Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

ION Capitolul I Inceputul

Povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă
In sectiunea Romane
, Ion de Liviu Rebreanu, unul dintre cele mai citite romane romanesti, publicat pentru prima oară în anul 1920.

NOTĂ Pentru a înţelege referirile din roman la români și unguri, la obligativitatea predării în limba maghiară, la datoria față de împăratul austro-ungar, trebuie să fie cunoscute: situaţia Transilvaniei înainte de primul război mondial, situaţia românilor din Transilvania în timpul războiului şi cum s-a terminat războiul  pentru România, culminând cu 1 Decembrie 1918. Consultaţi manualul de Istoria României, profesorul de istorie, Wikipedia sau alte surse.

Ion de Liviu Rebreanu

Glasul pamantului

Capitolul I Inceputul

ion-capitolul-1-inceputul

Ion

Într-o duminică fierbinte de vară, aproape toți locuitorii satului Pripas se aflau la hora. Cei trei țigani lăutari cântau cu patimă, iar flăcăii și fetele jucau și nu se mai săturau. Femeile mai în vârstă stăteau grămadă și priveau jucătorii. Bărbații se țineau mai departe, stând de vorbă.

Fruntașii satului erau adunați în jurul primarului. Pe-alături se învârtea Alexandru Glanetașu, ce nu îndrăznea să intre și el în vorbă cu bogătașii. Țiganii, obosiți, se opriră din cântat. Nu mai cântară mai departe, cu toate insistențele lui Ion, feciorul Glanetașului. El jucase cu Ana lui Vasile Baciu. Dacă văzu că țiganii nu mai vor să cânte, o chemă să vină după el, în locul știut.

Se întâlniră sub nuc, în livada aflată chiar în spatele cârciumii lui Avrum. Ana se plânse că tatăl ei vrea să o mărite cu George al Tomii. Tânărul o privea pe Ana, dar se gândea la Florica. O iubise pe Florica, era frumoasă, dar era săracă. Ana avea pământ și case și multe vite. Tocmai când o săruta pe Ana trecu de la cârciumă și îi văzu Ilie Onu, frate de cruce cu George.

La hora sosiră și preotul Belciug, împreună cu familia învățătorului Herdelea: soția, Maria, soția și copiii lor, Laura și Titu.  Primarul îi pofti să privească la petrecere. Ei intrară în ogradă, iar lumea se îmbulzi în jurul lor. Se apropie și George, urmat de Ilie, și îi pofti pe Titu și pe Laura să joace și ei, spre nemulțumirea mamei lor. Ca să scape, Titu întrebă de Ion, dându-i prilejul lui Ilie să-i spună lui George că rivalul lui e sub nuc, cu Ana.

Pe când lăutarii își acordau instrumentele, ca să-i cheme înapoi la hora pe cei care se îndepărtaseră, sosi și Vasile Baciu, beat. Îi spuse preotului că bea de supărare, fiindcă fata lui nu vrea să îl asculte. Îl trase pe George în față și îi spuse că pe el îl vrea de ginere. Când întrebă însă de Ana, George îi spuse încet că e cu Ion, sub nuc. Chiar dintr-acolo se iviră Ana, apoi Ion. Tatăl Anei îl făcu golan pe tânăr și îi strigă și alte vorbe de ocară. L-ar fi și lovit și s-ar fi pornit o bataie dacă nu l-ar fi ținut câțiva oameni.

George porunci lăutarilor să meargă cu ceata lui la cârciumă. Ion sări și le porunci să cânte, ieșind cu el și cu ceata lui în uliță, apoi luând-o spre cârciumă. Supărat că el îi arvunise și țiganii îi cântau lui Ion, George porni și el cu prietenii lui tot spre carciuma.

După ce băură bine, lui Ion îi veni gândul să se răfuiască cu George, socotind că el îl asmuțise pe Vasile Baciu împotriva lui. Sosi și Titu, care îl mai întărâtă și el împotriva lui George. Pe la miezul nopții, când lăutarii cerură plata lui George, acesta refuză să plătească, spunând că i-au cântat lui Ion. Ion folosi prilejul pe care îl aștepta demult și sări la bataie.

Cârciumarul îi împinse în uliță, iar Ion, cu un par smuls din gard, îl doborî pe George la pământ. Mergând spre casă, privi cu mulțumire casa nouă, ograda largă, grajdurile lui Vasile Baciu, de parcă ar fi fost ale lui de acuma.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Ion – capitolul II Zvârcolirea !
4468025380

15 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. dasdas

  Un rezumat nu trebuie povestit la indicativ prezent ?

  1. Zinaida Strinu

   Un rezumat, da, dar aceasta este o povestire. Citește titlul blogului, te rog!

 2. luci

  Oribila cartea asta, nu imi place deloc… la anu am bac n-am ce sa fac.

  1. Zinaida Strinu

   Te rog să citești mai departe! Vei descoperi că nu e chiar așa de ”oribilă”, crede-mă! ☺

 3. lucian

  Uite aici si alt rezumat

  1. Zinaida Strinu

   Adică? Ce vrei să spui?

  2. Zinaida Strinu

   Adică? Ce vrei să spui?

 4. Andrey Wolf

  Apreciez foarte frumos prezentat. Dar e o foarte mică greșeală, ,,se opriră din cântat, și nu mai cântară” aici dă senzație de pleonasm. Vă mulțumesc anticipat pentru atenție!

  1. Zinaida Strinu

   Da, scoase din context așa sună, dar noi le citim în context, nu?! Am modificat puțin, totuși. Mulțumesc!

 5. Bogdann

  Foarte bine povestita, am citit si cartea, dar m-a ajutat foarte mult. Va apreciez pentru munca pe care o depuneti. Dar comentarii la opere nu aveti ? :)

  1. Zinaida Strinu

   Nu, comentariile trebuie sa vi le faceti fiecare, dupa ce cunoasteti continutul operei, date despre autor, despre curentul literar in care se inscrie etc..

 6. daurel

  Inca ceva: nu le consider relevante pentru literatura romana, deci n-ar (mai) trebui chinuiti tinerii.

  1. Zinaida Strinu

   Părerile criticilor literari diferă mult de ale tale ! :D Eu nu mă bag.

 7. daurel

  Inca din liceu mi-au sunat false romanele lui Rebreanu; azi le-as zice ca sunt de comanda politica; atunci raspundeau unor comandamente nationale.
  PS. daca ar trebui sa le recomand nepotilor mei o sursa istorica despre Transilvania, as fi pus in mare incurcatura….; cred ca as apela la enciclopediile britanice;
  la toate editiile cate sunt de cand au aparut….

  1. Zinaida Strinu

   Poate în ceea ce privește problematica națiunii române, deși nu sunt sigură că ai dreptate. În ceea ce privește pasiunile stârnite de avere și de femeie, e încă neîntrecut.

 1. ION de Liviu Rebreanu - Capitolul II Zvarcolirea

  […] Urmare la Ion, cap.I Începutul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>