Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BUBICO…

Bubico…

de Ion Luca Caragiale

bubico

Bubico

Povestitorul a pornit într-o călătorie cu trenul. A ales să stea într-un compartiment în care se afla o doamnă singură care fuma. Când a intrat, a auzit un mârâit și un catel a scos capul dintr-un coșuleț aflat lângă doamnă. A început să latre furios, stăpâna lui abia l-a liniștit puțin pe Bubico și tocmai atunci a intrat conductorul, să controleze biletele.

Bubico a început să latre și mai tare, să chelălăie și a încercat să iasă din coșuleț. Conductorul a plecat, doamna și-a aprins o țigaretă. Povestitorul ar fi vrut să aprindă și el una. Cum a uitat chibriturile, s-a apropiat de doamnă să-i ceară un chibrit. Bùbico a început iar să latre, a chelălăit, a tușit și nu s-a potolit decât după ce bărbatul și-a aprins țigareta și s-a așezat în colțul cel mai îndepărtat.

Cucoana l-a lăudat pe catel, că e cuminte, și fidel, și deștept. I-a dat zahăr, apoi lapte dintr-un pahar. În timp ce bea, un călător a deschis ușa compartimentului. Bùbico a lăsat laptele și a pornit să latre, cu ochii ieșiți din cap și mușcând aerul. Călătorul s-a retras, cățelul a terminat de băut, apoi femeia și-a turnat și ei lapte, în același pahar, și a băut. A povestit apoi cum era să-l omoare un câine din vecini, Bismark al Papadopolinii, fiindcă se dusese s-o curteze pe cățelușa acesteia, Zambilica.

Naratorul i-a oferit bomboane lui Bubico, iar acesta s-a lăsat, până la urmă, luat în brațe. Bărbatul s-a apropiat de fereastră cu el în brațe, a deschis fereastra să mai intre aer și, când trenul a încetinit ca să intre pe un pod, l-a scăpat afară pe catel.

Cucoana, disperată, a tras semnalul de alarmă, apoi a leșinat.  În gară la Ploiești, doamnei i s-a întocmit procesul-verbal pentru tragerea semnalului de alarmă. Povestitorul s-a strecurat printre pasagerii îngrămădiți în jur și i-a șoptit la ureche femeii care se jelea că el l-a aruncat pe Bubico. Femeia a leșinat din nou, iar povestitorul a dispărut în noapte.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Bubico…

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

199 comments

Skip to comment form

 1. laura

  multumesc mult sunteti minunata

  1. Zina

   Cu plăcere, Laura ! :)

 2. eliza

  noi luam 10 ia dvs meritati nota 10000000000000000000000000000!!!

  1. Zina

   Mulțumesc frumos ! Sper să meritați și voi zecele, Eliza ! Asta se întâmplă numai dacă procedați așa cum am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru. :)

 3. hi

  M-a ajutat mult am mai scos eu idei si le-am scris cu alte cuvinte mersi!

  1. Zina

   Cu plăcere, mă bucur că ți-am fost de folos !

 4. iasmy iasmina

  multumesc foarte mult m-ai ajutat enorm !!!!!!!!!!!!;*

  1. Zina

   Cu plăcere, draga mea ! :)

 5. Silviu

  Mersi mult! Chiar imi trebuia fiindca mai aveam inca veeo 4 de facut si acesta mi-a scurtat munca. ☺ MULTUMESC!

  1. Zina

   Cu plăcere ! Ai grijă să faci cum am scris pentru elevi, sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru. ☺

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>