CELE DOUASPREZECE FETE DE IMPARAT SI PALATUL CEL FERMECAT (1)

Cele douasprezece fete de imparat si palatul cel fermecat

 de Petre Ispirescu

Partea întâi a povestirii pe scurt

cele douasprezece fete

Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat

Era odată un flăcău orfan, frumușel, curățel și tare harnic și cuminte. Toate fetele din sat se uitau cu drag la el. Cei la care muncea îl prețuiau mult. Numai flăcăii îl pizmuiau și îi scoteau fel de fel de vorbe. El nu îi băga în seamă. Se ducea liniștit cu vitele la păscut. Vitele pe care le îngrijea el parcă erau mai frumoase și dădeau lapte mai mult decât celelalte.

Ducându-se la păscut, într-o zi, se lungi sub coroana deasă a unui copac și adormi. Visă că venise la el o zana frumoasă. Ea îi spusese să se ducă la curtea împăratului. La fel îi spuse zana în vis și a doua și a treia zi, tot în locul acela. Atunci, flăcăul se duse la stăpânul său și îi ceru banii săi, ca să plece în lume.

Plecă flăcăul și se opri drept la curtea împăratului. Se băgă argat la grădina împărătească. Cea mai  de căpetenie treabă a lui era să facă în fiecare zi douăsprezece buchețele de flori pentru cele douasprezece fete de imparat. Tot el le dea acestora când ieșeau să se plimbe prin grădină.

Fetele împăratului aveau patima jocului. În fiecare noapte dănțuiau. Nimeni nu știa însă unde merg ele să joace. Erau ursite să nu se poată mărita până când nu le va afla cineva taina și nu va face pe una dintre ele să iubească.

Împăratul vestise că acela care le va afla taina o va putea alege de nevastă pe fata pe care o va dori. El știa că noaptea le închide într-o odaie cu nouă uși de fier și nouă lacăte mari. Părea că nu pot ieși de acolo, totuși dănțuiau de rupeau în fiecare noapte câte o pereche de conduri.

Pețitorii începură să curgă, dar care se punea la pândă seara, nu mai era găsit dimineața și nimeni nu știa unde dispăreau. Unul câte unul, pețitorii plecară, căci nu voiau să-și piardă viața așa de ușor. În timpul acesta argatului de la grădină începu să îi placă de fata cea mică din cele douasprezece fete de imparat. S-ar fi dus și el la împărat să-i ceară învoire să stea la pândă la iatacul fetelor. Se temea însă că va pieri si nu o va mai vedea pe cea pe care o îndrăgise.

* * *

Dă click aici pentru Cele douasprezece fete de imparat si palatul cel fermecat – 2 !

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Pingback: LUPUL CEL NAZDRAVAN SI FAT-FRUMOS (2) de Petre Ispirescu

  2. Multumesc mult doamna Zina..Am avut de la scoala multe basme si schite si am cautat toate siteurile dar nu au fost bune…Cand l-am gasit pe acesta mi-am gasit toata tema mea..Succes!

  3. Multumesc muult , d-na Zina , pentru ajutorul d-voastra. M-ati ajutat foarte mult cu multe rezumate si povestiri pe scurt! Succes in continuare !

  4. Tot ce ati scris pana acuma a fost perfect pentru mine si sunt sigura ca si pentru altii copii au fost la fel de minunate povestirile acestea ca si pentru mine

  5. Este foarte frumos ce ai scris.Sa stii ca eu am 10 ani si sunt pe a 4-a si imi place ce ai scris te felicit!Mi-a placut foarte mult sa-ti citesc Cele douasprezece fete de imparat si palatul cel fermecat!

    • ”Eczista” (adică există) fiindcă cineva a citit ”atâta” (atât) și a muncit ca să povestească pe scurt și pe înțeles. Asta nu te scutește pe tine să citești, așa ai învăța și tu să scrii corect, nu te supăra !

  6. Pingback: CELE DOUASPREZECE FETE DE IMPARAT SI PALATUL CEL FERMECAT - 2

    • Rău îmi pare că nu mai știu cum o cheamă, dar e o regină arabă care a făcut vreo opt-nouă copii și arată ca un fotomodel, la peste 50 de ani. Când o să-mi amintesc, te anunț.