Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

COPILUL CEL ISTET

Copilul cel istet de Petre Ispirescu

 copilul cel istet

Copilul cel istet

Unui om îi muri soția. Rămase singur, căci nu avuseseră copii și nu avea nici alte rude.  Câteodată, omului îi venea gândul să se însoare a doua oară, dar nici nu-i venea să dea uitării prima nevastă. Îi mai era și teamă să nu dea peste o femeie nepotrivită. Pe de altă parte, îi era greu să trăiască în singurătate. Într-o zi luă hotărârea să-și ia un copil de suflet, pentru ca nici pe răposata lui nevastă să n-o dea uitării, dar nici el să nu trăiască singur.

Plănui ca primul copil fără familie pe care îl va întâlni în cetate să îi fie copil de suflet. Ieși în cetate, dar nu întâlni nici un copil. Atunci ieși din cetate, pe drumul mare. Întâlni un sarpe și îl întrebă dacă nu vrea să îi fie copil de suflet. Șarpele spuse că vrea, numai să se învoiască. El cerea numai ca omul să îl poarte mereu în cârcă. Omul se învoi. Șarpele i se urcă în spinare, apoi i se încolăci în jurul gâtului.

Au trăit așa multă vreme. Ce mânca omul, mânca și șarpele. Ce bea omul, bea și șarpele. Tot ce făcea omul, știa și șarpele. Șarpele crescu, iar omul îmbătrâni și începu să-i fie din ce în ce mai greu să îl ducă. Într-o zi îl rugă să se mai dea jos, că nu mai poate. Șarpele îi spuse că nu se dă, că așa se învoiseră și avea să-l ducă în spinare până la moarte. Omul știa că așa se învoiseră, dar sperase să găsească milă de copil la șarpele pe care îl crescuse. Îl mai purtă o vreme, apoi îl rugă iar să aibă milă și să se mai dea jos de pe spinarea lui. Șarpele nici nu-l ascultă măcar.

Atunci, omul, sfătuit de alții care îl vedeau cum se chinuie, se duse la judecată. Spuse despre învoială, și arătă că nu vrea să o strice, dar că are nevoie de mila șarpelui, să-i mai ușureze viața, că după ce va muri el, lui avea să-i rămână totul. Șarpele spuse însă că nu știe ce e mila, iar învoiala lor asta fusese. Cât despre avere, oricum avea să îi rămână lui moștenire, căci îi era copil de suflet. Judecătorii spuseră că, dacă așa fusese învoiala, iar fiul lui de suflet nu vrea să aibă milă, trebuie să respecte învoiala.

Omul plecă supărat, cu șarpele atârnat de gât. Văzu pe drum niște copii jucându-se de-a împăratul. Unul, mai isteț, era împăratul.  El îi judeca pe alții, înconjurat de ostașii săi, niște copii cu ciomege în mâini. Omul se duse și îi spuse împăratului supărarea sa. Șarpele voi să spună și el ceva, dar copilul cel istet îi tăie vorba și îi spuse că în fața împăratului toți trebuie să stea jos, pe pământ. Șarpele se dădu jos și vorbi despre învoiala lor. Copilul cel istet  spuse că nu merită să vadă lumina soarelui copilul care nu are milă de părinții lui. Porunci ostașilor să zdrobească șarpele cu ciomegele.  Iar omul se întoarse vesel la casa lui, mântuit de copilul cel istet.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Copilul cel isteț

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg al poveștii !

Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

32 comments

5 pings

Skip to comment form

 1. diana moroianu

  cum pot gasi un proverb din povestea copilul cel istet?

  1. Zinaida Strinu

   Citește textul integral, ai un link la sfârșitul povestirii.

 2. Radu

  Buna-seara! Acest site este foarte util. Multumesc creatorilor

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Radu ! Mulțumesc pentru apreciere. Dacă vrei să afli ceva despre creatoarea site-ului, du-te în josul paginii și dă clic unde scrie ”Despre mine”.

 3. daniela

  dumnezeule !!!!!!!!!!!!! de ce nu pot sa printez pagina ? nici macar sa o copiez … asta e o mare problema !!!!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Păi de ce s-o printezi sau s-o copiezi, Daniela ?…

   1. daniela

    pentru ca am nevoie sa scot textul la imprimanta pentru scoala !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Zinaida Strinu

     Mde ! Asta nu e copiat ? Ia citește tu ce am scris pentru elevi sus, în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

     1. daniela

      profesoara ne-a cerut sa scoatem la imprimanta povestirea de pe un site , si sa o aducem la scoala . Pentru ca nu am gasit nicaieri decat aici povestirea corect , m – am dus la scoala cu tema nefacuta ( e prima oara ) . Drept urmare am luat prima nota de 2 din viata mea !!

      1. Zinaida Strinu

       Profesoara nu trebuia să vă ceară asta. Dacă are nevoie de povestiri de pe site-uri trebuie să caute dumneaei.

 4. edi

  Alt rezumat fantastic. Va multumin :*

  1. edi

   dUMNEAVOASTRA FACETI REZUMATE NU ?

   1. Zinaida Strinu

    Citește atent titlul blogului și primul rând al articolului.

  2. Zinaida Strinu

   NU este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poate fi transformată în rezumat urmând regulile din articolul despre rezumate (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 5. Anonymus!

  Multumesc mult ca ati scris aceasta povestire ! La scoala doamna de romana ne-a pus sa facem rezumat la 5
  basme ale lui Ispirescu !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că te-am ajutat.
   Atenție însă ! Aici nu sunt rezumate, ci povestiri pe scurt. Pot fi transformate în rezumate urmând regulile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 6. Valentina

  Multumesc mult,doamna Zinaida ! Rezumatele sunt foarte frumoase ! :) . Am invatat din aceasta poveste ca un copil poate fi mult mai intelept decat un om mare. Continuati tot asa! Dumneavoastra ne ajutati foarte mult.

  Cu mult respect , o eleva ,Valentina! :).

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Valentina. Îmi pare bine că te gândești la învățămintele pe care le poți trage din povestiri, bravo !

 7. Blanka

  Buna ziua! As vrea sa va felicit domna Zinaida, pentru acest site minunat.In vacanta de iarna, am avut ca tema sa fac 10 rezumaturi, la orice vreau eu, si m-au ajutat foarte mult povestirile, prima data am citit textul intreg, apoi povestirea, iar pe urma deja era foarte usor sa fac rezumatul. Totul a fost ca o joaca. :)Multumesc!
  Ah da, era sa uit, La multi ani! Sa aveti parte de tot ce este mai bun in acest an!

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Blanka ! Ma bucur ca povestirile mele ti-au folosit ca sa faci usor cele 10 rezumate.
   La multi ani ! Succes in noul an !

 8. marina

  Frumoasa povestea. Oare o fi fost adevarata ?

  1. Zinaida Strinu

   De la un sambure de adevar, fantezia creatorului brodeaza o poveste. Aici e o alegorie. Sigur ca omul nu adoptase un sarpe. Cu ajutorul acestui animal rece, creatorul a vrut sa sugereze caracterul copilului adoptat.

 9. Alex

  Cea Mai Frumoasa Poveste Din Cartea Lui Isprirescu…Multumim Ca Ne’Ati Scris’o In Acest Site Minunat..

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Alex ! Imi pare bine ca iti place.
   Dar de ce nu scrii tu corect ? Foloseste literele mari numai la inceputul propozitiei si la inceputul titlului si numelui autorului. Foloseste cratima (-) unde ai pus apostroful (‘).

   1. Alex

    Deoarece asa m-am obisnuit de pe jocuri sa scriu cu cratima pentru ca asa scriu toti si este mai rapid. O sa incerc sa imi corectez scrisul.

    1. Zinaida Strinu

     Corectează-l, Alex, corectează-l, fiindcă la teste, la teze, la examene, nu este permis să scrii ca la jocuri și ți se va scădea mereu nota ! :)

 10. Sara

  Asta e toata povestea?

  1. Zinaida Strinu

   Asta e toata !

 11. Ghitan Ionutz

  ii frumoasa povestea
  oare o fi adevarata judecata cu sarpele

  1. Zinaida Strinu

   E valabila pentru toti copiii care ajung mari si asteapta tot mereu ajutor de la parinti, in loc sa ii mai ajute si ei, la randul lor. Nu conteaza daca sunt copii naturali sau copii de suflet.

 12. Diana

  Cum de-am putut uita povestea?! Multumesc!
  Ma intreb, acum: oare de aici proverbul cu sarpele crescut la sân sau de la proverb povestea? Sigur ca nu conteaza in mod real! E doar un gand! :)

  1. Zinaida Strinu

   Oricum, se potrivește și așa și așa ! :)

 1. PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR (2)

  […] Copilul cel isteț […]

 2. FATA MOSULUI CEA CU MINTE

  […] Copilul cel isteț […]

 3. MAZAREL IMPARAT - Povestiri de lecturi școlare

  […] Copilul cel isteț […]

 4. FATA SARACULUI CEA ISTEATA - 2 - de Petre Ispirescu

  […] Copilul cel isteț Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle +1Twitter […]

 5. COTOSMAN NAZDRAVANU - de Petre Ispirescu

  […] COPILUL CEL ISTET de Petre Ispirescu » […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>