Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CORIGENT LA LIMBA ROMANA (1)

Povestiri pe scurt de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea RomaneCorigent la limba romana de Ion Minulescu, una dintre cele mai citite carti pentru adolescenti. Romanul a fost publicat pentru prima oară în anul 1929.
Povestire în 6 episoade.

ION MINULESCU

n.1881 – d.1944

Poet și prozator român, reprezentant important al Simbolismului românesc. Sunt faimoase poeziile din volumul Romanțe pentru mai târziu, precum și romanul Roșu, galben și albastru. A mai scris volume de proză: Măști de bronz și lampioane de porțelan, Casa cu geamuri portocalii, volumul de nuvele fantastice Cetiți-le noaptea, romanul autobiografic Corigent la Limba romana și numeroase piese de teatru.

Citește mai multe despre biografia lui Ion Minulescu !

corigent-la-limba-romana

Corigent la limba romana

Corigent la limba romana

de Ion Minulescu

Povestire pe scurt în 6 episoade

Episodul 1

Autorul își amintește despre înfățișarea orașului Pitești, orașul copilăriei sale, orașul primei sale iubiri și orașul în care rămăsese corigent la limba romana.

Trei băieți se joacă de-a ”căderea Plevnei”. Sunt trei colegi, în clasa a V-a de liceu ( clasa a IX-a de astăzi), Cotan, Mihăiță și Bucu. Cotan era fiul unui avocat, mare proprietar și politician, când prefect, când primar, când deputat, când senator. Mereu corigent la sfârșit de an școlar, era mereu promovat în toamnă. Mihăiță, fiul unui cizmar dintr-o mahala a Piteștilor,  băiat sărac, slab și sfios, primea la fiecare sfârșit de an premiul I cu coroniță. Bucu era cel care avea să fie scriitorul Ion Minulescu.

În toiul jocului, Margareta, croitoreasa casei, strigă la Bucu să fie mai liniștit, căci tocmai murise bunicul lui. Mama îl lăsase în grija Margaretei și plecase la Slatina, unde se aflau ai ei.

Cotan sare de la moartea bunicului la moartea tatălui lui Bucu, ce se petrecuse demult. Acum, mama lui era căsătorită cu un căpitan. Începe să îl sâcâie cu întrebarea ce fusese tatăl lui adevărat, dar Bucu nu vrea să spună că fusese negustor. Mihăiță îi sare în apărare, iar Cotan pleacă înciudat și spune că îi va reclama dirigintelui că l-au înjurat de tată.

Noaptea, Bucu își amintește de tata-mare, care îi făcuse în nucul lui un pătuiag de scânduri. Băiatul urcase acolo o saltea și o pernă, o scoarță oltenească, un pistol cu cremene și un iatagan turcesc. Alături de ele, câteva cărți rămase de la o soră mai mare a mamei lui, Poezii de Vasile Alecsandri, Sobieski și plăieșii de Costache Negruzzi, Cântarea României și altele.

Mama lipsește de câteva zile și va mai lipsi, căpitanul a plecat la manevre. Margareta e singură cu Bucu, mănâncă cu el la masă și doarme cu el în aceeași odaie. E mai mare cu vreo zece ani decât el, și lui i se pare neagră și urâtă. Într-o seară, după ce Bucu se culcă în patul lui, Margareta îl așteaptă pe un sublocotenent care nu mai vine până la urmă. Noaptea, Bucu se trezește în pat cu ea. El văzuse cu Cotan niște cărți deocheate și își dă seama ce avea să se întâmple. Mai apoi, i se pare că Margareta e tare frumoasă.

La sfârșitul anului școlar Bucu și Mihăiță trec în clasa a VI-a de liceu (a X-a de astăzi), iar Cotan e corigent la două obiecte. Mihăiță ia din nou premiul I, spre marea bucurie a tatălui său, cizmarul. Bucu, clasificat al șaptelea, pleacă  în vacanță la mama-mare la Slatina. Aici o întâlnește pe verișoara lui, Steluța. Nefericită în căsnicie, Steluța profită de plecarea soțului din oraș, ca să-și aline amarul cu verișorul ei. Reîntors acasă, Bucu varsă primele lacrimi de suferință din dragoste: Margareta fugise cu sublocotenentul la Constanța.

* * *

Dă click aici pentru Corigent la limba romana (2) !

Sursa foto

4468025380

26 comments

Skip to comment form

 1. Radu

  Acum citesc careta și volumul 1 este explicat corect!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc! :)

 2. Anastasia

  Multumesc pentru rezumate!
  As vrea sa va intreb… Oare esentialul e cuprins in acest rezumat? Am de citit cartea dar nu o gasesc.. Si vom da test din carte din esentialul ei.
  Multumesc inca o data!

  1. Zinaida Strinu

   În mod sigur este cuprins! Citește liniștită și cu atenție toate episoadele povestirii pe scurt.

 3. Carmen

  iti multumesc f mult pt rezumate. Ai putea sa imi spui cam cate episoade,capitole au ramas din romanul asta? Mersi , astept raspuns ;>

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Du-te sus, sub titlul blogului și dă clic unde scrie ROMANE. Caută în lista care apare titlul romanului. Alături scrie și câte episoade sunt.

 4. Florinel.

  Asta este tot?Adica pe alte site-uri am vazut ca pleaca la Paris si etc.

  1. Zinaida Strinu

   Obișnuiește-te să citești până la sfârșit. Povestirea acestui roman are 6 episoade. La sfârșitul fiecăruia ai un link (o trimitere) către episodul următor. Deci… asta nu e tot, mai sunt cinci părți ale povestirii! :)

 5. NICOLETA

  Va multumesc din suflet pentru rezumat ! oricat de mult am vrea sa mai citim nu mai avem timp… este frumos, ne adduce putin aminte si de copilaria noastra , de jocuri, nazbatii, fluturasii primei „indragosteli”

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Nicoleta! Așa este cum spui, de aceea mă și adresez cititorilor de orice vârstă! :)

 6. rebeca

  Nu nu m-am suparat.

  1. Zinaida Strinu

   ☺ ♥

 7. rebeca

  Desigur, multumesc foarte mult !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Rebeca ! Sper că nu te-ai supărat. ☺

 8. rebeca

  Buna, Zina ! aci Aici este toata povestea??? Daca am luat o carte de mult de la biblioteca credeti ca daca mai ma ma mai duc o sami sa-mi mai de-e dea alta ca ? Trebuie sa iau ”Corigent la Limba Romana” pt ca doamna nea recomandato so ne-a recomandat sa o citim. ☺☺☺☺☺☺☺

  1. Zinaida Strinu

   Citește cu atenție la început ! Am povestit tot romanul, dar sunt mai multe episoade ale povestirii. La sfârșitul fiecăruia ai o trimitere către următorul.
   Când te duci să duci cartea, cere-ți frumos scuze pentru întârziere și este posibil să primești alta.

   PS Fii atentă la ortografie, draga mea !

 9. Daiana

  Buna ziua doamna Zina … eu am citit cartea aceasta dar mi se pare ca nu este prea potrivita sa fac rezumat la limba romana pentru ca are secventa aceea cu cartile care i le-a dat sa le vada Cotan lui Bucu … Dumneavoastra ce ziceti ? va rog frumos sa imi da-ti un sfat .. Multumesc mult !! :)

  1. Zinaida Strinu

   Bună seara ! Faci rezumat la ceea ce ți se cere la școală. Acest roman se află în lista lecturilor recomandate. Iar scena cu cărțile acelea e fleac pe lângă ceea ce văd și aud copiii din ziua de azi…

 10. Denisa

  Buna, Zindaia! Sun foarte bune rezumatele tale si ma ajuta foarte mult! Dar vreau sa te intreb ceva si sper sa nu te superi.. De ce nu pot copia textele?Nu vreau sa le fur sau ceva nde genul aceste,dar as vrea sa le pun in word iar apoi sa le trag la imprimanta pentru ca ma ajuta sa le citesc de pe foi,nu de pe laptop pentru ca imi stric ochii. La scoala ne da test din povestiri nu ne cere fisele.. Sper ca poti sa imi raspunzi si ca nu te-am deranjat! Inca o data iti multumesc! :*

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Desina ! Mulțumesc pentru apreciere !

   Textele nu se pot copia fiindcă au fost unii care au furat și au pus pe blogurile lor munca mea. I-am reclamat la Google și li s-au suspendat blogurile, dar m-am învățat minte și am făcut în așa fel încât să nu se poată copia.
   Nu m-ai deranjat deloc. :)

 11. elyy

  hy! iti multumesc ffff mult…daca nu era site-ul acesta nu stiu ce s-ar fi intamptlat…Multumesc inca odata!! :*

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, draga mea ! Când ai timp, caută cartea și citește-o, este mult mai interesantă decât povestirea pe scurt.

 12. ion

  Nu te supara daca te intreb, dar te rog frumos imi poti spune nr de pagini al acestei opere?

  1. Zinaida Strinu

   Nu mă supăr, dar pentru asta trebuie să iei, totuși, cartea de la bibliotecă.

 13. Naica

  Bineinteles,cel obisnuit cu munca tatalui sau,invata bine, munceste la randul sau !Cotan, cu tatal ba primar, ba prefect ba senator (ca si acum),e lenes !

  1. Zinaida Strinu

   Păi, copilul imită ceea ce vede, nu ceea ce i se spune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>