Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

REZUMATUL, RECENZIA, REFERATUL, FIȘA DE LECTURĂ …

Educație. Cum sa inveti

Rezumatul, recenzia, referatul, ...

rezumatul

Rezumatul

Am scris până astăzi pe acest blog, la pagina ”Lecturi povestite ”, aproape 500 de articole conținând povestiri pe scurt, timp de doi ani. În acest răstimp am citit foarte multe întrebări și cereri ale cititorilor tineri, din care am înțeles că există la ei o confuzie în ceea ce privește  rezumatul, recenzia, referatul, povestirea, fișa de lectură. Încerc, după puterile mele, să lămuresc lucrurile, fără a comenta în vreun fel ce rol ar fi avut școala în această împrejurare… Articolul se integrează în ciclul Cum sa inveti. 

De ce elevii trebuie să scrie rezumate, planuri de idei, fișe de lectură, etc.? Pentru că aceste scrieri sintetice permit organizarea și concentrarea cunoștințelor acumulate prin lecturi. Pentru că permit recapitularea informațiilor înainte de teste, teze, examene de capacitate, de bacalaureat, la facultate, fără a mai fi necesară reluarea lecturii cărților în întregime. Pentru că ajută la ordonarea minții celui care le întocmește, la creșterea capacității de analiză și sinteză, de extragere și expunere logică a esențialului.

Și acum, câteva cuvinte despre fiecare. Firește, ideal era ca expunerea aceasta să aibă loc într-o clasă, în care fiecare elev să aibă în fața sa o carte și să aplice pe loc principiile expuse. Poate unii chiar au avut norocul acesta…

Planul de idei

Planul de idei constă în extragerea și prezentarea ideilor de bază ale textului. Etapele realizării sale:

– Citirea textului cu atenție, de mai multe ori. Pe parcurs se notează cuvintele necunoscute și se caută în DEX sau pe site-ul webdex.ro înțelesul lor. Textele lungi se împart în fragmente cu înțeles de sine stătător.
– Se formulează pentru fiecare fragment o idee, ca un titlu mai lung, care să fie neapărat o propoziție dezvoltată sau chiar o frază.
– Se aleg, după importanța care li se dă în text, ideile principale și ideile secundare, și se ordonează după legăturile existente între ele.

Fișa de lectură

Fișa de lectură este oglinda cărții citite și desigur, le poate părea cam lungă elevilor. Totuși, sunt necesare toate datele prevăzute de o astfel de fișă, pentru a putea analiza opera literară, a o așeza la locul care i se cuvine și, mai ales, pentru a o avea la îndemână când se află în pragul examenelor.

Enumăr aici rapid componentele fișei, rămânând ca elevii care doresc să realizeze fișe de lectură de bună calitate să folosească acest model – pentru opere epice. (Pentru caracterizarea unui personaj poate fi folosit planul de la sfârșitul acestui articol*.) Date generale privind opera literară: titlul, autorul, traducătorul, anul apariției, editura, număr de pagini, câteva date despre autor, alte opere literare ale acestuia. Date specifice despre opera literară: genul  literar, specia literară, structura operei, în părți, capitole etc. Date despre conținutul operei: locul și timpul desfășurării acțiunii, naratorul, rezumatul sau ideile principale, momentele subiectului, semnificația titlului, personaje, moduri de expunere, mijloace artistice, vocabular, citate preferate, note de lectură. Opinii critice personale și ale unor critici literari.

Rezumatul

S-a observat că fișa de lectură conține rezumatul operei literare. Urmând planul de idei al unui text, al unei opere literare, se povestește pe scurt conținutul acesteia, respectând următoarele reguli pentru a redacta un rezumat corect:
– textul să fie cel mult cât un sfert din opera originală, dar fără a trunchia sau a deforma conținutul
– textul se ordonează în paragrafe, urmând ordinea din planul de idei
– se utilizează verbele și pronumele la persoana a III-a; predomină indicativul prezent, se evită perfectul simplu
nu se folosesc: descrieri, figuri de stil; cuvinte din limbajul curent și regionalisme; dialogul; expresii ca: ”autorul relatează…”, ”acțiunea se desfășoară…”,
– nu se scriu citate și opinii personale.

Recenzia

Dacă rezumatul este obiectiv și impersonal, recenzia, dimpotrivă, trebuie să aibă caracter subiectiv și personal. De regulă, vorbim despre recenzia unei cărți, dar o recenzie poate viza și un spectacol de teatru, un concert, o expoziție. Recenzia începe cu expunerea motivului personal pentru care a fost scrisă, continuă cu datele generale despre carte (vezi fișa de lectură), un scurt rezumat în care se includ citate semnificative, apoi expunerea părerilor personale: ce și de ce ți-a plăcut, ce și de ce nu ți-a plăcut, ce ți-ar fi plăcut să mai conțină opera, cum ai fi tratat tu o problemă sau alta din conținut.
Firește, recenziile scrise de profesioniști sunt mai complexe, dar aici mă adresez tinerilor cititori, nu scriitorilor sau criticilor literari.

Pe site-ul bookblog.ro găsiți recenzii literare de carte excelente, ce pot constitui modele.

Referatul

Referatul este o lucrare de sinteză, care vizează mai degrabă o idee sau o temă, decât tratarea unei opere literare în întregime. El se bazează pe adunarea de date dintr-o bibliografie (adică din mai multe surse de informare, ale căror titluri și autori se trec obligatoriu la sfârșit) și utilizarea lor în argumentarea unor anumite afirmații privind tema referatului. Consider că este mai potrivit domeniului științific, dar iată un ajutor pentru cei care trebuie să facă un referat la literatură.

*

Și totuși… De ce ținem minte chiar și peste zeci de ani poveștile spuse de mama sau bunica ?… Fiindcă ele nu rezumă, nu recenzează, nu scot idei principale, ele povestesc. Povestesc cu cuvintele lor și cu sufletul. Povestiri nu înseamnă rezumate, recenzii, referate. E bine să rețineți și asta.

________

* PLANUL CARACTERIZARII UNUI PERSONAJ LITERAR (preluat după referatele . com)

I. Personajele literare sunt persoanele implicate in actiunea unei opere literare:

1. Dupa locul ocupat in opera:
a) principale;
b) secundare;
c) episodice;
d) figurante

2. Dupa modul de prezenta in opera:
a) individuale;
b) colective

3. Dupa raportul cu realitatea:
a) reale
b) imaginare (miraculoase);
c) simbolice;
d) alegorice

4. Dupa metoda de creatie folosita de scriitor:
a) romantice;
b) realiste;
c) clasice

II. A caracteriza un personaj inseamna, in esenta, a evidentia  trasaturile fizice si morale ale acestuia, asa cum  se desprind din opera literara  respectiva

Caracterizarea personajului este o compunere pe baza textului literar care are o structura specifica, tinand cont insa de cerintele si partile generale ale unei compuneri.

 O astfel de lucrare – dupa ce se realizeaza incadrarea personajului in opera, pe baza datelor despre autor si opera – trebuie sa reliefeze urmatoarele aspecte:

I. INTRODUCERE:
1. Ce loc ocupa personajul in opera
2. Ce fel de personaj este (raportat la realitate)
3. Cine este personajul
4. In ce imprejurari este infatisat el

II. CUPRINS:
5. Care sunt insusirile fizice si morale ale personajului asa cum se desprind ele:
a. din prezentarea directa:
– de catre autor
– de catre alte personaje
– de catre personajul insusi (autocaracterizare)
b. din prezentarea indirecta:
– faptele personajului
– comportarea, gandurile si framantarile lui sufletesti
– relatia cu celelalte personaje
– aspectul fizic si vestimentar al personajului
– incadrarea intr-un anumit mediu
– punerea personajului in situatii limita

– nume si felul de a vorbi

III. INCHEIERE:
6. Care este atitudinea scriitorului fata de personaj
7. Ce categorie tipologica mai larga reprezinta personajul
8. Ce modalitati (procedee) de caracterizare foloseste autorul

========

Sursa foto

Rezumatul, fișa de lectură, recenzia, referatul, au la bază planul de idei al lecturii. Deci, orice ai avea de făcut, trebuie să începi cu planul de idei. Fă imediat și rezumatul, fiindcă este necesar atât la fișa de lectură, cât și la recenzie și la referat.

*

Cei care aveți copii la școală, ori nepoți, frați, veri, vecini, dați-le să citească acest articol ! Pentru: Alexandru, Cartim, Coolnewz, Cristina-Blog pro educație, Dani, EuMieAlmeu, IndiferentLiana, Maricica, Mirela Pete, Silving și toți ceilalți interesați de educație care trec pe aici !

4468025380

85 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. felicia

  Buna ziua! As vrea sa scot la pinter aceste informatii ca sa leam pentru viitor, dar este imposibil de copiat textul. Imi puteti da ,va rog ,un sfat?

  1. Zinaida Strinu

   Copiază de mâna, așa îți vor intra toate mai bine în cap.

 2. DARIA

  Buna ziua!! Va rog mă ajutați la o fisa de lectura la Sobieski și românii. Va rog sa mă scuzați de deranj!!

  1. Zinaida Strinu

   Daria, ai chiar aici modelul unei fișe. Ai și povestirea pe scurt a nuvelei, iar la sfârșitul ei ai o trimitere către textul integral. Ești în vacanță, apucă-te să îți faci singură fișa. Numai așa vei învăța să faci una!

   1. Sen Monica

    Buna ziua!Vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti!Sa aveti o zi superba!Multumim!

    1. Zinaida Strinu

     Mulțumesc și eu! Numai bine!

 3. andreea

  Buna ziua puteti sa-mi dati povestirea pe scurt la legenda valaha de alexandru mitru daca nu e prea mare deranjul ?

  1. Zinaida Strinu

   Nu e niciun fel de deranj, fiindcă nu am povestit această legendă. Poate o voi povesti în viitor.

 4. Marta

  V rog frumos de tot sa imi puteti spune si mie un rezumat pentru „Ungaria”

  1. Zinaida Strinu

   Nu am asa ceva.

 5. David

  Buna ziua! Aceste definitii mi au fost de mare ajutor,va multumesc mult :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că ți-am fost de folos, David! :)

 6. Maria

  Dragă Zinaida, ești foarte, foarte tare! Mi-ar plăcea ca într-o zi să îi pot ajuta pe ceilalți așa de mult cum o faci tu. Ești o persoană extraordinară. Te apreciez mult pentru ce faci.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult pentru cuvintele de apreciere, Maria! Dacă apreciezi binele pe care îl fac alții, înseamnă că ești capabilă să îl faci și tu. Succes!

 7. radu

  buna seara vreau un rezumat la cartea dea lungul veacurilor

  1. Zinaida Strinu

   E bine că ”vrei”! Despre ”te rog” ai auzit vreodată?…

 8. MIZZI

  BUNA SEARA VA ROG AJUTATI-MA SI PE MINE CU UN REZUMAT DEOARECE IMI TREBUIE PANA LA 7:50 SI NU MAI AM TIMP SA O CITESC VA ROG FRUMOS
  CARTEA SE NUMESTE CELE 12 FETE DE IMPARAT SI PALATUL FERMECA
  VA MULTUMESC ANTICIPAT

  1. Zinaida Strinu

   Dă clic sus unde scrie BASME și caut-o în listă. După ce o găsești dă clic pe titlu.

   PS. Dar ce la fix vrei să fii servită… Vezi că aici e o povestire pe scurt a basmului, trebuie să o transformi tu în rezumat.

 9. alin

  multumesc pt rezumat SUCCES in continuare dna. Zina !!!!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Alin ! Succes și ție ! ☺

 10. marta

  Vrea un rezumat pana la ora 12nu mint jur

  1. Zinaida Strinu

   De ce nu-ți faci ?!

 11. cansu dere

  Nu trebuia sa ne dai un rezumat?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu trebuia să vă dau nimic, Alexandra !

 12. chivi vali

  multumesc mult va pwp ;) :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Vali ! :)

 13. adi

  multumesc foarte mult zina esti cea mai tare din lume cred ca o sa iau FB+++ DAR NU AM AVUT CUM SA SCAP DE MAMI

  1. Zinaida Strinu

   Cum adică, să scapi de mami ?! :)

 14. ioana

  salut as vrea si nuvelele: Cozma răcoare de mihail Sadoveanu, in tren de george Călinescu, tabără de la sibiu de Mircea eliade ,hultanul de mihail Sadoveanu si căprioară din vis de Vasile voiculescu Multumesc!!!

  1. Zinaida Strinu

   Și eu aș vrea multe, dar când le-aș cere cuiva i-aș spune ”vă rog !”.

 15. Teodora

  Buna ziua, imi cer scuze daca va deranjez dar imi puteti spune daca aveti rezumatul lecturilor ,,Aventurile lui Tom Sawyer,, si ,,Singur pe lume,,? Va multumesc foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Bună ziua, Teodora ! Găsești povestirile pe scurt ale acestor lecturi dacă dai clic pe ROMANE, sub titlul blogului.

 16. mihaela

  salut
  puteti sa ma ajutati sa fac un rezumat la limba si literatura romina povestea este cartea de lungul veacurilor de dorin onofrei

  1. Zinaida Strinu

   Bună dimineața, Mihaela !
   Deocamdată am o listă foarte lungă de rezolvat, nu pot să te ajut acum cu această carte, pe care nici nu am văzut-o în lista lecturilor școlare.

 17. Lara

  Mi-a fost de mare ajutor explicatiile despre rezumat acum pot sa fac mult mai usor un rezumat. Multumesc :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere, Lara ! Succes ! :)

 18. Adelina

  Va multumesc pentru tot! Acum am inteles si eu care e diferenta dintre toate aceastea. :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Adelina ! Mă bucur că ți-am fost de folos !

 19. Cristi

  am citit toate povestirile dumneavoastra si sunt foarte frumoase, va apreciez

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Cristi !

 20. Iulia

  Va multumesc foarte mult pentru tot! De la dvs. am inteles mult mai multe lucruri, idei, aspecte si ganduri din viata anumitor personaje, dar acum ma descurc mai bine si la scoala decand am inceput sa va citesc acest articol. Aceste articole cu sfaturi despre invatat le citesc si recitesc si este ca o biblie pentru mine pentru ca ma ajuta foarte mult. Va multumesc!

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere, Iulia ! Mă bucur mult dacă îți sunt de folos.

 21. Miruna

  Va rog ma ajutati si pe mine cu un rezumat la Oliver Twist de Charles Dickens?

  1. Zinaida Strinu

   Dragă Miruna, du-te sub titlul blogului și dă clic unde scrie ROMANE. Acolo găsești acest titlu. Dai clic pe el și ajungi la povestirea pe scurt a romanului Oliver Twist, în mai multe episoade.

 22. iszabella

  Multumesc foarte mult pentru tot ce faceti pentru noi !

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare placere, draga mea !
   La mulți ani ! Sa ai un an bun, plin de succese !

 23. Alexa

  Stiu ca e tarziu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Voiam sa va multumesc din toata inima mea. M-am provocat pe mine insami acum un an, hotarasem sa iau o nota mare la Evaluarea Nationala la Limba si literatura romana fara meditatii. Iata ca, datorita site-ului dumneavoastra, am obtinut nota 9.05, o nota de care sunt tare mandra. Va multumesc din tot sufletul, nu stiu ce m-as fi facut fara dumneavoastra.
  A, si inca ceva: dat fiind ca am ajuns la liceul dorit (Colegiul National Spiru Haret), am hotarat acum o saptamana sa particip la olimpiada de limba romana. Fiindca am fost invatata sa invat de catre dumneavoastra, am obtinut frumosul punctaj de 100 de puncte, punctaj ce m-a ajutat sa trec in etapa urmatoare.
  Va sunt recunoscatoare, sunteti o persoana minunata si va multumesc ca mi-ati dat sansa la o nota mare. Succes in continuare si o viata frumoasa va doresc ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Alexa, este cel mai frumos dar de Crăciun pe care îl puteam primi ! Îți mulțumesc și îți doresc și eu ție să ai drumul vieții presărat cu succese și bucurii ! :)

 24. robert

  as vrea un rezumat pe scurt imventat si carei asemanator cu romanul adolescentului miop va rog ca decat sa eu 2 maibn copi cv as fi dator ca nu anteleg nimic cum se face

  1. Zinaida Strinu

   Asa ceva nu se poate ! Straduieste-te sa scrii ceva din capul tau, altfel ramai un analfabet. Uita-te in ce hal scrii ! :(

 25. laura

  Buna ziua,
  Imi puteti spune va rog, daca stie cineva titlurile volumelor in care gasesc aceste nuvele „In tren” Calinescu si „Tabara de la Sibiu” de Eliade.
  Multumesc mult

 26. alexandra

  ai facut si robinson crusoe?

  1. Zinaida Strinu

   Acum lucrez la el. Primul episod apare marti, 3 septembrie 2013.

 27. Lary_--_Carla

  Buna ! Stiu ca te tot sacai la cap , dar o intrebare : Ce este un eseu ? D-na profesoara de romana , pe care o respect , ne-a spus ca din cls a 6-a ne da sa facem un eseu . Am intrebat-o si pe ea ce este , dar mi-a dat o idee cam vaga . Multumesc pt tot ce faci pt noi . Pupici !! :) :* :D

  1. Zinaida Strinu

   Nu ma sacai deloc, dar uite, cand nu stii ce inseamna ceva, intra pe webdex.ro. Ai aici un dictionar explicativ al limbii romane si nu numai atat, ci si dictionar de sinonime, neologisme etc. Iti va folosi foarte mult pe tot parcursul scolii.
   Iata ce scrie acolo despre eseu: „ESÉU, eseuri, s.n. 1. Studiu de proporții restrânse asupra unor teme filozofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema. 2. (Sport; la rugbi) Încercare. 3. Probă preliminară de mărci poștale pe hârtie și în culori diferite în vederea alegerii prototipului definitiv al întregului tiraj. – Din fr. essai.
   Dicţionar: DEX ’98”
   Desigur, in cazul tau este vorba despre intelesul nr.1 al cuvantului.

   1. Lary_--_Carla

    Iti multumesc !

    1. Zinaida Strinu

     Cu placere, Carla !

 28. Diana M.

  Buna, iti scriu din nou ca sa stii ca ma ajuti mult cu povestirile pe care le faci. M-ai ajutat sa inteleg mai bine cum se face o fisa de lectura, multumesc ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Diana ! Mă bucur mult că te-am ajutat, draga mea ! :)

 29. Stan Andrei

  Nu pot sa cred ca va petreceti timpul pentru noi cititorii.
  Felicitari, va admir!

  PS:Daca va intrebati de ce am alt ip, sa stiti ca sunt pe calculatorul lui tata.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Andrei, e o placere pentru mine sa povestesc pentru voi.

   1. Tonyy

    Am O Intrebare : Cat Timp Va Ia Sa Povestiti Un Text Din Acesta?

    1. Zinaida Strinu

     Depinde de text, dar nu am cronometrat niciodată.

 30. Tony xd

  Va rog frumos Zina spunetimi un rezumat ai unei schite de I.L.Caragiale .Va rog!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cauta la Schite. Pui cursorul sub titlul blogului, unde scrie „Povestiri pe scurt”. Apare o lista, dai click pe „Schite” si apare lista cu schite – dai click pe care o vrei.

 31. nui important

  am nevoie de 15 intrebari pe baza textului amintiri din copilarie .ajutatima va rog

  1. Zinaida Strinu

   Te cred că ai nevoie, dar pune mâna și fă-ți singur tema. Nici nu e mare lucru. Citești o parte din text și apoi pui o întrebare la care răspunsul să fie ceva din ceea ce ai citit.
   Îți dau un singur exemplu. Citești prima dintre povestiri, Amintiri din copilărie 1. Întrebarea: Ce i-a făcut pe copiii de la școala din Humulești să se apuce de învățat ?
   Spor la treabă !

 32. da da

  multumesc

  1. Zinaida Strinu

   Să-ți fie de folos !

 33. -X-X-X

  Multimesc, Zina, am luat un 10 la romana ! :D Mi-a fost de folos aceasta povestire. Inca o data multumesc si o saptamana placuta si plina de bucurii ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, dar te rog să-ți pui și tu un nume de om , ce semnătură e aia ?…
   Mulțumesc pentru urări, o săptămână de succes să ai și tu ! :)

 34. albu mihaela

  vreau si eu rezumatele de la schitele lui ion luca C

  1. Zinaida Strinu

   ”Vrei”, da ?! Despre formula ”vă rog” ai auzit vreodată ?…

   1. ionut

    vreau si eu un eseu de vreo 50 de randuri despre Popa Tandala scrisa de Ioan Slavici va rog frumos imi trebuie maine

    1. Zinaida Strinu

     Glumesti ?! Eseurile și le face fiecare cu mânuța și cu capul lui. Iar nuvela se numește Popa Tanda.

 35. daurel

  Cand nu ma vad nepotii, ceea ce se intampla de vreo doi ani, fac adnotari semnate pe cartile ce-mi cad sub ochi; chiar daca nu sunt ale mele…E un fel de insertie in viitor…

  1. Zinaida Strinu

   Păi dacă nu sunt ale tale, cum vor ajunge la nepoți ?…

 36. coolnewz/Ratatouille

  ai uitat sa pomenesti de … comentarii! :)

  1. Zinaida Strinu

   N-am uitat.

 37. naica

  Este foarte necesara redefinirea unor concepte, mai ales pentru a nu se confunda cerinta, dar proful ce face ?!

  1. Zinaida Strinu

   Păi asta băteam și eu apropoul în introducere, dar, totuși, e altă poveste… ! ;)

 38. cartim

  Este un articol bun pentru oricine.

  Ai ajuns la 500 de povestiri/ Wow, aceasta este o cifra „rotunda” si pot spune ca te admir pentru perseverenta cu care ai scris pe acest blog.

  Felicitari !! Continua sa ne incanti cu cate o povestire …

  Multumim pentru ca ne reamintesti cartile pe care le-am citit candva….

  1. Zinaida Strinu

   Păi, ca să fiu exactă sunt 488 povestiri publicate, și 10 programate, deci 498, doar la pagina ”Lecturi povestite”. Dacă le adun și pe cele de la celelalte pagini, sunt peste 600 ! :)
   Mulțumesc pentru aprecieri, voi continua !

 39. Carmen

  aceasta postare este buna pentru fiecare dintre noi, reîmprospateaza cunostintele de cultura generala.

  PS: ti-am pasat o leapsa ;)

  1. Zinaida Strinu

   Da, Carmen, așa e, dar e bună mai ales pentru elevi și studenți. Prea puțini au o metodă bună de studiu…
   PS: Mă duc să văd leapșa ! :D

 1. Telegrafic « Daurel's Blog

  […] Inca sunt departe de concizia lui I.O. Flavius; arta rezumatului il mai conspectez de pe un blog al doamnei Zina din […]

 2. DAI TESTE ? AI EXAMENE ? - 6. Tehnica învățării eficiente

  […] Rezumatul, recenzia, referatul, fișa de lectură… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.