Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

HEIDI FETITA MUNTILOR (14)

Heidi fetita muntilor de Johanna Spyri

Capitolul XIV. La cabană sosește un singur oaspete

Urmare la Heidi fetița munților – XIII

heidi-fetita-muntilor-14-salul

Heidi fetita muntilor (14) Salul bunicii

În fiecare zi, Heidi fetita muntilor nu mai voia să meargă cu Peter și căprițele la pășune. Spre necazul prietenului său, voia neapărat să fie acasă când vor sosi oaspeții de la Frankfurt. Făcea zilnic curățenie lună, așa cum învățase la ei,  de strălucea casa, dându-i bunicului prilejul să se mândrească de faptul că nu degeaba fusese ea în țări străine.

Într-o frumoasă dimineață de toamnă însorită, Heidi, aflată în fața cabanei, începu să-l strige pe bunicul și o luă la fugă la vale. Venea doctorul și alergă fericită în întâmpinarea lui, crezând că vor apărea curând și ceilalți. Mare îi fură mirarea și supărarea când află că bunica și Clara nu mai vin decât în primavara următoare. Se liniști singură și îl conduse pe doctor la bunicul.

Cei doi bătrâni se salutară cu căldură, căci, deși nu se văzuseră niciodată, se cunoșteau foarte bine, din povestirile lui Heidi. Bunicul îl sfătui pe doctor să ia câteva zile o cameră cu chirie în Dörfli, ca să poată urca zilnic la ei, să se bucure de priveliștile minunate.

Cum venise amiaza, bunicul și Heidi fetita muntilor puseră repede masa afară și se ospătară cu lapte cald, brânză rumenită și felii groase de carne uscată. Încântat, doctorul spuse că aici trebuia să vină Clara, să respire aerul acela curat și sănătos și să mănânce bunătăți ca acelea pe care le mâncase el acolo.

Între timp sosi și omul care cărase pachetul trimis de Clara lui Heidi. Fetița îl desfăcu iute și descoperi cu bucurie cutia cu prăjituri fragede pentru bunica și celelalte daruri. Bunicul își îndesă imediat pipa cu tutunul primit, oferindu-i și doctorului.

Se lăsă și înserarea. Bunicul făcu un pachet cu prăjiturile și șalul pentru bunica și salamul pentru Peter și porniră toți trei la vale. Bărbații se duseră să caute cameră pentru doctor, iar Heidi se opri la bunica. Tare mult se bucură bunica, mai ales de șalul cel călduros, care avea să-i prindă bine în zilele friguroase. La rândul ei, Brigitte se uita bucuroasă și uimită la salamul cel mare, care îl amuți de uimire și pe Peter, când sosi acasă. Bunicul veni să o ia pe Heidi fetita muntilor. Cei doi își luară rămas bun și porniră spre cabana lor liniștită.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Heidi fetita muntilor- XV !

Găsești textul întreg al capitolului XIV aici !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Călin, CarmenCartimCoolnewzCristi Milla, Dan Văideanu, Dani, Daurel și pe toți ceilalți iubitori de lecturi !

4468025380

14 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. dada

  thank you

 2. Alice

  Ce frumos povestiti, doamna Zinna… Nu ma mai satur citindu-va… O seara minunata va doresc!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Alice !
   Sa ai o zi buna ! :)

 3. coolnewz/Ratatouille

  concurezi pentru cel mai lung serial de pe blog? :)

  1. Zinaida Strinu

   Da ! Cu cine a scris David Copperfield în serial ! :D
   Nu am ce sa fac, trebuie sa ma înscriu în cerințele privind lungimea textului.

 4. Silving

  Draga Zina, nu stiu de ce nu vezi imaginea la povestea Doamnei cu pescarusii, toate cele 3 povesti au cate o imagine, poze facute de mine sau in cazul asta,o pictura frumoasa care reprezinta exact imaginea mea din cap.Mai incearca sa vezi. Insa ma bucur ca-ti plac povestile mele,chiar si asa ;) Ca deh, pescarusii astia pe care ii tot pozez, sunt o mare sursa de inspiratie se pare ;)
  Ai dreptate cu muntii, doar daca esti nascut acolo- sau nu doar, ca mai sunt si exceptii, dar de obicei.
  O zi frumoasa!

  1. Zinaida Strinu

   Nu, nu se vede nici una dintre cele trei fotografii, apare numai câte un pătrățel mic de tot, care seamana cu o pagină cu colțul din dreapta sus indoit. Atât. La povestea cu trandafirul.

   1. Irina

    Zina, acum sunt convinsa ca poti vedea fotografiile,daca mai vrei sa le vezi ;) M-am prins si care era problema.
    Seara frumoasa!

 5. Silving

  Mi-amintesc ca in film erau niste peisaje minunate, cred ca si alea m-au atras asa ;)
  Nu ca mi-as dori sa traiesc in creierul muntilor mai mult de o vacanta :D

  1. Zinaida Strinu

   Da, de privit, merita, oricat de mult, dar pe ecran ! Sa traiesti tot timpul acolo…e numai pentru cei care s-au nascut si au crescut in acest mediu aspru.

 6. -X-

  Citind episoadele repovestite de tine mi se contureaza clar o idee : in acele timpuri oamenii erau mai generosi si cu mai multa bunavointa …

  1. Zinaida Strinu

   Sunt de aceeași părere. Poate că de asta îmi și face plăcere să povestesc aceste cărți.

 7. Mirela

  Uneori mă gândesc că cine știe, poate voi ilustra șiaceastă poveste! Ar fi de-a dreptul incitant, atâtea peisaje…Frumoasă lectură! :)

  1. Zinaida Strinu

   Ar fi extraordinar ! Și peisajele și personajele îți oferă largi posibilități.

 1. HEIDI FETITA MUNTILOR - XV - de Johanna Spyri

  […] « HEIDI FETITA MUNTILOR (14) […]

 2. HEIDI, FETITA MUNTILOR -XIII- de Johanna Spyri

  […] HEIDI FETITA MUNTILOR -XIV- de Johanna Spyri » […]

 3. HEIDI FETITA MUNTILOR - XV - de Johanna Spyri

  […] « HEIDI FETITA MUNTILOR -XIV- de Johanna Spyri […]

 4. Joaca pe un curcubeu. Fotografii din Cluj « Mirela Pete. Blog

  […] Lili Târgul CARMEN Avem nevoie de prieteni Paradoxuri – 25 BRANZA LIPTAUER PENTRU … TURISTI ! – Retete literare Despre bine si rau Rugăciunea tuturor simţurilor – 2 Guvernul Ponta a fost învestit de Parlament – Romania are un nou Guvern – Victor Ponta este noul prim-ministru al Romaniei Adevarul este intotdeauna pur Joaca pe un curcubeu Atitudini HEIDI FETITA MUNTILOR -XIV- de Johanna Spyri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>