Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

CENUSAREASA

Cenusareasa de fratii Grimm

cenusareasa

Cenusareasa

A fost odată un om care avea o nevastă și o fetiță. Nevasta se îmbolnăvi și muri. După nici un an omul se însură din nou. A doua nevastă avea și ea două fete, frumoase și rele. Cum veniră, o goniră pe sora lor vitregă la bucătărie. Îi dădură o rochie veche și niște papuci de lemn și o puseră să muncească din zori și până-n noapte. Nici noaptea nu avea parte de odihnă, fiindcă nu îi dăduseră măcar un pat. Dormea în cenușă, lângă vatră și, de aceea, îi spuseră Cenusareasa.

Într-o zi tatăl fetelor plecă la iarmaroc. După cum ceruse fiecare, le aduse celor două surori rochii și pietre prețioase. Cenușăresei îi aduse prima rămurică ce i se agățase de pălărie, o rămurică de alun.

Fata luă rămurica de alun, o răsădi pe mormântul mamei sale și o udă cu lacrimile ei. Rămurica se prinse, crescu ca prin farmec și se făcu un alun mare și frumos. Pe ramurile sale apăru o păsăruică ce îi îndeplinea fetei toate dorințele.

Împăratul din țara aceea plănui o mare petrecere, care să țină trei zile încheiate. Fură poftite toate fetele din împărăție, ca să își aleagă feciorul său o mireasă dintre ele. Printre ele, și cele două surori ale Cenușăresei. Ar fi dorit să meargă și ea, dar maică-sa vitregă, mai mult ca să râdă de ea, răsturnă în cenușă o strachină cu linte și spuse că o ia dacă alege lintea în două ore.

Cenusareasa ieși în grădină și chemă păsările cerului în ajutor. Veniră întâi două porumbițe albe, urmate de multe alte păsări. Într-o oră lintea fu aleasă, dar mama vitregă răsturnă acum în cenușă două străchini cu linte  și îi ceru să o aleagă numai într-o oră. Veniră iar păsările și aleseră lintea într-o jumătate de oră, dar mama vitregă tot nu voi să o ia la petrecere și pe Cenusareasa.

Cum plecară toți, fata se duse la alun și ceru straie frumoase, lucrate în fir de aur și argint. La petrecere, fiul împăratului dansă numai cu ea, dar către dimineață fata fugi iute acasă. Prințul se duse după fată, dar ea se ascunse în porumbar și de acolo se strecură în casă și puse hainele cele urâte. Când veni tatăl ei, prințul îi spuse de fată, iar tatăl se gândi că ar putea fi Cenușăreasa. O găsi însă în casă, cu rochia cea urâtă și murdară, stând în cenușă. La fel se întâmplă și a doua seară și era să se întâmple și în a treia. Prințul, însă, poruncise să se dea treptele cu smoală, iar fetei îi rămase un condur prins acolo.

A doua zi, prințul sosi la casa fetei, având condurul cu el. Spuse că îi va fi soție cea căreia i se va potrivi condurul. Veni una dintre cele două surori vitrege să îl încerce, dar nu îi încăpea degetul mare. Mama îi spuse să-l taie, căci va fi împărăteasă și nu va umbla pe jos. Prințul o luă pe cal și porni spre palatul împărătesc. Trecu și prin fața alunului, iar de pe ramuri cele două porumbițe îi strigară să se uite la sângele din condur ca să știe că nu e mireasa adevărată. Feciorul de împărat se uită, văzu și o duse înapoi.

Cealaltă soră vitregă făcu și ea la fel, căci nu îi încăpea călcâiul în condur. Porumbițele o dădură și pe ea de gol și fu dusă înapoi și aceasta. Află că mai există și a treia fată, dar părinții nu voiau să i-o înfățișeze fiindcă era murdară. El ceru s-o vadă totuși. Fata se spălă frumos înainte de a veni. Piciorușul îi intră imediat în condur. Prințul o privi și o recunoscu pe cea cu care dansase tot timpul în cele trei seri. O luă pe cal pe Cenusareasa și plecă. În dreptul alunului, cele două porumbițe veniră în zbor și se așezară pe umerii fetei, unde stătură cât timp ținu nunta.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Cenusareasa

Sursa foto

Îi invit să citească, să își reamintească, și vă invit să-i citiți pe: Vania, Vulturești-Doru, -X- și pe toți ceilalți iubitori de lecturi care trec pe aici !

Citește și alte povestiri după basmele fraților Grimm:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

4468025380

29 comments

6 pings

Skip to comment form

 1. nastea

  poveste foarte interesanta

  1. Zinaida Strinu

   Da, așa este. :)

 2. Andrei Pricopie

  Vreau sa stiu si eu care sunt personajele din basmul asta. :D

  1. Zinaida Strinu

   Citește basmul sau măcar povestirea, cu un caiet și un creion lângă tine. De fiecare dată când apare un personaj, notează-l.Când termini, ai lista personajelor ! ;)

 3. maria

  MULTUMESC MULT cu ajutorul dumneavoastra am invatat sa povestesc sper ca si ceilalti au invatat ceva din povestirile dumneavoastra

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult dacă ai învățat să povestești, dragă Maria !

 4. Hara

  Tatal nu parca murise?

  1. Zinaida Strinu

   Mai citeste o data primele doua randuri ale povestirii, ca sa vezi cine murise.

 5. cristina :*

  Imi place foarte mult cum povestiti basmele si uneori imi trebuiau povestirile pentru unele note foarte importante.

  1. Zinaida Strinu

   Daca nu citesti texele intregi, notele alea importante n-o sa tina loc de stiinta de carte la examene.

 6. ionela

  povestirea este foarte lunga

  1. Zinaida Strinu

   Scurteaz-o tu.

 7. dragos

  povestea cenusareasa nu este cum ai scris tu rezumatul.tu ai bagat de la tine

  1. Zinaida Strinu

   Ba asa este, cum o sa bag de la mine ? Poate ai citit alta sau ai citit o prostie de editie prescurtata, au iesit multe carti din astea. Se taie din fiecare poveste mai multe paragrafe, ca sa fie mai scurte, chipurile sa fie mai usor pentru copii.

 8. Vlad

  aveti cumva si 4 schite din momente si schite de I.L Caragiale

  1. Zinaida Strinu

   Sunt mai multe chiar. Citește și urmează Instrucțiunile de căutare, în dreapta, sus, scrise cu litere albe pe fond albastru.

 9. alex

  tare am nevoie de el la scoala

 10. gabriela

  imi place foarte mult aceasta poveste

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că îți place, Gabriela !

 11. Marcy

  Super tare :))va multumesc dar este si Grivei de Emil Garleanu ?

  1. Zinaida Strinu

   Nu, Marcy, nu este.

 12. Denisa

  Marfa povestea ! :* Sa o tineti tot asa ! ;)

  1. Zinaida Strinu

   O să încerc ! :D

 13. Daurel

  Avem noroc cu englezii, altfel ar fi greu de inteles cum se comporta printii…

  1. Zinaida Strinu

   Eh ! Păi ce, chiar crezi în povești ?! :D

 14. Naica

  Mi-a placut intotdeauna basmul ,desi cu printul nu m-am pricopsit !Dar ”al meu” zice ca are delegatie de la print, pe care i-au furat-o ”porumbitele” !

  1. Zinaida Strinu

   Hihi ! Marfă, prinț cu delegație ! :D

 15. coolnewz/Ratatouille

  rapid omul nostru: „nu trecu anul” …

  1. Zinaida Strinu

   Păi da, morții cu morții… ;)

 1. HANSEL SI GRETEL

  […]  Cenușăreasa […]

 2. MUZICANTII DIN BREMEN

  […]  Cenușăreasa […]

 3. FLACARA ALBASTRA

  […]  Cenușăreasa […]

 4. FRUMOASA ADORMITA de Frații Grimm - Povești cu ursitoare

  […] Cenușăreasa […]

 5. DEGETEL de Jacob și Wilhelm Grimm

  […]  Cenușăreasa Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !TwitterFacebookGoogle +1StumbleUpon […]

 6. PRINTUL BROSCOI de Iacob și Wilhelm Grimm

  […]  Cenușăreasa Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !TwitterFacebookGoogle +1StumbleUpon […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>