Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (14) – Patimile si moartea lui Iisus Christos

Povestiri pe scurt – Biblia

Urmare la Biblia (13) Viața lui Isus – 2

Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea  Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, cuvintele celebre cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, cuvinte care i-au fost atribuite de mulţi care nu ştiau ca autorul cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Biblia

rafael-rastignirea

Biblia – Răstignirea lui Iisus – pictură de Rafael Sanzio

Noul Testament

Patimile si moartea lui Iisus Christos

Cu două zile înainte de Paște, Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii lui Iisus Christos, s-a înțeles cu arhiereii să-l dea pe Iisus pe mâinile lor, iar ei să-i dea pentru aceasta 30 de arginți.

La ultima cină pe care Iisus a luat-o cu ucenicii săi, le-a spus că nu vor mai fi împreună. A instituit Taina Sfintei Împărtășanii, dându-le să mănânce pâine și să bea vin, și spunând că pâinea este trupul său, iar vinul este sângele său, iar asta să facă pentru pomenirea Lui.

Petru i-a spus că îl va urma și își va da sufletul pentru el. Iisus i-a răspuns că până vor cânta cocoșii, vestind dimineața, Petru se va lepăda de el de trei ori și așa a și fost. În noaptea aceea a plecat  cu ucenicii (mai puțin Iuda, care plecase mai înainte) pe Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani. Aici Iisus a îngenuncheat și l-a rugat pe Tatăl Ceresc să treacă de la el paharul acesta, adică să-l scape de ceea ce îl aștepta, dar apoi și-a dat seama că i-a sosit ceasul.

Într-adevăr, imediat a sosit Iuda cu oamenii arhiereilor și l-a sărutat pe Iisus ca să le arate acestora care este cel pe care îl caută. L-au luat și l-au dus la Anna, socrul lui Caiafa, care era arhiereul din acel an. Apoi, la Caiafa a fost pus în fața Sinedriului, a adunării, și l-au învinovățit că spune că este fiul lui Dumnezeu. L-au trimis apoi la pretoriu, la procuratorul Ponțiu Pilat. Acesta nu i-a găsit nici o vină și, aflând că este din ținutul lui Irod, l-a trimis la acesta. Irod, după ce l-a întrebat multe pe Iisus, dar acesta n-a raspuns, l-a trimis inapoi la Pilat. Pilat a spus mulțimii că nu i-a găsit vreo vină, și a cerut să aleagă pe cine să elibereze, pe Iisus sau pe un răufăcător, numit Varava sau Baraba. Arhiereii și bătrânii au ațâțat mulțimea să ceară eliberarea lui Varava și răstignirea lui Iisus. Atunci Pilat s-a spălat pe mâini înaintea lor, în semn că nu este el răspunzător pentru această hotărâre. Iisus a fost biciuit, apoi trimis spre răstignire, cu capul încununat cu o cunună de spini și ducându-și crucea în spinare cu mare greutate.

Așa a urcat Iisus pe dealul Golgotei, unde a fost răstignit pe cruce. Când a murit, pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat, iar mulțimile s-au înfricoșat. Un ostaș l-a împuns cu sulița în coastă, ca să se convingă că e mort, apoi Iisus a fost pus în mormântul peste a cărui ușă a fost prăvălită o piatră mare.

A treia zi, în zori, Iisus a înviat. După înviere, s-a arătat ucenicilor și credincioșilor timp de patruzeci de zile, săvârșind minuni, apoi s-a înălțat la cer, unde s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu. Doi îngeri au vestit oamenii că El va veni din nou.

***********

Sursa foto

Ii invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Alex Mazilu, Alexandru, Alice in WonderNet, Aurora Georgescu, Călin, Carmen, Cartim, Coolnewz, Costin Comba, Cristi Milla și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

4468025380

18 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. florin

  sunteti foarte priceputa!!!!!!!!!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc mult ! :)

 2. fan nr one

  Superb

  1. Zinaida Strinu

   Așa este.

 3. Alex Ciornei

  Foarte Frumos ! Chiar imi trebuia acest eseu la ora de religie ! Felicitari pentru aceasa minunate povestire :) !

  1. Zinaida Strinu

   Aici nu e nici un eseu, este o povestire pe scurt.
   Multumesc pentru felicitari.

 4. Andrei

  Va multumesc pentru acesta povestire! M-a ajutat sa imi reamintesc sirul evenimentelor,cand scriam un eseu pentru ora de religie.

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Andrei !

 5. mihai

  Va multumesc fiindca este scurta si am nevoie la religie.

  1. Zinaida Strinu

   Imi pare bine ca iti este de folos ! :)

 6. Marycix

  Şi eu cred că este foarte bine să cunoaştem invăţătura Bibliei, Zina! Felicitări pentru acestă postare!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Maricica. Simt o mare multumire că am reusit să povestesc ceea ce mi-am propus din Biblie.

 7. cartim

  Frumoasa prezentarea Bibliei si foarte accesibila …Felicitari!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc foarte mult !

 8. Naica

  Sper ca aceasta prezentare succinta a Patimilor Lui Iisus sa ajunga la sufletele tuturor cititorilor,in aceste zile ale Saptamanii Mari.Zina,faci un lucru deosebit, pentru inaltarea sufleteasca a oamenilor ,mai ales a tinerilor.

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc pentru apreciere, Naica !

 9. Aurora Georgescu

  Zina, este excepţională prezentarea pe care ai făcut-o! Mai ales în această perioadă când fiecare ar trebui să mediteze asupra atitudinii pe care o are ca om.
  Si DA! De o mie de ori DA: dacă dragoste nu e, nimic nu e!

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Aurora ! :)

 1. In postarea de ieri… « Daurel's Blog

  […] câteva dintre aceste  bloguri surprinzatoare: Mirela Pete,  Zina, Ulise si Zamfir, Teo Negura, I.O. Flavius, Vania, Carmen, Gina, Cella, Gabi, […]

 2. picătura de suflet – 78 « Colţu' cu muzică

  […] la geanina, teo negură, luna pătrată, meşterul manole, marius bota, lavii, octocat, max peter, zinnaida, andreotti, melly, vultureşti, qedeu, psi-words, hidalgo sau ana maria. Voi cam lipsi de pe aici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.