Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

COTOSMAN NAZDRAVANU

Cotosman Nazdravanu de Petre Ispirescu

cotosman nazdravanu

Cotosman Nazdravanu

Au fost odată doi oameni, un bărbat și o femeie, care nu aveau copii, deși tare își doreau. Într-o zi, s-au dus amândoi pe câmp, hotărâți să ia acasă prima vietate întâlnită, să le fie copil.

Cei doi au întâlnit un pisoi jigărit și l-au luat acasă. În scurt timp s-a făcut un cotoșman tare frumos și cuminte. După un timp femeia a făcut un copil și au spus că pisoiul le adusese norocul în casă. Totuși, cu vremea, și-au pierdut averea. Când au murit, copilului nu-i rămase decât motanul.

Motanul nu era ca toate celelalte pisici, ci era năzdrăvan. Când copilul se puse pe plâns, motanul îi spuse că va avea grijă de el și îl va căpătui.

Plecară copilul și Cotosman Nazdravanu și își făcură locuință într-o scorbură din pădure. Motanul ținea curat în scorbură, aducea copilului de mâncat și de băut, îl învăța multe lucruri despre lumea asta. Așa ajunse băiatul flăcău de însurat.

Cotosman Nazdravanu îi spuse să îl asculte, că îl va însura el. Îi dădu numele Mătăhuz împărat și se dădu de trei ori peste cap transformându-se în om. Se duse apoi la un boier mare, cu multe bogatii, să îi pețească fata. Se înțelese cu boierul să vină cu Mătăhuz împărat, ca să se cunoască.

Băiatul era cam îngrijorat, căci nu avea haine defel. Cotoșman Năzdrăvanu îi spuse că are el grijă și de asta. În ziua hotărâtă, ascunse băiatul într-un crâng, nu departe de palatul boierului, apoi fugi spre curtea boierească. Strigă că i-au jefuit hoții și l-au lăsat până și fără haine pe stăpânul său. Boierul îmbrăcă băiatul în niște haine tare mândre și, cum băiatul era înalt și frumos, hotărâră și ziua nunții.

Făcură ei nunta, dar, când să ducă mireasa acasă, băiatul era îngrozit, căci nu știa unde o va duce. Plecară spre moșiile lui Mătăhuz împărat, cum spunea motanul, dar acesta o luă cu mult înainte. Întâlni în drum cirezile de vite și turmele de oi ale unor zmei. Cotosman Nazdravanu îi amenință cu mari grozăvii pe văcari și pe oieri ca să spună, când vor fi întrebați, că acele animale sunt ale lui Mătăhuz împărat. Așa și făcură.

Cotoșmanul ajunse la palatele acelor zmei și le spuse să fugă și să se ascundă dacă vor să rămână în viață. Ba le și spuse că îi ascunde el, îi băgă într-o șiră de paie căreia îi dădu foc și scăpă de zmei.

Ajunseră băiatul cu mireasa lui și cu alaiul și toți se mirară ce palate numai aur și bogatii are Mătăhuz împărat. Când se întoarseră acasă, oamenii îi povestiră boierului. El rămase tare mulțumit că fata lui luase un asemenea om. Băiatul, însă, era tare mirat de acele bogatii cu care se trezise, datorită lui Cotosman Nazdravanu.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Cotosman Nazdravanu

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg al acestui basm !

Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:

Citește și varianta franceză a basmului, Motanul încălțat, scrisă de Charles Perrault cu aproape 150 de ani înainte.

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

11 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. Alex

  Doamna Zinaida…. Mult respect pt. dumneavoastra! Imi sunteti de mare ajutor si inteleg mult mai bine povestile. Sunteti super!!! ;)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți sunt de folos, Alex! Mulțumesc pentru apreceri! :)

 2. vlad

  Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: http://www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Vlad. Văd că ai pornit să-ți faci blogul ca in povești, crește într-o zi cât altele într-un an… La fel și blogrollul, ai adunat o mulțime de adrese și le-ai pus acolo să fie multe. Documentează-te un pic despre construcția blogului, despre conținuturile originale, despre linkuri, despre blogroll, despre cum ești obligat să pui link spre blogul de la care ai luat o postare sau o fotografie – asta dacă nu cumva știi toate astea și preferi să le treci cu vederea. Oricum, mai avem cale lungă până când să facem schimb de linkuri, te rog să nu te superi și poți să-mi scoți blogul din blogroll, nu e nici o supărare.

 3. Naica

  Miau placut povestea,este foarte pe gustul meu cotosman nazdravanul !Sa avem o luna calda, senina si plina de intamplari ca din povestea ta, Zina !

  1. Zinaida Strinu

   Eh, povești ! Nu se mai întâmplă de-astea…

 4. StropiDeSuflet

  Zina, eu care scriu poveşti, iubesc evident poveştile şi dacă adaug frumuseţea cu care povesteşti tu, îţi dai seama că am citit cap-coadă, transpusă până a la mă integra în poveste – de ce nu? – chiar alături de cotoşman-năzdrăvan! Frumos-frumos-frumos! Imi voi atenţiona nepoţii.

  1. Zinaida Strinu

   Într-o casă cu nepoței, pisică și cățel, nu se putea să nu fie bine primit și un cotoșman-năzdrăvan.
   Să fiți sănătoși cu toții !

  2. Zinaida Strinu

   Într-o casă cu nepoței, pisică și cățel, nu se putea să nu fie bine primit și un cotoșman-năzdrăvan. :)
   Să fiți sănătoși cu toții !

 5. Mirela Pete

  Povestea o fi ea poveste, dar pisicile ne învăță, pe cei care știm să le iubim și ascultăm, multe despre lumea asta. Tare mândru e Odin că a devenit cotoșman, dragul de el! Chiar ne-a spus că, asmeni Cotoșman-năzdrăvanului, are de gând să ne poarte noroc, alături de Pickiță-sa, surioara. Frumoasă poveste, am început bine ziua, să fie tot așa și să avem cu toții o săptămână frumoasă, caldă, senină și reușită! Miau miau! :)

  1. Zinaida Strinu

   Miaurela, cotoșmanu Odin și surioara Picky au câte un pupic de la mine ! :D
   O săptămână faină tuturor !

 1. MAZAREL IMPARAT de Petre Ispirescu - Povestiri de lecturi școlare

  […] Cotoșman Năzdrăvanu […]

 2. COPILUL CEL ISTET de Petre Ispirescu

  […] « COTOSMAN NAZDRAVANU – de Petre Ispirescu […]

 3. Praslea cel voinic şi merele de aur - 2

  […] Cotoșman Năzdrăvanu […]

 4. MOTANUL INCALTAT de Charles Perrault - 2 - Povestiri de lecturi școlare

  […] foto Citeste si varianta românească a basmului,Cotoșman Năzdrăvanu culeasă de Petre Ispirescu cu aproape 150 de ani după apariția basmului fanțuzesc. Dacă ţi-a […]

 5. FATA SARACULUI CEA ISTEATA - 2 - de Petre Ispirescu

  […] Cotoșman Năzdrăvanu […]

 6. GREUCEANU - 2 - de Petre Ispirescu

  […] Cotoșman Năzdrăvanu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.