Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

D-L GOE… Povestire pe scurt

D-l Goe… de I.L.Caragiale

d-l-goe

D-l Goe

În dimineața zilei de 10 mai, pe atunci sărbătoare națională, D-l Goe, mam’mare, mamițica și tanti Mița, se aflau pe peronul gării din orașul lor, așteptând acceleratul de București. Femeile îi promiseseră băiatului această călătorie, ca să nu mai rămână din nou repetent.

Nerăbdător, Goe spune încruntat că el vrea să vină trenul. Mam’mare îi aranjează pălăria, unde are înfipt biletul, sub panglică,  și îl admiră ce bine-i stă în costumul de marinel. Tanti Mița o corectează , că se spune marinal. Goe le face proaste pe amândouă și spune că se zice mariner. Tanti zâmbește, iar mam’mare îl sărută.

Vine trenul, cucoanele și băiatul se urcă, ele se așează în compartiment, el rămâne pe culoarul vagonului. Goe scoate capul pe fereastră și un tânăr îi spune că nu e voie. Goe îl face urât și scoate și mai tare capul pe fereastră, dar vântul îi ia pălăria, cu bilet cu tot.

Tocmai atunci apare și controlorul. După o discuție aprinsă între cucoane și controlor, ele mai plătesc un bilet, precum și o amendă. Mam’mare scoate o beretă și i-o pune pe cap lui Goe, apoi îl sărută pe vârful nasului, lovit lovit în clanța ușii după ce pierduse pălăria. Îl sărută și tanti Mița, doar mama se preface foarte supărată. Îl întreabă pe băiat dacă pe ea nu o sărută, el zice că nu vrea, iar mamița se face că plânge. Goe, însă îi spune că știe că se preface.

Mamița, râzând, îl ademenește cu ciocolată, așa că mama și fiul se sărută, apoi Goe iese pe culoar. După o vreme, mam’mare se duce să vadă ce face băiatul, dar Goe nu se vede nicăieri. Cucoanele sar, speriate că a căzut din  tren. Noroc că se aud bubuituri în ușa de la toaletă. Se duc repede, și constată că băiatul se încuiase pe dinăuntru și nu mai putea deschide ușa. Vine controlorul, ele plătesc cât trebuie și Goe este eliberat.

Mam’mare rămâne și ea pe culoar, să nu mai pățească ceva Goe. Goe vede sus o mașinărie cu mâner. Se suie pe un geamantan și trage. Se aude semnalul de alarma, trenul se oprește pe loc. Conductorii umblă din vagon în vagon să vadă din ce vagon s-a tras semnalul de alarma. Descoperă că tocmai în vagonul de unde zburase mai devreme pălăria, dar nu pot afla cine trăsese mânerul. În fundul compartimentului, mam’mare doarme cu Goe în brate.

Ajunse, în sfârșit, la București, cucoanele și băiatul pleacă cu trăsura la bulevard, după ce mam’mare îl mai sărută o dată pe D-l Goe…

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței D-l Goe…

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg

Dintre schițele lui I.L.Caragiale, mai poți citi:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

237 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Andreas

  M-a ajutat foarte mult! Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreas! Mă bucur că ți-am fost de folos! :)

 2. Delia

  Mersi mult, chiar imi trebuia sa povestesc schita asta. Multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Delia!

 3. Alexia Vica

  Pentru maine avem de scris povestirea pe scurt la ,, D-l Goe „. 📃 Mersi mult ca ai scris povestirea ! 📝 Cred ca toata lumea copiaza asta!! 😂

  1. Zinaida Strinu

   Te rog citește ce am scris pentru elevi sub titlul și meniul blogului. Dacă vei face așa cum am recomandat, nu va fi nicio problemă că au mai folosit și alții această povestire. Au folosit-o, nu au copiat-o. Cine a copiat, și-a asumat și riscurile.

 4. Haidati

  Multumesc foarte mu-lt am luat 5 e cea mai mare nota din toti ani pana acum la romana. Mersi m-ult apropo su-nt analfabet mea luat ziece ore s-a scriu asta.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Nu știu de ce, dar nu te cred că ești analfabet, cred că doar faci pe analfabetul! :D

 5. alex

  multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! :)

 6. stefan

  Am luat 10 ! Mersi!

  1. Zinaida Strinu

   Felicitări! Cu plăcere!

 7. Bianca

  Toată lumea copiază asta la tema de la română =))

  1. Zinaida Strinu

   Foarte rău! Toată lumea ar trebui să facă așa cum am scris sub titlul blogului, pentru elevi.

  2. Beni

   :)))

 8. strain Denis

  povestire foarte pe scurt

  1. Zinaida Strinu

   Adică?…

 9. alisia

  E foarte tare acest rezumat!👍👍ma ajutat mult la tema de la romana!💖💖💖💕💕 ma bucur ca exista pe acest pamant oameni cu cultura generala! Bravo!te felicit!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri!

 10. alisia

  E foarte tare acest rezumat!👍👍ma ajutat mult la tema de la romana!💖💖💖💕💕

 11. Diana

  Mulțumesc pentru rezumat acum am înțeles mai bine întamplările

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Diana! Mă bucur că ți-am fost de ajutor!

 1. FIVE O'CLOCK de Ion Luca Caragiale

  […] D-l Goe… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>