«

»

LA MEDELENI Vol.1 part.1 cap.1

Povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă

În secțiunea RomaneLa Medeleni de Ionel Teodoreanu, unul dintre cele mai citite si mai iubite romane romanesti.

Romanul este alcătuit din trei volume:
1.Hotarul nestatornic (apărut în 1925) – partea I – 3 capitole, partea a II-a – 4 capitole;
2.Drumuri (apărut în 1926) – partea I – 3 capitole, partea a II-a – 3 capitole, partea a III-a – 5 capitole;
3.Între vânturi (apărut în 1927) – 4 părți și un epilog; partea a IV-a cuprinde 4 capitole.

*

IONEL TEODOREANU

n.1897 – d.1954

Scriitor controversat de critici, dar iubit de publicul cititor, autor al cunoscutelor povestiri din Ulița copilăriei și În casa bunicilor, al unor romane cum sunt: La Medeleni, Bal mascat, Lorelei, La porțile nopții.

Citește mai multe despre biografia lui Ionel Teodoreanu !

La Medeleni de Ionel Teodoreanu

Volumul 1.Hotarul nestatornic Partea întâi

Capitolul 1. Potemkin și Kami-Mura

la-medeleni-volumul-1

La Medeleni

La începutul vacanței mari a anului 1906, Dănuț se află la moșia părinților săi, la Medeleni, undeva în Moldova. A terminat clasele primare și a intrat în clasa I de liceu (echivalentă cu clasa a V-a de astăzi). Ajutat de doi țărani înalță un zmeu în aer, dar mama îl cheamă să plece la gară. Țăranii leagă zmeul de un stejar din ogradă.

Doamna Deleanu și Dănuț ajung cu trăsura la gară. Sosește și trenul, aducându-i pe tatăl lui Dănuț, un avocat cunoscut, pe sora băiatului, Olguța și pe Monica. Monica este o fetiță căreia îi muriseră amândoi părinții, apoi ultima rudă, bunica. Acum are grijă de ea doamna Deleanu. Fetele au terminat clasa a treia, deci sunt mai mici cu un an decât Dănuț.

Neavând bunici, Olguța este foarte atașată de moș Gheorghe și e bucuroasă să meargă cu el în bihuncă (trăsurică cu un cal). Lui Dănuț îi e necaz, fiindcă bihunca întrece trăsura cu care mergea el. Se întrece și se războiește mereu cu sora lui, chiar în gară îi și trăsese niște palme fiindcă râsese de el că s-a îngrășat.

La masă, Dănuț e mustrat pentru felul în care mănâncă. Îi este dată mereu ca exemplu Monica, de aceea nu o poate suferi. După masă toată lumea merge să doarmă puțin, în afară de Olguța, care mai rămâne puțin în sufragerie. Cere Profirei, slujnica, să îi aducă repede un creion, hârtie și un foarfece. Iese cu ele, apoi revine repede în casă, în camera fetelor.

Înainte de a adormi, Dănuț trage cu săgeți în costumul militar rusesc numit Potemkin, aparținând Olguței. Al lui era japonez și purta numele Kami-Mura. Reprezentau cele două națiuni aflate în război în acea vreme. Când se trezește, Dănuț fuge să își vadă zmeul, dar acesta dispăruse. De capătul sforii tăiate era prins un bilet de la Olguța, care arăta că asta era plata pentru palmele de la gară și îl numea din nou ”Buftea”, ca și în gară.

Dănuț se pune pe plâns, mama o cheamă pe Olguța și o pedepsește să scrie de o sută de ori ”Olguța are dreptate” și de două sute de ori ”Olguța nu are dreptate”. Olguța rezolvă astfel: Monica se oferă să scrie ea în locul ei, dar nici pe ea nu o lasă să scrie de sute de ori, ci numerotează rândurile astfel încât să păcălească atenția mamei. La al 15-lea rând scrie 50 și tot așa.

Dănuț vrea să se răzbune și pe Monica, fiindcă îi ținuse parte Olguței. O trage de cozi în livadă, dar ea îl mușcă de mână și scapă.

La masa de seară, Olguța se sperie de un liliac. Îi e frică și lui Dănuț, dar nu recunoaște. Bagă câinele Ali în camera lui, dar mama îl descoperă și îl dă afară. De nevoie, băiatul se împacă cu fetele, ca să descuie ușa ce era între camera lui și camera lor. În semn de pace, fetele împart cu el borcanul cu dulceață pe care Olguța îl ascunsese în sobă.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru La Medeleni Vol.I Partea I Capitolul 2.Căsuța albă și rochița roșie !
4468025380

383 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Alexa

  Multumesc!!! Sunt foarte de folos!

  1. Zina

   Cu plăcere! Mă bucur că ai găsit aici ceea ce căutai! :)

 2. Ana Maria

  Sunt toate capitolele din volumul 1 ???

  1. Zina

   Da. toate! :)

 3. Maria

  Multumesc frumos! Mi-a fost de mare ajutor aceasta povestire !

  1. Zina

   Cu plăcere, Maria! Mă bucur că ți-am fost de folos!

 4. Iza

  daca nu as avea blogul dv de pe care sa ma inspir(NU SA COPIEZ)cred ca mi-as petrece toata vacanta scriind pentru toate cele 28 de lecturi care trebuie sa le povestesc.multumesc

  1. Zina

   Cu plăcere, Iza ! Spor la treabă ! :)

   1. Iza

    Mulțumesc!Și dv.

 5. Armand Florin

  Multumesc pentru povestire, dar unde as putea gasi si Ulita copilariei, scrisa de Ionel Teodoreanu? :)

  1. Zina

   Cu plăcere ! Găsești cartea la bibliotecă sau la librărie. Mai mult nu știu.

   1. Armand Florin

    Sper sa gasesc curand si alte povestiri la povesti, precum si la ”Ulita Copilariei” (am citit-o dar nu prea am inteles-o). :)

    1. Zina

     Poate, într-un viitor îndepărtat.

 6. ALEXUTZA

  MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU POVESTIRE….MI-A FOST DE MARE AJUTOR :) :)

  1. Zina

   Cu plăcere, Alexuța ! Mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 7. larisa

  Imi plac mult povestirile dumnavoastra !

  1. Zina

   Mă bucur mult, Larisa !

 8. Alexandru

  Aceasta este povestirea capitolului I in intregime?

  1. Zina

   Da, după cum arată și titlul.

 9. Lala

  acesta este rezumatul la capitole?

  1. Zina

   Aceasta este povestirea pe scurt a primului capitol. La sfârșit ai trimitere către povestirea pe scurt a capitolului următor și așa mai departe.

 10. andrei

  e foarte bime frate :)

  1. Zina

   Bine, frate ! :D

 11. Madalin

  E tot? vreau raspuns pana maine va roog!ms antiicipat

  1. Zina

   Cum adică ”e tot” ?… Povestirea pe scurt a celor trei volume ale romanului cuprinde 11 episoade. La sfârșitul fiecăruia ai o trimitere către episodul următor. Dai clic pe cuvintele acelea albastre și apare episodul următor.

 12. Adelina

  Este rezumat sau poveste intreaga?

  1. Zina

   Este povestirea pe scurt.

 13. Denisa Maria

  Foarte bine sectionat capitolul cu toate detaliile si tot , dar am o intrebare de ce nu pot intra pe alte capitole din partea I ?

  1. Zina

   Ba poți intra foarte bine ! :) Citește până la sfârșit episodul și dă clic pe linkul albastru care te duce la episodul următor.

 1. CORIGENT LA LIMBA ROMANA (6)

  […] La Medeleni […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>