Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

MARILE SPERANTE Capitolele 1 – 4

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea Romane, Marile sperante de scriitorul englez Charles Dickens, una dintre cele mai citite carti din lume. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1860.

marile-sperante

Marile sperante de Charles Dickens

Marile sperante

de Charles Dickens

– roman în 59 de capitole, povestit de mine în 15 episoade –

Capitolul 1

Pip, Philip Pirrip, este un băiețel orfan de mamă și de tată. Fusese crescut de sora lui, nevasta fierarului Joe Gargery. Trăiau cu toții într-un sat, nu departe de mlaștinile de pe lângă un râu ce se vărsa în mare.

Într-o zi, chiar în Ajunul Crăciunului, pe când se afla în cimitir, la mormintele părinților și celor cinci frați ai săi, Pip este înspăimântat de apariția unui pușcăriaș evadat. Acesta îi cere să îi aducă a doua zi ceva de mâncare și o pilă din fierărie. Cu amenințări cumplite, îi cere și să nu spună nimănui că îl întâlnise.

Capitolul 2

Pip ajunge cu întârziere la cină, atrăgând asupra sa vorbele grele ale surorii sale. Pe cât de aprigă era doamna Joe, pe atât de blând era bărbatul ei, fierarul, în ciuda înfățișării sale de voinic. La masă, Pip strecoară în buzunar un colț de pâine cu unt, neștiind dacă va reuși să ia ceva mâncare din cămară.

În timp ce ajută în bucătărie, Pip află că salva de tun pe care o auzise vestea că evadase un deținut de pe unul dintre vapoarele-închisori aflate pe râu, dincolo de mlaștini. Mai află, cu groază, și că pe acele vase sunt ținuți oameni care ucid, fură și înșeală.

De îndată ce se luminează de ziuă, Pip se furișează în cămara plină cu mâncare, ca pentru sărbători. Ia pâine, brânză, niște carne și o plăcintă cu carne. Într-o sticlă pune rachiu dintr-o bărdacă și, ca să nu se observe lipsa, toarnă în bărdacă apă, dintr-o cană aflată pe bufet. Ia o pilă din fierărie și pornește către mlaștini.

Capitolul 3

În drum spre locul de întâlnire, Pip întâlnește un alt evadat, îmbrăcat la fel ca primul și având la picior un fier ca și acela. Fuge de el și ajunge la cel cu care avea întâlnire. Omul înghite mâncarea ca un câine hămesit de foame. Se înfurie când aude despre celălalt evadat, apoi începe să-și pilească cu grabă cătușele de la picioare.

Capitolul 4

Pip și Joe își pun hainele de sărbătoare și pleacă la biserică, la slujbă. Când se întorc, găsesc masa frumos pusă și pe doamna Joe îmbrăcată, căci așteptau oaspeți.

La masă, Pip stă cu inima strânsă, tot așteptând să se descopere furtul din cămară. Totuși, sora lui nu pare să observe nimic. Un moment greu trăiește băiețelul când unchiului Pumblechook i se toarnă rachiu din bărdacă și acesta sare în sus, căci băiețelul turnase în rachiu, fără să știe, apă de catran, cu un gust îngrozitor.

Tocmai când doamna Joe se duce să aducă plăcinta cu carne din cămară, intră în casă niște soldați înarmați, unul având în mâini o pereche de cătușe.

* * *

Sursa foto

Dă clic aici pentru Marile sperante – Capitolele 5-8 !

Îi invit la lectură și vă invit să-i vizitați pe:

 • Alexandru – imagini de bun augur, au adus primavara
 • Aurora Georgescu – ne aminteste tuturor de copilarie
 • Coolnewz – o realitate americana care te pune pe ganduri
 • EuMieAlmeu o destinatie dorita de noi toti pentru sezonul estival
 • Liana – cea mai mare suparare pe care o poate avea un blogger
 • Maricica – cum sa fii fericit
 • Mirela Pete – ne pregatim, ne pregatim, de Paște ne pregatim !
 • … și pe toți ceilalți vizitatori care trec pe aici în căutare de povestiri !
4468025380

20 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. andreea

  dar acesta este un rezumat tot ca daca ar fi mi-ar prinde bine

  1. Zinaida Strinu

   Nu te-am înțeles…

 2. Ce tema avem la romana

  Foarte frumoasa cartea am citit și eu.
  Dar vreau sa reamintesc ca rezumatul de aici este doar o inspirație pentru fisele de lectura.

  1. Zinaida Strinu

   Da, cu mențiunea că aici este o povestire pe scurt, nu un rezumat.

 3. Ana

  Multumesc foarte mult ! M-a ajutat enorm sa inteleg mai bine romanul !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ana ! Mă bucur că ți-am fost de folos.

 4. Geaner

  Multumesc mult Dna.Zina datorita dvs. domnul profesor de romana a inceput sa ma aprecieze va multumesc mult si astept inca multe alte povestiri. :3

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucură mult de tot ceea ce îmi spui. Succes mai departe !

 5. simina

  Multumesc, m-ati ajutat foarte mult.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Simina, mă bucur că am putut să te ajut.

 6. Alex

  Cartea nu am citit-o, dar am vazut la tv mai multe ecranizari extraordinare! Dupa asa o opera de exceptie, s-au facut si filme pe masura. Pacat ca multi dintre copiii de azi nu mai vor nici sa citeasca carti bune si nici de filme de arta nu sunt interesati. :-)

  1. Zinaida Strinu

   Dar nici nu prea sunt indrumati catre carti bune si filme de arta.

 7. mocanu

  Este tot romanul povestit ?

  1. Zinaida Strinu

   O sa apara tot. Lucrez inca la el.

 8. StropiDeSuflet

  Zina, acum o oră m-a sunat nepoţelul să-mi spună că ai început să prezinţi „Marile speranţe” şi să văd eu ce frumos povesteşti… aşa că, m-am conformat şi-i dau dreptate. Povesteşti într-adevăr frumos, prezentându-le esenţialul. I-am sugerat să îţi spună el acest lucru, dar mi-a răspuns ” Nu bunica, fiindcă toţi colegii mei intră la Zina şi dacă vede că am comentat, orice am să scriu pe caietele mele vor spune că am luat de la Zina”. Deci iată draga mea de ce nu comentează puştimea, că de vizitat cred că sunt cu sutele…

  1. Zinaida Strinu

   Nu-i nimic, Aurora, eu mă bucur să știu că ei citesc și sper să nu se mulțumescă doar cu povestirile mele și, Doamne ferește, cu copiatul. Dorința mea e ca aceste povestiri să-i conducă spre lectura cărților, unde vor descoperi adevărata frumusețe a acestor opere literare. Spune-i nepoțelului că îl sărut și îi doresc sănătate și succes la școală. Și că poate să-mi scrie sub alt nume, dacă vrea neapărat să-mi scrie ! :D

 9. Naica

  Frumoase amintiri ma leaga de acest roman, de povestea din el, tonica pentru mine !Nu stiu altii ce au simtit, dar l-am recitit de cateva ori si am vazut si cateva filme, mai reusite, sau mai pe langa drum. Felicitari pentru reusita ”comprimare” !

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, sa nu crezi ca e usor ! Cartea asta a fost si pentru mine una dintre favorite si acum mi-e greu sa scot din ea multe lucruri, le-as lasa pe toate ! :)

 10. daurel

  Cartea pare scrisa aproape ca un scenariu de film; cam ca toate cartile bune…
  PS. Acum vad regula ded mai sus cu „macar o propozitie”…Scriu si URL …
  http://daurel.wordpress.com/2013/04/15/mandria-ne-aduce-multe/#respond

  1. Zinaida Strinu

   Si de aceea s-au si facut atatea filme dupa ea.

   :D Regula e pentru copiii care acceseaza acest site si au tendinta sa comenteze cu un singur cuvant: „tare” sau „frumos” sau „buna”. Adultii au mai multe cuvinte in dotare !

 1. Evenimentul premiilor Oscar… « Daurel's Blog

  […] Piersic; s-a nascut la Londra in 1946… * Recomand, din nou lecturi: Legenda lui Dragobete, Marile Sperante […]

 2. MARILE SPERANTE Capitolele 5 - 8

  […] « MARILE SPERANTE Capitolele 1 – 4 […]

 3. Poveste de Crăciun. Episodul 6 - Povestiri de lecturi școlare

  […] Marile speranțe Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1StumbleUponTwitter […]

 4. Poveste de Crăciun. Episodul 1 - Povestiri de lecturi școlare

  […] Marile speranțe […]

 5. David Copperfield 1

  […] Tot pe acest blog mai poți citi și alte povestiri după scrierile lui Ch. Dickens:  Oliver Twist  și Marile speranțe  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>