Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

COLT ALB partea a IV-a

Colț Alb de Jack London 

Partea a IV-a 

Continuare la Colt Alb – partea a III-a

colt-alb-4

Colt Alb

După moartea lui Lip-Lip, Colt Alb deveni căpetenia atelajului. El era cel care alerga înaintea tuturor câinilor înhămați la sanie, dar această poziție nu-i aducea nici un avantaj, dimpotrivă. Alergând toată ziua în urma lui, ceilalți câini aveau impresia că el fuge de ei. Seara, în tabără, nu-i mai arătau respectul de până atunci, așa că el trebuia să li-l reamintească în fiecare noapte, căci uitau lecția până în seara următoare.

Câinii din atelaj se obișnuiră să îl atace pe Colț Alb în grup, căci nu aveau nici o șansă altfel. El deveni din ce în ce mai priceput la luptă și îi urî din ce în ce mai tare. Deveni dușmanul neîmpăcat al tuturor câinilor și îi ucidea pe toți cei pe care îi prindea singuri, devenind faimos printre indieni .

La vremea când Colț Alb împlini cinci ani, Castor Cenușiu porni spre Fort-Yukon. Aici debarcau căutătorii de aur sosiți din toată lumea, se echipau și plecau mai departe în căutarea metalului prețios. Castor Cenușiu se duse acolo ca să vândă blănuri, mănuși și mocasini. În timp ce omul își vedea de negoțul său, Colț Alb, fără ocupație, hoinărea prin port. Când sosea un vapor, oamenii albi coborau pe țărm cu câinii lor. Colț Alb ataca pe neașteptate, le înfigea colții în gît apoi se retrăgea, lăsându-i pe ceilalți câini ai indienilor să sfârșească isprava, dar și să încaseze pedeapsa, în timp ce el se îndepărta ca o umbră.

Unul dintre puținii albi care trăiau la Fort-Yukon era Smith Frumosu. Oamenii îl numeau așa pentru că era deosebit de urât la chip și la trup, dar, mai ales, la suflet. Smith Frumosu era pasionat de isprăvile lui Colt Alb și, când auzea sirena unui vapor, lăsa totul  baltă și venea să privească. Încercă să îl ademenească, dar animalul simțea că omul acesta este rău și se ferea din calea lui.

Smith Frumosu  îi ceru lui Castor Cenușiu să i-l vândă pe Colț Alb. Acesta nu voi, căci era cel mai bun câine de ham pe care îl avusese vreodată și, pe deasupra, știa să lupte ca nimeni altul.  Atunci Smith începu să vină la Castor Cenușiu cu sticle de whisky, iar indianul, încet-încet, se dărui băuturii. Se duseră banii luați pe marfă și veni ziua în care Smith Frumosu îl căpătă pe Colț Alb, plătit nu cu bani, ci cu sticle pline.

La Smith Frumosu, Colț Alb primi cele mai teribile bătăi pe care le primise vreodată, până învăță că acesta îi este noul stăpân, chiar dacă îl ura de moarte. Smith organiza lupte de câini pentru pariuri și îl puse să lupte cu tot mai mulți câini. Colt Alb îi ucise pe toți, iar Smith câștigă toate rămășagurile puse.

Într-o zi sosi un om cu un câine cum nu mai fusese vreunul pe acolo, un buldog. Buldogul lupta altfel decât ceilalți câini, se lăsa mușcat de ceafă și de urechi, având gâtul apărat de fălcile lui mari. Nu urmărea decât să își înfigă colții în gâtul adversarului și nu mai deschidea fălcile până când acesta nu era mort. Așa s-ar fi întâmplat și cu Colț Alb, care, neobișnuit cu acest fel de a lupta al câinelui mai scund decât el, ajunsese cu el atârnat de piept. Acesta înfipsese colții cu putere și își muta puțin câte puțin strânsoarea tot mai sus. Colt Alb aproape că era sufocat, nici nu mai lupta, când Smith sări în țarc și începu să îl lovească cu sălbăticie.

Tocmai atunci sosi o sanie care îl aduse pe Weedon Scott, vestit inginer prospector. Acesta, împreună cu vizitiul său, îl scoase pe Colț Alb mai mult mort decât viu din fălcile buldogului. Îi plăti lui Smith pentru câine, deși acesta nu voia să îl vândă, și îl luă la el.

Cu mare greutate, cu iubire și cu răbdare izbuti noul zeu să câștige încrederea lui Colt Alb. Veni și ziua în care  Weedon Scott îl mângâie pentru prima oară. Colt Alb învăță de la el că viața înseamnă și iubire. După o absență de mai multe zile, timp în care Colț Alb nu mâncă nimic și se îmbolnăvi de dorul lui, stăpânul lui avu bucuria de a-l vedea cum se gudură și îi caută alintările. Nu știa că asta i se întâmpla lui Colț Alb pentru prima oară în viața lui.

* * *

Sursa foto

Dă click aici pentru Colt Alb – partea a V-a (ultima parte) !

Citeste povestiri pe scurt de lecturi pentru orice varsta !
4468025380

26 comments

4 pings

Skip to comment form

 1. Grigore Rares

  Zinaida , imi place povestirea la Colt Alb pe care ai facuto , dar preferam sa si scri unde incepe si unde se termina capitolele.
  Felicitari pentru munca depusa!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc!

 2. Razwy

  a fost foarte EPIC

  1. Zinaida Strinu

   Epic ?! ! :D

 3. vasiliu diana

  Zina
  Cum ii cheama pe catei

  1. Zinaida Strinu

   Pune mâna și citește, ai să afli !

 4. Irina

  Buna.As dori sa-ti adresez o intrebare care au fost expresiile care te-au placut?

  1. Zinaida Strinu

   Bună, Irina ! Nu te supăra, dar nu rezolv teme ! ;)

 5. bianca

  Vă rog mult puteţi să-mi spuneţi şi mie personajele din Colţ-Alb

  1. Zinaida Strinu

   Nu. Citeste si noteaza-ti-le, nu se poate chiar mura-n gura.

 6. Roby27

  multumim de povestiri ZINA !!!1

  1. Zinaida Strinu

   Cu placere, Roby !

 7. andrada

  Imi place, dar unde e Weedon ?

  1. Zinaida Strinu

   Ce importanță are unde a fost ? Important e că s-a întors, citește cu atenție ultimele rânduri.

 8. Robert

  Foarte frumoasa partea a 4 a imi place la nebunie!!!

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur că iti place. Daca ai sa citesti romanul in intregime, o sa-ti placa si mai mult ! :)

 9. sisi

  Este o poveste frumoasa si emotionanta.

  1. Zinaida Strinu

   Într-adevăr, acest roman a emoționat foarte multe generații de cititori.

 10. O fata

  De 5 ori am citit cartea asta,aproape ca o stiu pe de rost. :D

  1. Zinaida Strinu

   Asta înseamnă că trebuie să îți iei un cățeluș ! Vorbesc serios ! :)

 11. gina

  Dragă Zina,
  Am niște probleme- nu reușesc să comentez . Încerc!

  1. Zinaida Strinu

   Mi s-a intamplat si mie la alte bloguri, e ceva ce nu merge…

 12. Naica

  Sunt tare bucuroasa cand rereredescopar aventurile lui Colt Alb in povestirile tale ,Zina.Odata plangi, altadata zambesti urmarindu-i pataniile; nu te dezamageste niciodata.Un mare scriitor Jack London ,care s-a furisat in sufletul cainilor, al lupilor…

  1. Zinaida Strinu

   Un scriitor care, in mod sigur, a iubit animalele.

 13. coolnewz/Ratatouille

  da, mi-a parut tare rau cind a luat-o Colt Alb pentru prima data! :)

  1. Zinaida Strinu

   Ei, prima bataie a luat-o de la Castor Cenusiu, dar bataile de la Smith erau altfel…

 1. COLT ALB partea a III-a

  […] COLT ALB partea a IV-a » […]

 2. COLT ALB partea a V-a

  […] « COLT ALB partea a IV-a […]

 3. COLT ALB de Jack London - partea a III-a

  […] COLT ALB de Jack London – partea a IV-a » […]

 4. COLT ALB de Jack London - partea a V-a (ultima parte)

  […] « COLT ALB de Jack London – partea a IV-a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>