntă, feciorii plecară cu treburile lor. Nora rămase cu soacra. Seara, baba îi dădu nurorii să toarcă niște fuioare de cânepă, să strujească niște pene și să piseze mălai, totul până dimineață. Îi spuse că ea se culcă, dar să știe că nu doarme, are un ochi în ceafă cu care vede tot ce face. Nora se supuse, dar ceru și ea ceva de mâncare. Soacra îi zise să ia o bucată de mămăligă rece, să o mănânce cu ceapă și usturoi.

Baba se culcă cu fața la perete. Nora munci aproape până în zori. Atunci adormi și ea, obosită. Baba, care se culcase odată cu găinile, se trezi devreme. Începu a trânti prin casă, așa că nora se trezi și ea .

După un timp, baba îl însură și pe băiatul cel mijlociu, cu o fată asemănătoare cu nora cea mare.  După nuntă, feciorii plecară iar în cărăușie. Baba se culcă seara, lăsând de lucru nurorilor. Cea mare îi spuse celeilalte cum stau lucrurile, că baba vede cu ochiul cel din ceafă tot ce fac ele, apoi se puseră pe muncă.

Sosi și vremea să se însoare feciorul cel mic. Baba pusese ochii pe o fată, dar mezinul își alese singur nevasta și i-o aduse babei. Soacra nu avu încotro și nunta se făcu.

După nuntă, seara, soacra dădu de lucru nurorilor și se culcă. Cele două mai mari îi spuseră și nurorii celei mici despre obiceiurile soacrei. Cea mică spuse că nu e drept ca soacra să doarmă, iar ele să muncească. Când află ce urmează să mănânce, nora cea mică zise că ea nu mănâncă ceapă cu mămăligă. Va face ea de mâncare.

Cât timp lucrară cele două nurori mai mari, cea mică făcu mămăliguță cu brânză și smântână, pui fripți la frigare și plăcinte calde. Scoase și un cofăiel cu vin, apoi se puseră pe mâncat și pe băut. Dimineață spuse babei că fuseseră pe acolo părinții ei. Știind că vede cu ochiul din ceafă, a crezut că i-a văzut, dar că e supărată pe ei și nu vrea să le vorbească.

Supărată, baba s-a pus să le facă zile fripte nurorilor. Nu mai știau ce să mai facă nici cele două mai mari de răul ei. Pe când lucrau în vie, nora cea mică le-a spus celorlalte că trebuie să scape de babă. Le zise să dea toate buzna în casă. Nora  cea mare s-o dea cu capul de peretele de la răsărit, iar cea mijlocie s-o dea cu capul de peretele de la apus. După aceea, s-o lase pe ea să continue. S-o lase și să vorbească ea cu bărbații lor, când vor veni acasă.

Nurorile cele mari făcură cum le spusese cea mică. Aceasta o trânti pe soacră pe jos în mijlocul casei și o pisă în picioare și-i înțepă limba până când baba nu mai putu să vorbească. O puseră apoi într-un așternut curat,. Când veniră bărbații lor, cea mică spuse că mama lor s-a îmbolnăvit rău și e pe moarte. Se duseră toți la soacră. Ea abia ridică mâna și arătă spre nora cea mare și la peretele dinspre răsărit, spre nora mijlocie și peretele de la apus, apoi spre nora cea mică și spre mijlocul casei, apoi spre limbă. Nora cea mică spuse că le lasă cu limbă de moarte casa de la răsărit fiului cel mare, casa de la apus fiului mijlociu, iar casa bătrânească, în care se aflau, fiului cel mic.

La înmormântare, toate femeile din sat o invidiară pe soacra cu trei nurori pentru cât de tare era jelită de nurorile ei…

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Soacra cu trei nurori

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg  !

Îi invit să-și amintească lecturile copilăriei și (poate !) pățaniile tinereții, vă recomand să-i și vizitați pe:

 • Alice Boboc – alte mistere care ne pun pe gânduri
 • EuMieAlmeu – imagini dintr-o croazieră de vis
 • Gabriela Ilieș – povestea de dragoste avansează; încă e bine și frumos
 • Mirela Pete – evocare superbă, în cuvinte și imagini, a florilor primăverii în plină putere: lalelele
 • Vero – face un anunț interesant, trebuie să-l citiți
 • … și pe toți ceilalți vizitatori care trec pe aici în căutare de povestiri pe scurt !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

37 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Robert Chelariu

  Super povestea!
  Multumesc mult Zinaida!

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Robert!

 2. Wild Troll

  „Au comis o crima oribila! Ma mir cum de este in programa scolara!”
  Lasa domne, ca asta e un fleac pe langa ce vad copiii azi.

  1. Zinaida Strinu

   Da, e destul să deschidă televizorul la ”Știri”…

 3. teodora

  interesanta poveste!

  1. Zinaida Strinu

   Interesantă, deși cu aspecte cam dure… De preferat ca soacrele și nurorile să se înțeleagă cu vorba bună. :D

 4. iulia

  mama ce lunga e povestea o sa imi ia o jumatate de zi

  1. Zinaida Strinu

   Îți ia o jumătate de zi să… ce ?!

 5. iulia

  ooooaaaaauuuu e frumoasa povestea o sa o citesc foarte des.

  1. Zinaida Strinu

   Foarte bine, să citești !

 6. Narcy:*

  Este foarte frumoasa povestea,dar este lunga.Zinaida va multumesc mult pentru ca ati facut aceasta povestire,este foarte reusita si d-voastra sunteti foarte draguta.Mi-ati fost de mare folos.
  Va imbratisez,cu drag,
  Narcy:*

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Narcy !
   Da, este lungă, deoarece și textul original este lung. Aceasta nu este un rezumat, însă. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumate (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 7. Denisa

  Mie imi plac foarte mult povestile scrise de Ion Creanga, ba chiar m-au dus cu gandul la copilaria sa si la vremurile de atunci.Am citit si povestea intreaga si aceasta povestire pe scurt , dar finalul nu este foarte potrivit mai ales copiilor cu o varsta inca destul de mica , de exemplu cei din clasa I . :)

  1. Zinaida Strinu

   Da, așa este, dar nu pot să cred că vreo învățătoare recomandă această poveste celor de clasa I. :)

 8. maria

  Frumoasa poveastea,dar cam dur.As vrea sa va intreb daca aveti si povesti de Ion Alexandru Bratescu-Voinesti

  1. Zinaida Strinu

   Așa este, e cam dur, dar Ion Creangă nu mai e printre noi, ca să-i reproșăm.
   Nu am povestiri după Ion Alexandru Bratescu-Voinesti.

 9. livia georgiana

  cam dur,…… :/

  1. Zinaida Strinu

   De acord ! Descrierea din textul original e și mai dură…

   1. Robert Chelariu

    Probleme de scris,in rest povestea e supera!

    1. Zinaida Strinu

     Fii serios! Probleme de scris ai tu:„supera”…

 10. aura

  Asta e o poveste horror.Cele 3 nurori au comis o crima oribila si cica e o poveste frumoasa….Oameni buni,ce vedeti asa frumos?

  1. Zinaida Strinu

   Eu sunt de acord cu asta. Ma mir ca povestea este inclusa in programa scolara. Totusi, in aproape toate povestile gasesti cate ceva de genul asta…

  2. antonia

   Dur, dar frumos. Asta-i realitatea ! :( Tare horror ;)

   1. Zinaida Strinu

    *:-O surprise Mi se pare mie ori ai si tu o soacra… *:)) laughing

  3. ANDRONACHE M.

   TOATE POVESTILE LUI CREANGA SUNT FRUMOASE.PAI AICI SE ARATA CE RAUL TREBUIE PEDEPSIT. NU TREBUIE SA INTORCI RAUL CU RAU,DAR SOACRA PREA REA ERA SI ALTFEL NU PUTEAU SCAPA DE EA. COPILULUI II EXPLICI CA POVESTEA E SF; IN VIATA NU E BINE SA FACI ASA,DAR CREANGA A VRUT SA ARATE CA RAUL TREBUIE PEDEPSIT!!! DA-LE MINTE PROSTILOR!

 11. lucian

  Foarte dura si frumoasa povestea. Aceasta povestire pe scurt m-a ajutat sa inteleg mai bine povestea. La clubul de lectura la care sunt inscris apar tot felul de tampenii cum ar fi ,,Harriet spioneaza,, in loc de astfel de povesti frumoase.

  1. Zinaida Strinu

   Pai ia da tu click unde scrie ”Povestiri pe scurt”, imediat sub titlul blogului, si vezi cate lecturi ai sa mai gasesti !

 12. O fată

  Asta poveste mi s-a parut dura, mult prea dura cand exista si posibilitatea sa-ti iei soata si sa pleci departe de curtea mamei.

  1. Zinaida Strinu

   Poate pe vremea aia era mai greu ! :D

 13. Timisoreanul

  Chiar foarte amuzant finalul. Zina, un vechi prieten te felicita pentru faptul ca inca duci acest blog minunat in continuare, pentru a trezi copilul din fiecare, indiferent de varsta. Mediul online are nevoie de acest blog.
  Cu drag, Sergiu ( fostul serginho.info)!

  1. Zinaida Strinu

   Ehehei, Serginho, ai inviat ! Ma bucur, am sa vin sa-ti vad noul blog !
   Multumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

 14. Naica

  Multa intelepciune hatra in aceasta poveste ! De le-ar citi si cine trebuie !

  1. Zinaida Strinu

   Mde, învataturi si pentru soacre, si pentru nurori…

 15. Melly

  :) Tare mi-a placut mie in scoala povestea asta! Multumesc draga Zina pentru ocazia de a o reciti!
  Te imbratisez cu mare drag!

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere, Melly ! M-am gandit eu ca macar unora va va fi drag sa v-o reamintiti ! :)

 16. Alex

  Ha, ha! Ce poveşti faine ne-a lăsat Ion Creangă! Nu trebuie să fie copil care să nu le citească în anii de şcoală. Păcat că programele şcolare lasă deoparte multe comori literare…

  O zi bună, doamna Zina! :-)

  1. Zinaida Strinu

   Nu, programele scolare nu le lasa deoparte. Cu regret spun ca sunt profesori care nu le respecta (mai putini) si multi elevi care nu citesc lecturile recomandate.

 1. FATA BABEI SI FATA MOSNEAGULUI

  […] Soacra cu trei nurori […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>