Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

FILME SI CARTI – Forsyte Saga de John Galsworthy

Literatura si arta

carti-si-filme-forsyte-saga

Filme si carti – Forsyte Saga

Filme și cărți

– Forsyte Saga de John Galsworthy –

Nu de mult, am citit pe un blog un articol despre cărți care mi-a declanșat un întreg șir de gânduri și amintiri. Una dintre întrebările puse de autoare era dacă preferăm să citim întâi o carte, apoi să mergem la cinema să vedem filmul sau invers, întâi filme și apoi carti.

Firește, întrebarea asta m-a făcut să mă gândesc la cărțile citite și la unele filme realizate după ele. Război și pace, Anna Karenina, Pe aripile vântului, La răscruce de vânturi, Jane Eyre, Iubita locotenentului francez, Mizerabilii și câte altele. Ca să nu rămâneți cu o curiozitate, răspund la întrebarea Roșcatei: întâi cartea, apoi filmul. Nu se compară cititul cu sufletul la gură, apoi cititul pe îndelete, cu ”pastilele” oferite de cinema. În plus, când citesc, îmi imaginez cum îmi place mie personajele, adesea cele din filme mă dezamăgesc (exemplu: Clark Gable în Rhett Butler, antipatic și neconvingător).

Din străfundurile memoriei mele s-a ridicat, însă, o carte ( de fapt mai multe volume, vreo nouă) magistral transpusă pe ecran. Nu ecran de cinema, ci de televizor, fiind vorba de un serial de televiziune al BBC. Romanul, un roman-fluviu, este Forsyte Saga de John Galsworthy. Pentru el, autorul a primit premiul Nobel pentru literatură. Eu le-aș fi dat un premiu similar și regizorului și actorilor serialului. Poate că sunt subiectivă, poate că m-a impresionat fiindcă eram adolescentă când am văzut serialul – care m-a făcut să mă duc să cer cartea la biblioteca liceului, apoi să o cumpăr din librărie. Fapt este că e singurul caz în care am pornit de la film la carte.

Pentru mine, a fost și a rămas o carte despre iubire. Iubirea lui Soames  pentru Irene și a Irenei pentru Bossiney, apoi pentru Jolyon, iubirea lui Fleur pentru Jon și a lui Michael pentru Fleur, iubirea Dianei pentru Wilfrid, mai toate iubiri neîmplinite sau împlinite după ani lungi de așteptare. Așa cum a fost și iubirea vieții lui Galsworthy, îndrăgostit nebunește de soția unui văr al său, al cărei divorț l-a așteptat timp de 10 ani, așteptând apoi să moară tatăl său ca să se căsătorească cu ea…

Eroii cărții au fost întruchipați perfect de actorii serialului pomenit, astfel că, atunci când am citit cartea, nu a fost nevoie să îi re-creez. Povestea cinematografică a respectat esența romanului, nuanțele sale, a fost scrisă în spiritul viziunii autorului romanului. E singurul caz în care, pentru mine literatura a fost precedată cu mare succes de cinema. Vouă vi s-a întâmplat asta vreodată ?

*

Priviți un scurt fragment din film. Actul de cerere a divorțului îi acuză pe nedrept de adulter pe Jolyon și Irene, soția lui Soames. Tocmai această nedreptate îi împinge pe cei doi să își mărturisească iubirea. Exact în acel moment sosește soțul acuzator, Soames, care îi aruncă pe unul în brațele celuilalt ! Ca-n filme !

=========

Sursa foto

Îi invit la citit și vă invit să-i citiți pe: Alex MaziluAlexandru, Anacondele, CafeauaTa și pe toți ceilalți amatori de literatura si arta !

4468025380

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>