Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

FRAM URSUL POLAR Cap.1-2

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea Romane, Fram ursul polar, de Cezar Petrescu, una dintre cele mai frumoase carti pentru copii, publicată pentru prima oară în anul 1931.

CEZAR PETRESCU

n.1892 – d.1961

Scriitor, traducător și gazetar, a fondat împreună cu Pamfil Șeicaru,  revista Hiena și, împreună cu Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu, revista Gândirea. A fondat ziarele Cuvântul și Curentul și a fost director al revistei Romania literară. Membru al Academiei Române din 1955. A obținut Premiul național pentru literatură în 1931  și Premiul de stat pentru dramaturgie în 1952.

A scris circa 70 volume – romane , nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică. Dintre romanele sale : Întunecare, Aurul negru, Calea Victoriei, Apostol, Romanul lui Eminescu. Din scrierile pentru copii, cel mai cunoscut este romanul Fram, ursul polar.

Citește mai multe despre biografia lui Cezar Petrescu !

Fram ursul polar de Cezar Petrescu

Capitolul I. O reprezentație de adio la circul Struțchi

fram-ursul-polar

Fram ursul polar

La circul Struțchi are loc ultima reprezentație. Acum își încep numărul tigrii de Bengal, una dintre cele două minuni ale acestui circ. Cealaltă este Fram ursul polar.

Cei doisprezece tigri ascultă de dresor, de fapt dresoarea lor, Miss Elian, de biciul cu canaf de mătase și de privirea ochilor ei. Execută toate figurile pe care le-au învățat și pare că sunt ascultători. O fetiță cu ochi albaștri și căciuliță de hermină, venită cu bunicul ei, gândește că pe ea, acasă, n-o ascultă nici Pufuleț, pisoiul ei. Nu știe că tigrii se supun de frica bătăii teribile ce îi așteaptă dacă nu o ascultă pe dresoare.

Rajah e cel mai tânăr și cel mai puternic dintre tigri.  Nu a uitat viața din libertate și nici faptul că era cel mai temut în pădurea lui. Acum se teme și el de groaznica pedeapsă ce l-ar aștepta dacă nu s-ar supune și o lasă pe dresoare să-și pună capul în gura lui, larg deschisă.

Capitolul II. Fram face nazuri

Programul ultimei reprezentații a fost foarte bogat. Gimnaști și echilibriști, cai și elefanți, maimuțe și lei, pantere și câini, acrobați și clovni.

Cei patru gimnaști la trapez au făcut să înghețe inimile spectatorilor cu zborul lor nebunesc. Elefanții uriași au dansat în două picioare în ritmul muzicii. Cei trei clovni, August prostul, Toto și Tănase, au făcut-o pe fetița cu ochi albaștri să se înroșească de atâta râs. Trupa japoneză a făcu acrobații cu farfurii și alte lucruri. Maimuțele au condus un mic automobil, ba una a cântat și din armonică.

Lumea îl așteaptă însă cu înfrigurare pe Fram ursul polar. Tuturor le plăcea numărul lui, pe care îl făcea singur, fără a fi amenințat de vreun dresor cu biciul sau cu privirea. Se ridica pe prăjină, mergea cu bicicleta, făcea tumbe, făcea acrobații pe labele dinainte. Totul pentru aplauze și pentru copii. Fram iubea aplauzele și iubea copiii. Când primea bomboane de la public, le împărțea cu copiii care stăteau sus la galerie, copii mai sărăcuți, care nu aveau bani pentru dulciuri.

După ce spectatorii și-au pierdut răbdarea, Fram ursul polar, apare de după cortină, salută, apoi rămâne neclintit. Uitase tot, așa cum îi explică bunicul Lilicăi, fetița cu ochi albaștri.

* * * 

Dă click aici pentru Fram ursul polar 3 – 4 !

Sursa foto

4468025380

101 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Alex/

  Iti multumesc doamna Zinaida :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alex! :)

 2. daria

  Te rog poti sa faci si rezumatul cartii ciresarii volumul 1? Te rog

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu pot acum, am o listă lungă de rezolvat.

 3. ana

  nu teai plicti la cat ai scris?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu m-am plicti…sit!

 4. Andrei

  Cum ai creat pagina??? pls link

  1. Zinaida Strinu

   Caută indicații pe net pentru a crea o pagină. Așa am făcut și eu.

 5. Codreanu Raluca

  Îmi poți răspunde de ce Fram întârziat ,te rog?

  1. Zinaida Strinu

   Reiese foarte limpede din text, dacă îl citești cu atenție, până la sfârșit.

 6. Teo.... 🐱

  Asta e toată cartea FRAM URSUL POLAR? Pentru ca trebuie sa citesc săptămâna asta aceasta carte pentru scoala.
  Deci e toată cartea ce este scris pe site-ul asta?

  1. Zinaida Strinu

   Da, am povestit toată cartea, în mai multe episoade. La sfârșitul fiecăruia ai o trimitere spre episodul următor.

 7. alina

  mersi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere!!!!!!!!!!!!!!!!…

 8. alina

  multumesc iti datorez miiiiiiiiiii de multumiriiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. ion

  ms mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere !

 1. FRAM URSUL POLAR Cap. 3-4

  […] « FRAM URSUL POLAR Cap.1-2 […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>