PORCUL CEL FERMECAT (1)

Porcul cel fermecat de Petre Ispirescu

Partea întâi a povestirii pe scurt

porcul cel fermecat 1

Porcul cel fermecat

Un împărat de demult avea trei fete. Trebuind să plece la război, le-a chemat și le-a spus să aibă grijă de ele și de casă.  Le-a mai spus să nu cumva să intre într-o anumită odaie. El a încredințat cheile odăii celei mai mari dintre fete.

Timp de câteva zile fetele au tors, au cusut, au citit și s-au plimbat prin palat și prin grădină. Într-o zi, fata cea mare, sprijinită și de cea mijlocie, a zis să se uite și în odaia cu pricina. Cea mică s-a împotrivit, dar ele nu au ascultat-o și cea mare a descuiat ușa.

În odaie se afla numai o masă, iar pe masă – o carte mare, deschisă. În carte scria pe cine va lua fiecare dintre fete în casatorie. Fata cea mare se va mărita cu un fiu de împărat de la răsărit, cea mijlocie – cu un fiu de împărat de la apus, iar pe cea mică o va lua de soție un porc.

Fata cea mică își pierdu voioșia, slăbi și se ofili. Împăratul se întoarse biruitor de la război și băgă de seamă schimbarea. Își dădu seama pe dată. Întrebă fetele dacă au fost în odaie și s-au uitat in carte, iar ele recunoscură fapta.

Nu după mult timp cele două fete mai mari luara in casatorie doi fii de împărați, după cum fusese scris în carte. Veni și un porc mare și o peți pe fata cea mică. Împăratul îi spuse să se mărite cu el, căci trebuie să fie fermecat, nu e un porc ca toți porcii.  Fata ascultă și îl luă în casatorie pe porcul cel fermecat.

Acasă la bărbatul ei, fata descoperi că acesta se făcea noaptea om, iar ziua porc. Până la urmă prinse drag de el. După o vreme rămase grea, dar se întreba mereu ce va naște ea, un om sau un porc.

Într-o zi trecu pe acolo o vrăjitoare, cu chip de bătrânică. Îi spuse ce o frământa, iar aceasta îi spuse că o va ajuta să îl scape de vrăji pe porcul cel fermecat. Îi dădu o ață, să i-o lege de picior când doarme, când are chip de om. Așa făcu fata, dar, când s-o lege, ața se rupse și bărbatul se trezi. Supărat, îi spuse că mai avea trei zile și scăpa de farmece. Acum el trebuia să dispară de acolo. Ea îl va mai vedea doar după ce va rupe trei perechi de opinci de fier și va toci un toiag de oțel căutându-l.

* * * 

Sursa foto

Dă clic aici pentru Porcul cel fermecat  (2) !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Pingback: MAZAREL IMPARAT

  • Sunt foarte multe ! Du-te sus, sub titlul blogului. Dă clic unde scrie BASME. Apare o listă de titluri de basme, povestite aici pe scurt. Dacă dai clic pe un titlul, apare povestirea. La fel și unde scrie LEGENDE, POVESTIRI etc.
   Citește neapărat și ce scrie în dreapta, pentru elevi, cu litere albe pe fond albastru.

 2. Pingback: PORCUL CEL FERMECAT (2) - Povestiri de lecturi școlare

 3. Pingback: CELE TREI RODII AURITE (2) - Povestiri de lecturi școlare

 4. FOARTE FRUMOASA POVESTE!! DOAMNA ZINAIDA STRINU MERITATI TOATE LAUDELE DIN LUME!! VA MULTUMESC SI IN NUMELE MEU SI IN NUMELE CELORLALTI,PENTRU POVESTILE SI REZUMATELE FACUTE DE DUMNEAVOASTRA!! SUNTETI O ADEVARATA COMPOZITOARE!! <3 :*

 5. Tare imi plac si acum povestile lui Petre Ispirescu; cand am mai dat din cartile pentru copiii, pe aceasta am oprit-o !

 6. Știam ”Povestea porcului”, aceasta cred că este o altă variantă. Oricum, poveștile copilăriei rămân amintiri minunate, iar culegerea de basme a lui P. Ispirescu, rămâne o carte deosebită pentru orice copil. Abia aștept să-i citesc Sarei povești, căci va fi și pentru mine o reîntâlnire cu timpurile magice ale copilăriei.
  O seară frumoasă, doamna Zina! :-)

  • Da, este o altă variantă și e interesant să descoperim variantele. Vezi Cotoșman Năzdravanu, o variantă culeasă de Petre Ispirescu, a … Motanului încălțat de Ch.Perrault !