Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DIN EXPERIENTA UNUI BLOGGER INCEPATOR SI NU PREA – 1

De weekend – Blog, blogger, blogosfera

9abordare

Ultima infatisare a primului meu blog, de pe platforma Blogger, impartit si transferat in mai multe randuri…

Din experienta unui blogger  incepator si nu prea

1. Domeniul, adresa URL, tipul de blog si titlul sau

Nu peste multă vreme împlinesc trei ani de blogărit. Față de alți bloggeri, nu e prea mult, dar, totuși nici trei ani nu-s puțini. Nu sunt, deci, nici blogger cu vechime, nu am nici pregătirea necesara pentru a da sfaturi ex cathedra: ”Cum sa-ti faci blog”, ”nșpe sfaturi pentru bloggerii începatori” etc. etc. Am călcat însă în atâtea străchini, că simt nevoia să împărtășesc din pățaniile mele și altora, nespecialiști ca și mine, pentru a se feri măcar ei de ele.

De fapt, voi împărtăși mai mult concluziile la care am ajuns, căci dacă m-aș apuca să descriu în amănunt toate greșelile pe care le-am făcut, ar trebui să scriu un mic roman.

Bun. S-o iau de la început. Dacă ești hotărât să devii blogger și chiar simți că ai ce scrie timp îndelungat, nu te încurca cu blogurile gratuite și nu te încurca cu platforma Blogger. Ia-ți un domeniu, găzduiește-l la o firmă de hosting ( nu ascund că eu am făcut asta cu firma Romarg și sunt extrem de mulțumită – dacă vor să dea ceva pentru reclamă, îi aștept cu drag !) și fă-ți blog pe WordPress.

Să nu crezi că e așa simplu cum le înșir eu aici. Înainte de orice trebuie să te gândești de ce sau pentru ce îți faci blog. Dacă vrei doar să ții un jurnal online, cu ce îți trece ție prin cap și prin suflet, atunci îți faci un blog personal oriunde și nu ai prea multe probleme. Dacă vrei să scrii ceva anume, într-un anumit domeniu și, eventual să câștigi și niște bani, cu reclamele, AdSense ori altele, atunci trebuie să te gândești bine ce tip de blog faci, comercial, de tutoriale, de jocuri etc.etc. Să-i pui titlul potrivit și să alegi adresa URL care să conțină cuvântul-cheie din titlu. Ehe ! Asta-i altă problemă ! Cuvântul ăla – cheie trebuie verificat, de exemplu pe Google AdWords. Câte căutări are el pe lună ? Ar trebui să fie cel puțin 300 de mii ca să aducă ceva. Ce concurență este pe acel cuvânt ? Firește, cu cât mai mică, cu atât mai bine.

Stabilește dinainte și ce nume de user ai să folosești ca să intri pe domeniul tău, cu mare grijă (nu uita și o parolă solidă, cu vreo 20 de semne felurite, litere mari și mici, cifre, diverse semne). Adresa URL și numele de user nu se mai pot schimba, de aceea trebuie să chibzuiești bine la ele dinainte. Titlul blogului poți să-l schimbi, dar ce greu îl mai potrivești cu adresa URL…

De asemenea, hotărăște ferm pe ce platformă îți faci blogul. Transferurile de pe o platformă pe alta se fac, e drept, există pluginuri speciale pentru asta, dar ai destule surprize și ai destule reparații de făcut după aceea. Mie, de exemplu, la un astfel de transfer, mi-au dispărut toate fotografiile. Noroc că blogul era la început și le-am refăcut, dar ce pierdere de timp și ce sursă de stres…

* * * 

Mai sunt multe de spus, așa că voi continua săptămâna viitoare. Bănuiesc că și tu ai pățit câte ceva, oricât de scurtă ți-ar fi cariera bloggeristică. Vrei să le spui și celorlalți ? Scrie un comentariu aici sau chiar un articol pe blogul tău !

Dă click aici pentru ”Din experienta unui blogger ”- partea a doua !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe:

 • Dana Diaconu – cu un joculeț tare potrivit pentru cateva minute din weekend
 • Geanina – replici in alb si negru
 • Neuroanchiloza – ne duce iute ca vântul și ca gândul prin California, cu ajutorul unui filmuleț de la care eu nu am putut să-mi dezlipesc ochii
 • Papornița – si cerul se intuneca atunci cand vede asemenea dezinteres…
 • Pato Basil – alt filmulet inedit si interesant
 • Pavel Arcană – un sfat și o ofertă

— și pe ceilalți vizitatori care trec pe aici dornici sa mai afle ceva despre munca de blogger !

4468025380

6 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Zamfir POP

  Din păcate, este mult mai uşor să dai sfaturi, decât … să le urmezi. Adevărata experienţă o câştigi dând cu capu’ de greutăţi şi „descoperind” soluţiile.

  1. Zinaida Strinu

   E drept, dar poti evita greselile grave daca te mai uiti si pe la altii.

 2. Alex

  Da, sunt multe „secrete” de care n-am ştiut şi de care m-am lovit, fără să ştiu ceva dinainte. Noroc că în blogosferă sunt mulţi oameni drăguţi, de la care am învăţat din mers multe lucruri. Şi încă mai învăţ!

  Referitor la „începuturi”, îmi place să povestesc că intrarea în lumea blogrilor o datorez lui…Ion Iliescu! :-) Am văzut la tv o ştire prin 2007 că politicianul şi-a făcut blog. Habar n-aveam ce-i aia! Dar am intrat pe net, am văzut pagina sa, iar în josul paginii era un link: „vrei să ai blogul tău? clik aici” şi uite aşa am început ” călătoria”. Pe la „nea Nelu” n-am mai trecut, dar îmi amintesc cum m-a „inspirat”! :D

  1. Zinaida Strinu

   Si eu invat permanent, dar am invatat si sa fiu foarte atenta la ce preiau.

 3. eumiealmeu

  Dacă aveam eu sfaturile acestea pe vremea debutului :-) … Bine că le oferi celor care vin după noi, pentru ca să se deștepte cu privire la subiect!
  O zi superbă!

  1. Zinaida Strinu

   Si eu ! :D
   E bine, numai să le citeasca !
   Zi minunata, draga mea !

 1. Probabil cã in noiembrie 2009 mai cumpãram … « Daurel's Blog

  […] sã-mi explic din ce motive am povestit un articol din revista, in loc sã-l […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.