COPILUL CEL ISTET

Copilul cel istet de Petre Ispirescu

 copilul cel istet

Copilul cel istet

Unui om îi muri soția. Rămase singur, căci nu avuseseră copii și nu avea nici alte rude.  Câteodată, omului îi venea gândul să se însoare a doua oară, dar nici nu-i venea să dea uitării prima nevastă. Îi mai era și teamă să nu dea peste o femeie nepotrivită. Pe de altă parte, îi era greu să trăiască în singurătate. Într-o zi luă hotărârea să-și ia un copil de suflet, pentru ca nici pe răposata lui nevastă să n-o dea uitării, dar nici el să nu trăiască singur.

Plănui ca primul copil fără familie pe care îl va întâlni în cetate să îi fie copil de suflet. Ieși în cetate, dar nu întâlni nici un copil. Atunci ieși din cetate, pe drumul mare. Întâlni un sarpe și îl întrebă dacă nu vrea să îi fie copil de suflet. Șarpele spuse că vrea, numai să se învoiască. El cerea numai ca omul să îl poarte mereu în cârcă. Omul se învoi. Șarpele i se urcă în spinare, apoi i se încolăci în jurul gâtului.

Au trăit așa multă vreme. Ce mânca omul, mânca și șarpele. Ce bea omul, bea și șarpele. Tot ce făcea omul, știa și șarpele. Șarpele crescu, iar omul îmbătrâni și începu să-i fie din ce în ce mai greu să îl ducă. Într-o zi îl rugă să se mai dea jos, că nu mai poate. Șarpele îi spuse că nu se dă, că așa se învoiseră și avea să-l ducă în spinare până la moarte. Omul știa că așa se învoiseră, dar sperase să găsească milă de copil la șarpele pe care îl crescuse. Îl mai purtă o vreme, apoi îl rugă iar să aibă milă și să se mai dea jos de pe spinarea lui. Șarpele nici nu-l ascultă măcar.

Atunci, omul, sfătuit de alții care îl vedeau cum se chinuie, se duse la judecată. Spuse despre învoială, și arătă că nu vrea să o strice, dar că are nevoie de mila șarpelui, să-i mai ușureze viața, că după ce va muri el, lui avea să-i rămână totul. Șarpele spuse însă că nu știe ce e mila, iar învoiala lor asta fusese. Cât despre avere, oricum avea să îi rămână lui moștenire, căci îi era copil de suflet. Judecătorii spuseră că, dacă așa fusese învoiala, iar fiul lui de suflet nu vrea să aibă milă, trebuie să respecte învoiala.

Omul plecă supărat, cu șarpele atârnat de gât. Văzu pe drum niște copii jucându-se de-a împăratul. Unul, mai isteț, era împăratul.  El îi judeca pe alții, înconjurat de ostașii săi, niște copii cu ciomege în mâini. Omul se duse și îi spuse împăratului supărarea sa. Șarpele voi să spună și el ceva, dar copilul cel istet îi tăie vorba și îi spuse că în fața împăratului toți trebuie să stea jos, pe pământ. Șarpele se dădu jos și vorbi despre învoiala lor. Copilul cel istet  spuse că nu merită să vadă lumina soarelui copilul care nu are milă de părinții lui. Porunci ostașilor să zdrobească șarpele cu ciomegele.  Iar omul se întoarse vesel la casa lui, mântuit de copilul cel istet.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Copilul cel isteț

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg al poveștii !

Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Bună, Radu ! Mulțumesc pentru apreciere. Dacă vrei să afli ceva despre creatoarea site-ului, du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”.

 1. Pingback: PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR (2)

 2. Pingback: FATA MOSULUI CEA CU MINTE

 3. Pingback: MAZAREL IMPARAT - Povestiri de lecturi școlare

 4. dumnezeule !!!!!!!!!!!!! de ce nu pot sa printez pagina ? nici macar sa o copiez … asta e o mare problema !!!!!!!!!!!!!!

 5. Multumesc mult ca ati scris aceasta povestire ! La scoala doamna de romana ne-a pus sa facem rezumat la 5
  basme ale lui Ispirescu !

  • Cu plăcere ! Mă bucur că te-am ajutat.
   Atenție însă ! Aici nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt. Pot fi transformate în rezumate urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 6. Multumesc mult,doamna Zinaida ! Rezumatele sunt foarte frumoase ! :) . Am invatat din aceasta poveste ca un copil poate fi mult mai intelept decat un om mare. Continuati tot asa! Dumneavoastra ne ajutati foarte mult.

  Cu mult respect , o eleva ,Valentina! :).

 7. Buna ziua! As vrea sa va felicit domna Zinaida, pentru acest site minunat.In vacanta de iarna, am avut ca tema sa fac 10 rezumaturi, la orice vreau eu, si m-au ajutat foarte mult povestirile, prima data am citit textul intreg, apoi povestirea, iar pe urma deja era foarte usor sa fac rezumatul. Totul a fost ca o joaca. :)Multumesc!
  Ah da, era sa uit, La multi ani! Sa aveti parte de tot ce este mai bun in acest an!

  • De la un sambure de adevar, fantezia creatorului brodeaza o poveste. Aici e o alegorie. Sigur ca omul nu adoptase un sarpe. Cu ajutorul acestui animal rece, creatorul a vrut sa sugereze caracterul copilului adoptat.

  • Cu drag, Alex ! Imi pare bine ca iti place.
   Dar de ce nu scrii tu corect ? Foloseste literele mari numai la inceputul propozitiei si la inceputul titlului si numelui autorului. Foloseste cratima (-) unde ai pus apostroful (‘).

 8. Pingback: FATA SARACULUI CEA ISTEATA - 2 - de Petre Ispirescu

  • E valabila pentru toti copiii care ajung mari si asteapta tot mereu ajutor de la parinti, in loc sa ii mai ajute si ei, la randul lor. Nu conteaza daca sunt copii naturali sau copii de suflet.

 9. Pingback: COTOSMAN NAZDRAVANU - de Petre Ispirescu

 10. Cum de-am putut uita povestea?! Multumesc!
  Ma intreb, acum: oare de aici proverbul cu sarpele crescut la sân sau de la proverb povestea? Sigur ca nu conteaza in mod real! E doar un gand! :)