Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BLOGOSFERA – Leapșa existențială

Blogosfera

blogosfera-leapsa existentiala

Blogosfera – Leapsa existentiala

Leapșa existențială

1. Crezi în supranatural ? Ce fel de supranatural ? Fantome, bântuiri, poltergeist, posesii demonice, blesteme, ocultism, vrăjitorie, clarviziune, medium-uri, miracole, minuni ?

Cred în supranatural în sensul cuvintelor lui Shakespeare, din Hamlet, precum că sunt multe lucruri în cer și pe pământ pe care nici nu le putem măcar bănui.

2. Crezi că omul când se naşte este ca o pânză de pictat goală, pe care totul se imprimă mai târziu sau că suntem născuţi cu predispoziţie sau predestinaţi spre bine sau rău ? Cu alte cuvinte, ne naştem fiecare cu o natură dată sau o dobândim prin educație și autoeducație ?

Răspunsul e cuprins în întrebare: vezi bine, există de la început o pânză… Orice s-ar picta pe ea, ea rămâne aceeași. Firește, pictorul o poate aduce la starea de capodoperă sau de mâzgăleală, dar pânza… e aceeași.

3. Dacă ai avea ocazia doar o singură dată şi pentru scurt timp, să călătoreşti în timp doar ca observator, ce ai alege, trecutul sau viitorul ?

Aș alege viitorul, măcar să-mi satisfac curiozitatea, de vreme ce trecutul oricum nu poate fi schimbat.

4. Dacă tehnologia şi medicina vor avansa în aşa măsură încât în viitor media de viaţă umană va fi considerabil mai mare decât în prezent, dublu sau chiar mai mult, să spunem, ce opinie ai despre acest lucru şi ai dori să trăieşti într-o asemenea eră ?

Nu mi-ar plăcea asta decât dacă  s-ar găsi o soluție să se dubleze și durata tinereții și maturității. Altminteri, e oribil să trăiești ca un neputincios plin de boli sau cu mințile duse (cum sunt majoritatea de pe la 80 de ani în sus), 80 de ani în loc de 5-10. Ar fi cumplit și pentru cei bătrâni și pentru cei tineri.

5. Dacă ai avea de ales între un an de continuă zi sau un an de continuă noapte, ce ai alege ?

Nu cred că mi-ar plăcea nici una dintre alternative, dar dacă nu aș avea încotro, probabil aș alege ziua.

6. Ce crezi despre Spaţiu, Univers, Cosmos ? Ştim că este plin de galaxii, sisteme solare, stele, planete, nebuloase etc. dar crezi că în afară de astea mai e ceva ce noi nu ştim ? Viaţă spre exemplu, în orice formă. Sau crezi că suntem singuri în Univers?

Îmi place să cred că există viață. Consider totuși că oamenii ar trebui să se concentreze asupra cunoașterii planetei pe care trăiesc și asupra rezolvării problemelor majore: foametea, bolile socotite fără leac, educația, relațiile dintre oameni și dintre popoare. Universul poate să mai aștepte…

7. Dacă ai avea ocazia să trăieşti o zi (24 de ore) literalmente în persoana altcuiva, pe cine ai alege : un gay sau lesbi, o persoană de altă rasă, culoare, etnie, o persoană de altă religie, de sex opus, o persoană mai tânără sau mai în vârstă ?

Cred că aș refuza această ocazie, mă simt destul de bine în pielea mea !

8. Dacă ţi-ar fi oferită o putere supranaturală (de natură fizică sau mentală) ce ai alege şi de ce ?

Aș alege darul de a călători precum Ulise ori Dante, în lumea morților, ca să-i pot spune mamei ce mult o iubesc și cât de nesfârșit de mult îmi e dor de ea și îmi lipsește.

9. De ce ţi-e teamă mai mult, de ceea ce nu cunoşti şi nu înţelegi, de ceea ce cunoşti, dar nu înţelegi, de ceea ce cunoşti şi înţelegi, dar nu poţi controla sau schimba ?

Ce nu cunosc sau cunosc și nu înțeleg mă provoacă să încerc să cunosc, respectiv să înțeleg,  așa că nu e loc pentru teamă, dar mi-e teamă de unele lucruri pe care le cunosc, le înțeleg și știu că nu le pot controla sau schimba.

10. Dacă te-ai afla vreodată într-un scenariu gen Matrix, numai că real, şi ţi s-ar oferi pastila albastră despre care ţi se spune că odată ce o iei vei afla lucruri pe care nu ţi le puteai imagina vreodată, lucruri despre absolut orice în univers, dar că odată aleasă acea cale, indiferent de consecinţe, nu mai există drum de întors înapoi, sau ţi s-ar oferi pastila roşie prin care vei fi transformat într-o persoană care va avea o viaţa foarte bună, lungă, îmbelşugată, fericită, dar nu vei şti niciodată nimic şi vei trăi doar cu curiozitatea şi întrebările existenţiale, universale, ce ai alege ?

Mă tem că aș face prostia să prefer pastila albastră, apoi aș regreta-o tot timpul pe cea roșie ! :D

========

Sursa foto

Am preluat această provocare de la Pandhora și mi-ar plăcea foarte mult să știu ce ar răspunde la aceste întrebări: Alice in WonderNet, AnaVeronica, BalantzaCartim, Coolnewz, EuMieAlmeu, Kadia, Neuroanchiloza, Pato Basil, Silving, Tudor Enea, -X-, dar și toți ceilalți trecători pe aici și interesați de ce se mai preocupă blogosfera.

4468025380

12 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. ellyweiss

  De foarte curand am facut-o si eu…tot dupa o perioada in care am lasat-o la dospit, cumva :)
  Ne seamana unele raspunsuri…
  O duminica frumoasa, draga Zina!

  1. Zinaida Strinu

   Să vedem, să vedem ! :D
   Duminică frumoasă, Elly dragă ! :)

 2. cartim

  Multumesc de leapsa,Zina.

  Am niste mici probleme tehnice pe care trebuie sa le remediez cat mai repede si abia apoi voi reusi sa fac conexiunile neuronale necesare acestei lepse :)) Chiar este grea ….

  1. Zinaida Strinu

   Nu e nici o grabă !
   Nu e grea, cred că fiecare se gândește la lucrurile astea. Nu prea vorbim despre ele, de aceea e mai neobișnuită. :)

 3. eumiealmeu

  cum se lasă seara și intru în casă de tot, de tot, o să răspund. mi se pare una dintre cele mai profunde… adică merge până departe, în convingerile intime, în domenii despre care nu se vorbește prea des. merci de nominalizare… :-)

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag ! I-am ales pe sprânceană pe cei cărora le-am trimis leapșa, fiind sigură că au ceva interesant de spus. Sper să o accepte toți, așa cum ai făcut tu și Vero ! :)

 4. pandhoraa

  ma bucur ca ai raspuns Zina :)
  cum ar fi putut fi raspunsurile tale daca nu echilibrate asa cum de altfel simt ca esti tu? :)
  mi-a placut raspunsul de la punctul 2 si m-a emotionat mult de tot raspunsul de la punctul 8…

  1. Zinaida Strinu

   Nu promit dacă am vreo îndoială că nu m-aș putea ține de cuvânt.
   Da, spune lumea că aș fi cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ… :)
   În ceea ce privește acele răspunsuri… Cel de la nr. 2 mi-a fost dictat de cunoștințele de biolog și de experiența mea de om și de profesor. Cel de la 8… În scurt timp se fac trei ani de când mama mea s-a dus într-o lume mai bună. Durerea sfâșietoare de la începutul acestor trei ani a lăsat încet-încet locul unui dor chinuitor. Nu demult am visat că mama a înviat și am plâns de bucurie în somn. Când m-am trezit, am plâns de tristețe și de dor, așa cum fac și în clipa asta.

 5. Vero

  Mulţumesc pentru leapşă, Zina. Dar o să răspund mai târziu, când o să am mai mult timp.

  1. Zinaida Strinu

   Cu mare plăcere !
   Firește, Vero, scrii când ai timp. Și eu am ținut-o o vreme, până am răspuns.

   1. Vero

    Până la urmă am răspuns chiar azi, am îmbinat leapşa cu jocul de-a duzina de cuvinte! :)

    1. Zinaida Strinu

     Mă bucur mult ! Mă duc să văd. :D

 1. VIATA MEA descrisa prin opere de arta - leapșă

  […] – Leapșa existențială […]

 2. Intrebari existentiale |

  […] fie o saptamana de cand Zna mi-a pasat aceasta leapsa interesanta.E putin mai deosebit pprin setul de intrebari pe care-l […]

 3. Leapșa existențială de la Zina, Zâna tuturor celor care vor să aibă cultură generală « Despre sufletul meu

  […] Zina și mă întreabă ce cred eu cu privire la lucrurile existențiale. Păi, eu nu prea pot să mă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.