Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

SAREA IN BUCATE

Sarea in bucate de Petre Ispirescu

sarea-in-bucate

Sarea in bucate

A fost odată un împărat care avea trei fete. Într-o zi, el le întrebă pe rând în ce fel îl iubesc ele. Cea mai mare spuse că îl iubește ca mierea. Mijlocia spuse că îl iubește ca zaharul. Fata cea mică spuse că iubirea ei este ca sarea in bucate. Împăratul se bucură doar de ceea ce spuseseră fetele mai mari. Pe cea mică o izgoni de acasă.

Fata își luă niște haine proaste, plecă și merse până ajunse la curtea altui împărat. Aici se băgă ajutoare de chelăreasă. Toată lumea fu mulțimită de ea. Era pricepută și harnică și cuminte. Când nu muncea sta deoparte și citea, nu stătea la taifas cu celelalte slujitoare.

Află și împărăteasa despre vrednicia și cumințenia fetei. O chemă la ea, o întrebă de una, de alta și i se păru că n-ar fi de neam prost. O luă pe lângă ea, ca fată în casă. Unde era împărăteasa, era și fata. În scurt timp, împărăteasa o iubea ca pe fata ei.

Împăratul și împărăteasa aveau un băiat, pe care îl iubeau foarte mult. Când împăratul plecă la război, merse și fiul său cu dânsul, dar fu rănit în luptă. Adus acasă, fiul de împărat fu vegheat zi și noapte de mamă-sa. Când aceasta obosea, îi lua locul fata în casă.

Când se făcu mai bine, feciorul împăratului îi spuse mamei sale că vrea să se însoare cu fata în casă. Împărăteasa ar fi vrut să ia o fată de împărat. Fiul ei însă nu o voia decât pe fata în casă. Până la urmă se învoiră și împăratul și împărăteasa. Fata îi rugă să îl poftească la nuntă și pe un anume împărat, fără a spune că este tatăl ei.

După cununie avu loc ospățul. Înainte de asta, mireasa gătise numai ea, cu mâinile ei, un rând de bucate cu aceleași feluri ca pentru ceilalți oaspeți. Poruncise unei slugi credincioase să ii aduca numai din bucatele acelea împaratului poftit la dorința ei .

La masă toată lumea ospăta și bea, numai tatăl fetei nu prea mânca. Se tot uita la fată și lăsa mâncarea neatinsă, căci nu avea nici un gust. Mirându-se cu ce poftă mănâncă toți, gustă din bucatele aduse vecinilor lui de masă. Acelea erau bune, așa că, la o vreme, îl întrebă în gura mare pe tatăl băiatului dacă l-a poftit acolo ca să-și bată joc de el.

Împăratul-gazdă cercetă ce era cu mâncarea aceea. Mireasa gătise acele bucate numai cu mierea și cu zaharul de care vorbiseră surorile ei, fără sare. Chiar și în solnița din fața tatălui ei pusese zahăr în loc de sare, iar cînd el își punea în mâncare, aceea se făcea și mai dulce. Fata se ridică și își spuse povestea în fața tuturor. Mai spuse că a vrut să-i arate tatălui ei cât de mult preț are sarea in bucate, așa că iubirea ei pentru el nu era mai prejos decât a surorilor sale.

Tatăl fetei înțelese atunci că greșise și îi ceru iertare. Fata își ceru iertare dacă îi pricinuise supărare cu acele bucate. Cel mai vesel era însă împăratul socru, bucuros și mândru că are noră de neam mare și harnică și înțeleaptă.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Sarea în bucate

Sursa foto

Dă clic și citește textul întreg !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: CoolnewzEuMieAlmeu, Fosile și pietre și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
4468025380

100 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. MARIA-MIHAELA

  MULTUMESC MULT DOAMNA ZINAIDA M-ATI AJUTAT FOARTE MULT AVEAM LIPSA DE IDEI LA UNELE FRAGMENTE SI DUMNEAVOASTRA M-ATI AJUTA !!!! MULTUMESC MULT ;!!!

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, dragă Maria-Mihaela !
   Totuși, te rog să nu mai scrii comentarii sub nume diferite. La mine apare întotdeauna și IP, adică numărul de identificare al calculatorului și văd că ești tot una cu MADALINA și ALEXANDRA555… Mai mult, cu ajutorul acestui număr ți-aș putea informa părinții despre comportamentul tău pe site-ul meu.

   1. MARIA-MIHAELA

    SCUZATI-MA !!!! EU AM PUS CU MADALINA CA ASA MA MAI CHEAMA !!! SI CUM SUNTEM PE CALCULATOR SORA MEA CU 3 ANI MAI MICA ADICA ALEXANDRA II PLACE SA SCRIE SI LA ALTE PAGINI ASA IN LOCUL MEU !!!! MULTUMESC !!! SI INCA O DATA SCUZE PENTRU ALEXANDRA !!!! AVETI CUMVA SI POVESTIRE PE SCURT LA IACOB CEL LAUDAROS DE PAVEL BUJTAR ??? SCUZE !!!! IERTATI-MA !!!!

    1. Zinaida Strinu

     Bine, nu-i nimic, dar ai mai multă grijă, te rog.
     Nu, nu am povestirea de care întrebi, îmi pare rău.

     1. MARIA-MIHAELA

      NU-I NIMIC CU OCAZIA ACEASTA POATE SI VA ROG SA FACETI POVESTIREA PE SCURT SI LA IACOB CEL LENES DE PAVOL BUJTAR !!!! SI VOI AVEA MAI MARE GRIJA CA ALEXANDRA SA NU MAI UMBLE !!!!!

      1. Zinaida Strinu

       Greu de crezut că o voi face. Nu am văzut această povestire în programa de limba și literatura română. Nu numai atât, dar nici nu am auzit vreodată de această poveste sau ce-o fi ea, nici de autorul ei.
       În ceea ce o privește pe Alexandra, dacă ea există, ține-o departe de calculator până când învață regulile de comportare civilizată, inclusiv în lumea virtuală.

       1. MARIA-MIHAELA

        Sa speram ca o veti face ! Noua ne-a dat ca tema sa o citim si sa-i facem rezumatul acum 2saptamani ! Si da Alexandra exista !

        1. Zinaida Strinu

         Nu te baza pe mine ! Caută cartea, citește și povestește ! ☺

     2. MARIA-MIHAELA

      MULTUMESC PENTRU INTELEGERE !!! NOAPTE BUNA !!!

      1. Zinaida Strinu

       Pentru puțin ! Să fii cuminte, Maria-Mihaela !

       1. MARIA-MIHAELA

        Multumesc !

 2. Stefana

  Succes in continuare!M-a ajutat foarte mult!MULTUMESC!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Ștefana ! Succes și ție ! :)

 3. rares

  multumesc mult

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere, Rareș ! :)

 1. Miercurea fără cuvinte « A different blog

  […] , Oana Clara , Zina  , AndreiraduM Pandhora , Dana Diaconu, Florina  , Vania , Mirela Pete , Lecturi povestite pe scurt  ,SoriN Share this:EmailFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>