Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

HEIDI FETITA MUNTILOR (1)

În sectiunea Povestiri, Heidi fetita muntilor, de Johanna Spyri,  povestită de mine în 18 episoade.

johanna-spyri

Autoarea cărtii Heidi fetita muntilor, Johanna Spyri

JOHANNA SPYRI
n. 1827 – d. 1901
Scriitoare elvețiană de cărți pentru copii, și-a petrecut copilăria într-un sat așezat la poalele munților. Viața de acolo a constituit sursa de inspirație pentru scrierile ei, dintre care mai este de menționat Cornelli, asemănătoare cu Heidi fetița munților.

Citește mai multe despre biografia lui Johanna Spyri !

Heidi fetita muntilor de Johanna Spyri

Capitolul I. Spre munții înalți

Într-o frumoasă dimineață de vară, pe cărarea ce urca din satul Mayenfeld pe munte, la pășunile alpine, mergeau o femeie tânără și o fetiță de vreo cinci ani. Erau Dete și Heidi, mătușa și nepoata.

Ajunseră în cătunul Dörfli și li se alătură o altă tânără, Barbel. Aceasta află de la Dete că o duce pe Heidi la bunicul ei. Ea își găsise  o slujbă și nu se mai putea ocupa de fetița surorii ei, pe care o crescuse de la un an, de când rămăsese orfană.

Barbel se miră, căci bunicul era socotit foarte sălbatic. Tocmai când Dete era gata să înceapă a-l bârfi pe bătrân, descoperiră că Heidi nu mai era în urma lor. Tot atunci Barbel se opri unde avea treabă, la casa mamei lui Peter, păstorul caprelor din sat.

Casa era o cabană veche și dărăpănată, gata sa o sufle vântul. Peter, un băiețaș de unsprezece ani, lipsea toată ziua de acasă. Dimineața aduna caprele din sat și pleca cu ele pe munte la păscut. Se întorcea abia seara, mânca o bucată de pâine și bea lapte, apoi se culca.

La Peter se dusese Heidi, privindu-l cu uimire când pe el, când caprele cele zburdalnice. Gros îmbrăcată, cu două rochii una peste alta și pantofi groși în picioare, fetița nu mai putea de cald. Și le scoase și le rândui frumos, rămânând într-o cămășuță și o fustiță. Porniră cu toții spre cabana unde o aștepta Dete. Aceasta se supără când văzu că fetița uitase hainele jos în vale. Îi dădu lui Peter un bănuț și acesta le aduse iute ca gândul.

Urcară cu toții pe munte, spre cabana bătrânului. Bunicul stătea pe o bancă în fața cabanei, cu pipa în gură și mâinile pe genunchi. Se mânie când află de ce venise Dete cu fetița, apoi întrebă ce se face el dacă fetiței îi va fi urât și va plânge. Cum Dete se cam obrăznici, îi spuse să plece și să nu se mai întoarcă acolo.

* * *

Sursa foto

 Dă click aici pentru Heidi fetita muntilor – capitolul II !

Găsești textul întreg al Capitolului I aici !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

67 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. alex

  multumesc mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Alex!

 2. LORENA

  MULTUMESC MIA FOLOSIT

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că te-am ajutat, Lorena!

   1. ioana

    Zinaida ai citit Cronicile Spiderwick sunt uimitoare cotin 5 volume mie imi plac

    1. Zinaida Strinu

     Nu, nu le-am citit, poate le voi citi cândva.

 3. germina

  Este minunat sa citesti petru a2-a uara primul fragment .Dar nu ca si am citit toata cartea , dar tot e frumos . Atunci cand am apucat sa citesc prima propozitie miam adus aminte exact cum era in carte. A fost frumos.As vrea sa mai citesc si continuarile dumneavoastra.

  1. Zinaida Strinu

   Păi, citește-le ! La sfârșitul fiecărui episod ai o trimitere scrisă cu albastru către episodul următor. Dai clic pe ea și apare episodul următor.

 4. BerchiAlex360

  De ce nu scrieti si rezumate ca mie imi trebuie rezumatele Heidi,fetita muntilor nu povestirile.Daca stiti un site cu rezumatele heidi sa-mi lasati un mesaj.Va rog!Dar totusi,multumesc pentru povestirile

  1. Zinaida Strinu

   Nu scriu rezumate pentru că intenția mea este să vă ajut să înțelegeți lecturile, nu să vă fac temele ! Te rog să citești ceea ce am scris în dreapta, cu litere albe pe fond albastru. Dacă ai nevoie de rezumate, poți transforma aceste povestiri folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 5. mariutza10

  este o lectura impresionanta si destul de frumoasa mai ales pentru copii!imi place foarte mult!

 6. mariutza10

  este o lectura impresionanta si destul de frumoasa mai ales pentru copii!!mie mi-a placut cel mai mult capitolul doi in care heidi si-a facut pat in podul cu fan!m-a impresionat!le sugerez tuturor copiilor sa citeasca cartea aceasta!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că îți place, Măriuța !

 7. Laur

  Multumesc pentru lectura, o sa ma ajute foarte mult :)

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Laur, mă bucur că îți sunt de folos ! :)

 8. Tibi

  Mi-a fost foarte util acest rezumat.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a folosit, dar atenție ! Acesta nu este un rezumat, ci o povestire pe scurt. Poți transforma povestirea în rezumat folosind indicațiile din articolul despre rezumat (dă clic pe acest cuvânt albastru).

 9. daria

  eu trebuie sa o povestesc pe scurt pentru inceputul clasei 4 si asta e potrivita

  1. Zinaida Strinu

   E bine că e potrivită, dar ar fi bine să citești ceea ce am scris pentru elevi, sus în dreapta, cu litere albe pe fond albastru.

 10. Lezeu bianca

  ma bucur ca va place.este o lectura usor de citit.o iubesc !!!!!

  1. Zinaida Strinu

   ???

 11. REALMADRID7

  i faina lectura

  1. Zinaida Strinu

   ”i”, dacă zici tu ! :D

 12. edi

  Ce frumoasa e !

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că ți-a plăcut !

 13. babu

  Unde pot gasi povestea intraga?

  1. Zinaida Strinu

   Adică toată cartea ? Pe blogul Lecturi scolare.

 14. andramaticiuc

  imi place Heidi

  1. Zinaida Strinu

   Ma bucur ca iti place, Andra !

 1. HEIDI FETITA MUNTILOR -II- de Johanna Spyri

  […] « HEIDI FETITA MUNTILOR -I- de Johanna Spyri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>