Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (13) – Viata lui Iisus Christos – partea a II-a –

Povestiri pe scurt – Biblia

Urmare la Biblia (12) – Viața lui Iisus Christos – partea I

Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea  Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, cuvintele celebre cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, cuvinte care i-au fost atribuite de mulţi care nu ştiau ca autorul cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

sfantul-petru

Biblia – Sfântul Petru

Biblia

Noul Testament

Viata lui Iisus Christos

– partea a doua – 

Iisus Christos a mers prin toată țara și a urmat să facă minuni, încredințându-i pe oameni de puterea lui. Unde erau mii de oameni și numai câteva pâini și câțiva pești, el le-a înmiit hrana, saturându-i pe toți, ba au mai și rămas coșuri întregi cu fărâmituri. A făcut un surdo-mut să audă și să vorbească, a scos demonii din fiica unei femei.

Iisus i-a spus lui Petru că pe el va întemeia Biserica sa și că îi va da puterea de a ierta păcatele. Le-a spus apoi ucenicilor săi că va avea multe de pătimit, că va fi ucis și că a treia zi va învia.

Învățătura lui, Iisus a răspândit-o nu numai prin minuni și vindecări, ci și prin pilde. I-a îndemnat pe oameni să fie miloși, cum a fost bunul samaritean care a îngrijit un biet om rănit de tâlhari. Trecuse pe lângă el un levit*, dar nici nu se uitase la el, numai samariteanul s-a oprit și i-a purtat de grijă.

La o casă unde trăiau două surori, Marta și Maria, Iisus s-a oprit să se odihnească. Marta s-a îngrijit de ale ospeției, pe când Maria a stat să asculte cuvântul lui Iisus. Marta l-a rugat pe Iisus sa-i spună Mariei s-o ajute, să nu o lase numai pe ea să trebăluiască, dar El i-a spus că Maria a ales bine ce să facă, fiindcă trebuie să caute mai întâi împărăția lui Dumnezeu.

Iisus i-a redat unui orb vederea și i-a spus că, atât timp cât este în lume, el este Lumina lumii. Fariseii nu voiau să-i recunoască puterile lui Iisus și spuneau că e păcătos,  fiindcă nu ținea sâmbăta. Ei l-au izgonit pe orbul care își recăpătase vederea, fiindcă acesta susținea că Iisus a făcut aceasta. Iisus le-a spus fariseilor că El este păstorul cel bun care își cunoaște Oile și are grijă de Ele și care va aduce și pe celelalte oi ca să fie doar o turmă și un păstor, înțelegînd prin oi pe credincioși. Apoi Iisus i-a invățat pe ucenicii săi cum trebuie să se roage la Dumnezeu, rugăciunea Tatăl nostru.

Vindecând Iisus și alți oameni, scoțând demonii din alții, săvârșind învierea lui Lazăr din Betania, tot mai mulți oameni au început să creadă în El și învățăturile Lui. Atunci arhiereii și fariseii au hotărât să-l omoare.

Iisus s-a dus la  Ierusalim, unde știa că va fi omorât. A intrat în Templu și i-a izgonit de acolo pe neguțători și pe cei ce schimbau bani, care schimbaseră menirea Templului. Fariseii au încercat să-l atragă în cursă, ca să greșească. I-au cerut sfatul dacă n-ar fi bine să refuze plata dajdiilor(tribut, dări) către Cezarul Romei. Iisus a cerut un ban din cei care trebuiau să fie dați drept dajdie și i-a întrebat al cui e chipul de pe ban. Ei au spus că e al Cezarului și atunci El le-a răspuns să dea Cezarului ce e al Cezarului.

Iisus le-a spus oamenilor să se păzească de farisei, iar ucenicilor le-a prevestit dărâmarea Ierusalimului, sfârșitul lumii și Judecata de Apoi, când cei drepți vor fi răsplătiți, iar păcătoșii vor fi pedepsiți.

* * * 

________

* levit = preot la vechii evrei

Sursa foto

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru Biblia (14) Moartea lui Isus !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Coolnewz, Costin Comba, Cristi Milla, Dan Văideanu, Dana Diaconu, Dani, Daurel, Diverse, Dragoș Butuzea, EuMieAlmeu, Fosile și pietre și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

4468025380

8 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. georgiana

  Eu intradevar am citit doar jumatate de Biblie si chiar este foarte frumoasa.Partea care ati prezentat-o este intradevar exact ca in Biblie.Ma linistesc si sufleteste dar si spiritual aceste lecturi.Si eu sper sa nu se mai creada toti cu mot si sa citeasca si ei adevaratele lecturi potrivite pt orice varsta.Va multumesc in numele tuturor ca ati scris o asemenea lectura.:-)

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru aprecieri !

 2. Naica

  Multumesc Zina,pentru aceasta inteleapta ”povestire”, in duminica premergatoare Duminicii Floriilor.Cate un crampei de intelepciune ,care este de folos fiecaruia in parte.

  1. Zinaida Strinu

   As vrea sa fie citita de cat mai multi, dar, stiu eu ?…

 3. Vania

  Aş opta întotdeauna pentru grafia „Hristos”.
  Levitul nu era neapărat preot, chiar dacă toţi preoţii proveneau din tribul lui Levi. Ceilalţi leviţi erau, ce-i drept, repartizaţi la munci legate de cult.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Vania ! :)

 4. Daurel

  Ar fi minunat sa putem recunoaste fariseii…

  1. Zinaida Strinu

   Daca te referi la acceptiunea de azi a cuvantului, sinonim cu „ipocriti”, eu zic ca nu e greu sa-i recunosti. Compari felul in care vorbesc despre ei si felul in care vorbesc despre altii, apoi compari vorbele lor cu faptele lor. Totul e sa nu acorzi nimanui incredere din prima clipa, oricat de buna impresie ti-ar face. Din pacate facem greseala asta adesea…

 1. BIBLIA (12) - Viata lui Iisus Hristos - partea I

  […] click aici pentru Biblia (13) Viata lui Isus – 2 […]

 2. BIBLIA (14) - Patimile si moartea lui Iisus Christos

  […] Lecturi povestite – Biblia  Urmare la Biblia (13) Viața lui Isus – 2 […]

 3. picătura de suflet – 73 « Colţu' cu muzică

  […] are cu ce să vă dăuneze o trecere pe la luna pătrată, geanina, teo negură, zinnaida, meşterul manole, max peter, vultureşti, vizualw, marius bota, octocat sau grupul “porcilor […]

 4. Blogosfera – pe felii | coolnewz about hot thingz

  […] să mă adun un pic! Zina făcea asemănarea între comentarii și discuțiile din poiana lui Iocan. Îmi și închipui cum […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.