Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

DOI ANI DE VACANTA Capitolele 1 si 2

Povestiri de lecturi pentru elevi, îndrăgite și de adulți
În secțiunea Romane Doi ani de vacanta de scriitorul francez Jules Verne. Textul original a fost publicat pentru prima oară în anul 1899.

JULES VERNE

n.1828 – d.1905

Faimos romancier francez, aflat permanent în Top 5 Cei mai traduși autori din lume, al Unesco Index Translationum. În tinerețe, pe când voia să se îmbarce ca marinar, iar tatăl său nu i-a permis, i-a promis acestuia că nu va călători decât în imaginația sa. A făcut-o atât de bine, încât a scris un număr mare de romane, din care 55 sunt cuprinse în ciclul Călătorii extraordinare. Dintre ele: Călătorie spre centrul Pământului, 20 000 de leghe sub mări, Ocolul Pământului în 80 de zile, Cinci săptămâni în balon. A mai scris și proză scurtă, eseuri, poeme și piese de teatru.

Citește mai multe despre biografia lui Jules Verne !

doi-ani-de-vacanta

Doi ani de vacanta

Doi ani de vacanta

de Jules Verne

Roman în 30 de capitole, povestit de mine în 15 episoade 

Capitolul I

Prin martie 1860, pe valurile zbuciumate de furtună ale Oceanului Pacific, se zbătea un iaht, Sloughi. Pânzele fuseseră rupte de vânt și vasul nu mai putea fi stăpânit.

Pe iaht se aflau numai copii, cincisprezece la număr. Dintre ei, numai doi aveau o oarecare idee despre navigație. Unul era Moko, musul-adică un elev-marinar, un băiat de vreo 12 ani. Celălalt era un francez de vreo 13 ani, Briant. Împreună cu ei se aflau pe punte Gordon și Doniphan. Băieții mai mici, printre care și Jacques, fratele lui Briant, erau jos, în salon, cuprinși de frică.

Către dimineață, vântul ridică valuri mari, care se prăvăliră peste iaht, de erau să-i aducă sfârșitul lui Moko dacă nu l-ar fi salvat Briant. Bărcile și iola fură smulse și ele de pe iaht. Tot Briant spuse să urce toți copiii pe punte, ca să nu fie înghițiți de ape cu iaht cu tot. Apoi valurile aruncară vasul pe stânci, dar tot în apă, la un sfert de milă de un țărm necunoscut.

Capitolul II

Vasul părea că nu suferise nici o spărtură. Apele erau furioase în continuare. Briant propuse să aștepte refluxul pentru a încerca să ajungă la țărm. Doniphan, care nu se înțelegea deloc cu el, având alături pe Wilcox, Webb și Cross, susținu ideea să părăsească imediat vasul. Noroc că Gordon, cel mai serios și cumpănit dintre ei, fu de părerea lui Briant, să aștepte să se retragă apele. Furtuna însă nu lăsă apele să se îndepărteze de țărmul pustiu, care părea nelocuit.

Câțiva copii găsiră iola pe iaht, întreagă. Grupul lui Doniphan voi să se îmbarce imediat, să pornească spre țărm. Briant explică din nou că trebuie să aștepte refluxul, dar numai intervenția calmă a lui Gordon îi făcu să se răzgândească.

De altfel apele erau mult prea agitate ca iola să poată să ajungă la țărm. Se gândiră să întindă un cablu până la țărm și să treacă ținându-se de el, aducând cu ei și proviziile de pe vas. Briant încercă să ducă înot cablul, ca să-l prindă de o stâncă, dar a fost cât pe aci să se înece. Noroc că un val uriaș smulse vasul de pe stânci cu copii cu tot și îl azvârli pe plajă, chiar la poalele falezei.

* * *

Sursa foto
Îi invit să citească și să își reamintească pe: Daurel, Gabriela Ilieș, Geanina și pe toți ceilalți iubitori de lecturi care trec pe aici !

Dă click aici pentru Doi ani de vacanță – Capitolul 3 !
4468025380

100 comments

16 pings

Skip to comment form

 1. aly

  multumesc pentu ajutor,am citit cartea iar apoi rezumatele facute de dumneavoastra si m-ati ajutat foarte mult cu formularea

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Aly! Ai procedat foarte bine!

 2. alexandra

  Povestirea este foarte fumoasa!!
  Dar romanul in sine trebuie citit ca sa intelegi mult mai clar si este perfect pentru cititori pasionati de aventura si suspans !!!
  FELICITARI !!!

  1. Zinaida Strinu

   Desigur! Acesta este și sfatul meu, să citiți și povestirea pe scurt și textul integral. E scris și sus, sub titlul blogului, și pe dreapta paginii.

 3. Andreea

  Multumesc foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andreea !

 4. Darya

  Este foarte frumos…Iti explica foarte bine!!!Sa o cititi!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a plăcut, Daria ! :)

 5. Agentul Lectura ;))

  Stimata Doamna, va respect din tot sufletul pentru lucrurile pe care le faceti. Sunteti un model pentru orice copil. Continuati tot asa ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! :)

 6. mihai

  esti foarte talentata!!

  pe rezumatele tale am luat 10 la romana

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru apreciere !
   Dacă nu ai făcut ce am scris pentru elevi, sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru, degeaba ai luat zece. Contează ceea ce îți rămâne prin cap, ori, prin copiere, nu rămâne mare lucru. Ce vei face la teste, la examene ?…

 7. Adriana Elena

  Mi se pare foarte frumoasa pana acum. Aceasta e prima povestire a cartii pe care o citesc. Continuati

  1. Zinaida Strinu

   Citește cu răbdare până la capăt. Este din ce în ce mai frumoasă !

 8. Andreea Cristina

  Zina esti chiar foarte buna! Vreau sa-ti spun ca eu nu copiez rezumatul, eu fac singura rezumatul,dar ma ajut putin de rezumatele tale. Ador cărtile lui JULES VERNE dar nu am timp sa citesc pt ca am un program aglomerat.. ( sunt clasa a -V- a).

  P.s : eu de fapt fac mai mult povestire decât rezumat.:-\:-\

  RESPECT ZINA SI RESPECT JULES VERNE

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru cuvintele frumoase ! Mă bucur că procedezi corect.

 9. eddy

  ai un mare talent

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc frumos !

 10. Stefan

  Ai facut bine o sa iau 10

  1. Zinaida Strinu

   Citește ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru. Să te plângi după aceea ! ;)

   1. romina

    aveti cumva si hultanul de mihail sadoveanu???

    1. Zinaida Strinu

     Nu, nu am.

  2. romina

   Doamna Zina, aveti cumva si cosma racoare??

   1. Zinaida Strinu

    Nu, nu am.

 11. Irinel

  Cum pot copia?

  1. Zinaida Strinu

   Nu poți ! Da’ de ce să copiezi ?…

   1. Irinel

    Pentru a imprima… si la mine nu merge sa copiez pagina..

    1. Zinaida Strinu

     :D Chiar credeai că n-am înțeles ?!
     Te rog să citești ce am scris pentru elevi sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 12. Lucian

  Foarte bine ai povestit la anii dv sunteti foarte talentata sper sa o tineti tot asa cat despre povestire nu aveti si Cuore de Edmondo de Amicis ca in alta parte gasesc aa scriu cam jumate din caiet..!!!

  1. Zinaida Strinu

   Du-te sub titlul blogului și dă clic unde scrie POVESTIRI. Acolo găsești mai multe povestiri din Cuore.

 13. Ancuta

  Cat am cautat ”Doi ani de vacanta” pe internet si nu am gasit. In sfarsiiit ! Multumesc ! :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Ancuța. Acum caută și romanul la bibliotecă, altfel povestirea nu îți va folosi prea mult.

 14. Dan

  wow! ce talent ai! cum poti sa citesti asa de multe carti in cateva saptamani? citesti 50 pag pe zi?

  1. Zinaida Strinu

   Citesc și mult mai multe, când am timp.

 15. Vladutz

  Doamne,ce ma bucur ca am găsit acest site..Ma ajuta foarte mult si sunteți talentata..Țineți-o tot asa :)

  1. Zinaida Strinu

   Și eu mă bucur că l-ai găsit, Vlăduț ! Sper să-ți fie de folos !

 16. Andrei

  Esti incredibila. Am citit aceasta carte de doua ori si este exact la fel. :) Am mai citit si „Capitan la cinsprezece ani ” tot de vreo doua ori. Acestea sunt cartile mele preferate. Esti cea mai tare, tine-o tot asa.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru apreciere, Andrei ! :)

 17. Andrei

  Buna ziua! Unde pot gasi si celelalte capitole?

  1. Zinaida Strinu

   Uită-te la sfârșitul fiecărui episod, găsești o trimitere către următorul și dai clic pe ea.

 18. Cornel

  Buna ziua.
  Eu deja am citit primul capitol si mam uitat su in rezumatul tau si este la fel ca si la mine . La urmatoarele rezumate la capitole nici numa uit deoareceo o sa pierd tot farmecul cind citesc singur aceasta carte. Si apropo nu stiam ca aceasta povestioara este un roman, credeam ca romanele sunt numai de dragoste sau iubire.Tu in cite saptamini ai citit cartea?Eu cred ca o sa o citesc in 3-4 saptamini deoarece eu am citit si alta carte care se numeste ”Antonel” care are 250 de pagini si am citito in 2 zile.Eu tias recomandao si tie deoarece este foarte interesanta si uneori chiar imi dadeau lacrimile.Autorul ei este Vasile Marcu din cite tin eu mintesi este intruchipata chiar dintro intimplare reala din viata si ciar autorul era prieten cu Antonel care mai apoi sa facut mare si ia povestit inainte de moarte toata viata sa reala.La revedere si astept raspunsul tau! Pa-pa!

  1. Zinaida Strinu

   Buna ziua !
   E bine ca vrei sa citesti romanul „in direct”. Totusi, povestirea pe scurt te ajuta sa-l intelegi mai bine. Ai putea sa o citesti dupa ce termini romanul. Multumesc pentru recomandare, dar deocamdata am destule altele de citit. Am si eu o recomandare pentru tine: foloseste cratima ! In loc de „mam, citito, tias, recomandao, dintro, sa, ia” este corect: m-am, citit-o, ti-as, recomanda-o, dintr-o, s-a, i-a. Sper sa nu te superi pentru aceasta atentionare, dar citim degeaba daca nu invatam sa si scriem corect, nu ?!

   1. Cornel

    Salut! Stiu ca cite odata nu folosesc cratimele la calculator, dar sa stii ca la scoala in teste sau compuneri le folosesc. Aici nu le folosesc deoarece scriu repede cu tastatura si imi este lene sa pun si cratimile .Vreau sa iti spun ca am citit si al doilea capitol in direct apoi mam uitat la rezumat si sunt fericit deoarece este la fel.
    Zinaida! doresc sa iti pun o intrebare-In cite saptamini ai citit cartea?
    La revedere!”ASTEPT RASPUNS”

    1. Zinaida Strinu

     Salut ! Te sfătuiesc sa te scuturi de lene si sa scrii peste tot cu cratime !
     Cartea am citit-o în vreo 10 zile, facandu-mi si toate celelalte treburi pe care le am de facut zi de zi.
     La revedere !

 19. diana calancia

  foarte bine multumesc

 20. sorana

  acesta este ocolul pamantului in80 de zile`?

  1. Zinaida Strinu

   Doamne sfinte, Sorana, nu vezi titlul ?! Sunt doua romane diferite.

 21. Bogdan

  dar este povestire nu?

  1. Zinaida Strinu

   Da, Bogdan, este povestirea pe scurt a romanului.

 22. cristina

  Super iau zece la romana

  1. Zinaida Strinu

   Succes, Cristina !

 23. bianca

  da e toata povestea?

  1. Zinaida Strinu

   Da, am povestit tot romanul, vezi ca la sfarsitul fiecarui episod este o trimitere catre episodul urmator.

   1. Paul

    Nu va suparati …. referat pe capitole la Copiii capitanului Grant nu ati facut ?

    1. Zinaida Strinu

     Inca nu am povestit pe scurt acest roman.

 24. xKene7ever

  Super tare povestirea sper sa ma ajute la romana :D

  1. Zinaida Strinu

   Daca vei tine seama si de primul anunt din dreapta sus a paginii, te va ajuta ! :D

 25. Andrei

  Buna Zina iti multumesc pt .ca mai ajutat cu aceste minunate povestiri sunt foarte fericit deoarece in fiecare semstru profa noastra ne pune sa facem 8 povestiri si 4 poezii iar asta e ste cam 50% din nota noastra Iti multumesc din suflet si continua sa ajuti lumea Respect Zina

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Andrei, dar sper ca tii seama de primul anunt din dreapta sus, scris cu litere albe pe fond albastru.

 26. andreea

  da foarte mult!

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur, este unul dintre cele mai frumoase romane ale lui Jules Verne.

 27. andreea

  Buna ziua, si doamna noastra de romana ne-a pus sa citim „Doi ani de vacanta” de Jules Verne si ne va da nota. Noi trebuie sa facem rezumatul pe capitole. Am citit si „Copiii capitanului Grant” de Jules Verne.

  1. Zinaida Strinu

   E foarte bine ca v-a recomandat sa cititi romanele lui Jules Verne. Ma bucur ca ai citit „Copiii capitanului Grant”. Ti-a placut ?

 28. Zinaida Strinu

  După cum ai scris acest nou mesaj, nu mai cred nici atât că ești profesoară de limba română…

 29. Zinaida Strinu

  Atunci e cu atat mai grav… daca e adevarat. Pe net multi se pot da drept altcineva…

 30. Zinaida Strinu

  Ma bucur mult, Adrian. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase !

 31. Zinaida Strinu

  ”UN PROFESOARE DE ROMANA” ?! Parca nu e de crezut…

 32. alina

  iti multumesc foarte mult esti uimitoare !!!

  1. Zinaida Strinu

   Recunosc ! ;)

 33. rebeca

  Hei, salut, sunt Rebeca ! Ce ai povestit tu acolo este impresionant. Nu este prima oara cand citesc de pe blogul tau, dar povestirea asta m-a impresionat. Te admir foarte mult si sper sa ai sanatate sa continui ce ai inceput …RESPECT, ZINAIDA !

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc foarte mult, Rebeca, pentru cuvintele tale frumoase !

 34. Bianca

  :) super

 35. ruben

  ce nota buna o sa iau

  1. Zinaida Strinu

   Succes !

 36. mihai

  Mie imi plac foarte mult romanele de Jules Verne

  1. Zinaida Strinu

   Și mie ! Mi-au plăcut în copilărie și îmi plac și acum foarte mult. Le recitesc cu mare plăcere acum, când le povestesc pentru voi. :)

 37. Andrada

  Sper sa iau o nota buna pentru povestirea acestui roman.
  Ne sunteti de mare ajutor. Multumim mult !

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Andrada ! Succes !

 38. Ramo Ramo

  Imi place la nebunie Jules Verne! Foarte buna exprimare si ai avut mult succes deoarece ai talent la povestiri! Bafta in continuare Zinaida!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Ramo ! Mă bucur că îți place Jules Verne, e și unul dintre favoriții mei.

   1. Ramo Ramo

    Zinaida pot sa scriu aceasta povestire a ta ca si povestire a romanului? Ca am nevoie la romana ….

    1. Zinaida Strinu

     Da, dacă o scurtezi și mai schimbi și tu câte un cuvânt.

 39. Madalina

  Aceasta e o poveste foarte frumoase! Poate fi si o lectura pentru scoala?

  1. Zinaida Strinu

   Desigur, este în programa de lecturi, uită-te în lista din josul paginii. Dar nu este poveste, ci povestirea unui roman.

 40. Mazureac

  Da, este foarte importanta povestea aceasta. ;)

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că o socotești importantă. :)

 41. AlexSsd

  Frumoasa povestire :)

  1. Zinaida Strinu

   Toate romanele lui Jules Verne sunt foarte frumoase. merită să citești măcar câteva .

 42. elly

  Am nevoie urgenta de rezumatele : ”la medeleni” sau ”david coperfild” imi poti face roste de ele sau daca le-ai citit sa le postezi pentru ca pe aceste doua romane nu le-am gasit aici ! Multumesc si sper sa ma ajuti in catev zile! Respect! si succes in continuare!

  1. Zinaida Strinu

   Dragă Elly, citește Instrucțiunile de căutare în dreapta sus, scrise cu alb pe albastru. Scrie corect titlul, altfel sigur că nu îți apare povestirea. E David Copperfield, nu david coperfild, cum ai scris tu. Romanul La Medeleni încă nu l-am povestit, chiar azi încep, primul capitol va apărea în ultima săptămână a lui septembrie.
   Te rog, învață să îl folosești pe ”te rog ” ! :)
   Mulțumesc pentru urare !

 43. iulia

  Iti multumesc foarte mult ! Lecturile tale mi-au ajutat ! Esti o femeie respectabila si demna de apreciat !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur și îți mulțumesc pentru aprecieri ! :)

 44. BogdyBGD

  Eu am citit cartea de 3 ori si nu m-am saturat.

  1. Zinaida Strinu

   Felicitări ! E cazul totuși să începi să citești altă carte, mai las-o pe asta ! ;)

 45. Naica

  Daaa, mi-au placut aventurile descrise !Si ”Capitan la 15 ani”si multe altele, pe care le-am recitit in tinerete.Abia astept !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur. Și mie îmi place reîntâlnirea cu Jules Verne !

 46. coolnewz/Ratatouille

  eu de romanul asta nu auzisem!
  30 de capitole? 2 saptamini? :D

  1. Zinaida Strinu

   Mă mir, e unul dintre cele mai cunoscute. :)
   Poate 3-4 săptămâni, vom vedea.

   1. iuly64andrei

    Saru’mana.Ma ajuta mult ce ati postat si va multumesc .Nu ne faceti un rezumat pe capitole si la ”Testamentul incasului” de Walter Scoot? Scuzati indrazneala .Multumesc .

    1. Zinaida Strinu

     Testamentul incașului ? Nu e de Karl May cumva ?…
     Nu e vorba de îndrăzneală, nu mă poate supăra o întrebare, dar , până acum, nu e prins în planurile mele. Poate într-un viitor mai îndepărtat.

 1. INSULA MISTERIOASA (19) Povestire pe scurt

  […] Doi ani de vacanță […]

 2. CAPITAN LA CINCISPREZECE ANI Partea a II-a Cap.19-20

  […] Doi ani de vacanță  […]

 3. ROBINSON CRUSOE Capitolele 19 - 20

  […] Doi ani de vacanță […]

 4. 20000 DE LEGHE SUB MARI - II - Cap.21- 23 - Povestiri de lecturi școlare

  […] Doi ani de vacanță […]

 5. COPIII CAPITANULUI GRANT de Jules Verne - Partea I, Cap.1 - 3 - Povestiri de lecturi școlare

  […] și de adulți. În secțiunea Romane, povestirea pe scurt a unui roman în trei părți de Jules Verne,  Copiii capitanului Grant. Coperta primei […]

 6. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne - Cap.23-26

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 7. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne - Cap.27-30

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 8. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne-Cap.19-22

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 9. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne-Cap.12-15

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 10. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne -Cap.15-18

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 11. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne - Cap.9-11

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 12. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne - Cap.1-4

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

 13. CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI de J.Verne - Cap.5 - 8

  […] pe scurt În categoria Romane, Calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne Calatorie spre centrul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>