Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOI ANI DE VACANTA Capitolele 8 si 9

Povestiri de lecturi recomandate elevilor, îndrăgite și de adulți
În secțiunea Romane,  Doi ani de vacanta de Jules Verne. 

Urmare la Doi ani de vacanță (6-7)

doi-ani-de-vacanta-2

Doi ani de vacanta

Doi ani de vacanta

de Jules Verne

Roman în 30 de capitole, povestit de mine în 15 episoade

Capitolul VIII

Descoperirea faptului că apa zărită de Briant era un lac îi lăsă în continuare nelămuriți pe copii. Tot nu știau dacă sunt pe o insulă sau pe un continent. Doniphan susținuse tot timpul că erau pe un continent, poate America de Sud, poate Australia, iar acum se împăuna cu asta. Briant nu știa ce să creadă. Hotărâră să plece mai departe în explorare, să găsească un adăpost în care să se mute cu toții, înainte de a sosi iarna și a se dezmembra iahtul.

Porniră spre miazăzi și merseră toată ziua. Seara ajunseră la un râu, dar se temură să îl traverseze pe întuneric. Bine au făcut, fiindcă dimineața descoperiră că pe celălalt mal erau numai mlaștini.

Merseră de-a lungul malului drept și, după o vreme, descoperiră rămășițele unei luntri putrezite, apoi Phan îi conduse într-o peșteră. Aici găsiră urmele unui culcuș vechi și destrămat. Ieșiră și, nu departe, găsiră resturile unui schelet.

Capitolul IX

Băieții rămaseră pe gânduri. Dacă omul acela, care fusese un adult zdravăn, nu reușise să părăsească acele locuri și să ajungă în partea locuită a acestui continent, cum aveau să se descurce ei, niște copii ?

Se întoarseră în peșteră, să o mai cerceteze o dată. Erau acolo un pat, o masă, o laviță, o poliță pe perete, cu niște lumânări rudimentare. Câteva obiecte mai erau acolo, probabil toate salvate cu barca ale cărei rămășițe le găsiseră ei. Naufragiatul își făcuse un bolas și un laso, ca să prindă ceva animale pentru a se hrăni.

La căpătâiul culcușului găsiră un ceas, fabricat în Franța. Găsiră apoi un caiet îngălbenit, cu filele scrise cu creionul. Aproape că nu se mai vedea nimic, dar deslușiră totuși două nume: François Baudoin și Duguai-Trouin, numele francezului naufragiat și numele vasului.

În jurnal găsiră și o hartă amănunțită, desenată de Baudoin. Era limpede că se află pe o insulă în formă de fluture, în mijlocul căreia se afla lacul. Atât, nu era nimic despre locul în care se afla această insulă.

Înmormântară rămășițele naufragiatului și porniră înapoi spre iaht, hotărâți să revină cu toții în peșteră. Ajunseră în apropiere noaptea și, ghidați de rachetele trase de Gordon, îi regăsiră, în sfârșit, pe ceilalți.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Doi ani de vacanta 10-11-12 !

Îi invit să citească și să își reamintească și vă invit să-i citiți pe:
IndiferentLiana – recomandă două cărți interesante;
Kadia – arată ce pot să ascundă aparențele;
Liviu Bimbea – gândurile sale asupra timpului, scrise într-un stil ales;
Maricica – subliniază sensul și valoarea înțelepciunii
Mirela Pete – evocă, la propriu și la figurat, parfumul epocii interbelice.

4468025380

8 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. byanca

  Multumesc! :) Foarte frumos site-ul!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere ! Mă bucur că îți place site-ul meu ! :)

 2. Robert

  Multumesc, m-a ajutat mult la scoala.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Robert, mă bucur că ți-am fost de folos ! :)

 3. Naica

  Imi reamintesc cu placere franturi din aventurile copiilor;din pacate nu mai am cartea ,pentru ca as reciti-o.Asa ca astept cu nerabdare fiecare episod, pentru care iti multumesc !

  1. Zinaida Strinu

   Cu mult drag, Năică !

 4. carmen

  Pe vremea cand copii mei erau mici cautam cu disperare cartile lui Jules Verne. A fost perioada in care citeam cartile lui pe nerasuflate alaturi de copii. Cartea povestita de tine ma intoarce cu gandul la acele vremuri. Ma incanta stilul tau sigur si direct si am recomandat blogul unor colege mai tinere ce au copii de varsta scolara ca un imbold pentru lectura.

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Carmen, ești o drăguță ! :D

 1. DOI ANI DE VACANTA de Jules Verne - Capitolele 6 și 7

  […] click aici pentru Doi ani de vacanta 8-9 ! Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

 2. DOI ANI DE VACANTA de Jules Verne - Capitolele 6 și 7

  […] click aici pentru Doi ani de vacanta 8-9 […]

 3. Five o’clock « Colţu' cu muzică

  […] cred că se vor supăra max peter, zinnaida, luna pătrată, octocat, doru, teonegură, geanina, andreotti sau roxana dacă o să daţi o […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>