Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DASCAL PROST

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
In sectiunea SchiteDascal prost , din volumul Momente si schite de I.L.Caragiale, una dintre cele mai citite carti din literatura romana.

dascal-prost-de-caragiale

Povestiri pe scurt: schita Dascal prost de I.L.Caragiale

Dascal prost

de Ion Luca Caragiale

Într-o dimineață, devreme, naratorul se duce la prietenul său Pricupescu, profesor de istorie la un liceu. Cum nu mai fusese la el acasă niciodată, profesorul bănuiește că a venit să ceară o favoare pentru vreun elev.

Nemulțumit, profesorul îi spune că abia așteaptă să iasă la pensie, peste doi ani, să scape de acest chin. Pleacă pentru scurt timp și îi dă să citească musafirului un teanc de scrisori, până se întoarce.

Musafirul apucă să citească vreo trei scrisori: de la un senator, de la un amic și de la o prietenă intimă. În toate trei se făceau intervenții pentru niște elevi. Senatorul începe prin a-i lăuda corectitudinea,  dar apoi îi propune să îi dea meditatii  elevului în cauză, iar părinții acestuia, un deputat și soția lui, l-ar lua și în vacanță cu ei, la munte, pe cheltuiala lor.

Amicul punea o vorbă bună pentru fiul unor oameni influenți, care se învârteau numai printre oameni mari. Mama elevului chiar îi transmitea, prin intermediul amicului, că n-o să-i meargă bine dacă îl persecută pe copil. Iubita îi cerea să nu-l lase repetent pe fiul unei prietene și îi dădea întâlnire cu condiția să îi spună că l-a trecut pe băiat.

Când să înceapă să citească a patra scrisoare, profesorul revine. Naratorul își ia inima în dinți și începe să susțină cauza unui elev folosind frânturi de fraze din scrisorile citite. Începe prin a-i aprecia și el corectitudinea, apoi trece la avantaje. Pricupescu își dă seama și se supără. Musafirul insistă, aducând ca argumente că e solicitat să-i dea meditatii copilului pentru o sumă mare de bani, că rudele sunt oameni influenți, cu putere.

Pricupescu se supără din ce în ce mai tare, astfel că naratorul încheie socotindu-l un dascal prost, un mare dobitoc.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Dascal prost

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:

4468025380

86 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. mary

  Este folositor mai ales când te grăbești și este în ultima clipă. Continuați cu blogul !!!! 💜💗💚💛💓💔💕💖💘💝💞💟👍👍👍👍👍👍

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că apreciezi! :)

 2. Gabriel

  Vă mulţumesc mult doamna Zinaida, mi-aţi fost de foarte mare ajutor, cu această schiţă dar şi cu celelalte lucruri pe care le postaţi pe acest Blog. Vă mulţumesc pentru că aţi creat acest Blog, în primul rând, şi în al doilea rând, pentru munca pe care o depuneţi pentru el!!

  Cu tot respectul şi toată stima pentru dumneavoastră,
  Gabriel.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc și eu, pentru aprecierile în cuvinte atât de frumoase !

 1. TEMPORA...

  […] Dascăl prost […]

 2. AMICI - Povestiri de lecturi școlare

  […] Dascăl prost […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>