Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

FAT FRUMOS DIN LACRIMA (1)

Fat Frumos din lacrima de Mihai Eminescu

Partea întâi  a povestirii pe scurt

fat-frumos-din-lacrima-1

Fat Frumos din lacrima

A fost odată un împărat bătrân care avea o împărăteasă tânără. Nu aveau copii. Pe când împăratul era la război, împărăteasa s-a rugat mult la icoana Maicii Domnului să o ajute. Icoanei i s-a scurs o lacrimă, împărăteasa a sorbit-o și a rămas grea. Tare mult s-a bucurat împăratul când împărăteasa a născut un băiat, pe care l-au botezat Fat Frumos din lacrima.

Fat Frumos din lacrima crescu într-o lună cât alții într-un an. Când se făcu mare își luă buzduganul și plecă să lupte cu împăratul cu care se dușmănea tatăl său.  Merse el ce merse și ajunse la un palat de marmură albă, pe o insulă de smarald. Aici îl găsi pe cel pe care îl căuta. Împăratul nu voi să se lupte cu el, ci îl chemă să se lege frați de cruce.

Împăratul îi povesti apoi lui Fat Frumos din lacrima că îl necăjește rău Mama-Padurilor. Ca să nu distrugă tot, sate, târguri, se învoise să-i dea la răstimpuri dintre copiii oamenilor, un copil din zece. Chiar în ziua aceea trebuia să vină să-și ia birul.

Când sosi Mama-Padurilor, Făt-Frumos din lacrimă o prinse, o trânti într-o piuă mare de piatră pe care o acoperi cu o stâncă și legă stânca de piuă cu șapte lanțuri de fier. Mama-Padurilor fugi acasă la ea, cu piuă cu tot.

Fat Frumos din lacrima îi luă urma. Acasă la Mama-Padurilor, o găsi pe fata ei, pentru care simți iubire, chiar dacă era fata cui era. Fata îi spuse că, dacă se va duce să o vadă pe mamă-sa, de furie aceasta își va rupe lanțurile și va scăpa. Va sări să lupte cu el. Când vor obosi, îi va spune să se oprească să bea apă. Ea va bea din butea cu putere, iar el din cea cu apa. Așa că să schimbe între ele cele două buți, ca să o învingă.

Așa se și întâmplă. Cum bău din butea cu putere, Fat Frumos din lacrima o izbi cu puteri îndoite pe babă cu buzduganul și o ucise. O luă apoi pe fată și plecară la curtea fratelui său de cruce. Acesta îi mulțumi, dar îl mai rugă să i-o aducă pe iubita lui. El încercase să o răpească, dar nu izbutise. Iubita lui era fata Genarului, un om sălbatic și puternic care trăia în depărtări.

* * *

Da click aici pentru Fat-Frumos din lacrima – 2 !

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe : Maricica, Max Peter și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

4468025380

186 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Nastase Elena Florina

  Mersi mult rezumatul este destul de bun.
  Cu ajutorul tau pot sa fac tema de vacanta linistita.ms mult si succes incontonuare la alte rezumate frumose.

  1. Zinaida Strinu

   Cu plăcere! Mă bucur că povestirea mea este destul de buna pentru tine…

 2. Daniela

  Am luat un 10 pe aceste 3 rezumate!Va multumesc foarte mult!Sunteti incredibila si va respect!: )

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur pentru tine, Daniela! Sper că ai procedat așa cum am scris sub titlul blogului!

 1. CALIN NEBUNUL de Mihai Eminescu - partea a II-a

  […] și altă povestire după un basm de Eminescu: Făt-Frumos din lacrimă Dacă ţi-a plăcut, trimite şi altora !FacebookGoogle […]

 2. FAT FRUMOS DIN LACRIMA de Mihai Eminescu - 2

  […] « FAT FRUMOS DIN LACRIMA de Mihai Eminescu – 1 […]

 3. Miercurea fără cuvinte « A different blog

  […] , Dani, Liviu , Oana Clara , Zina  , AndreiraduM Pandhora , Dana Diaconu, Florina  , Lecturi povestite pe scurt , SoriN Share this:EmailFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>