Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

BIBLIA (12) – Viata lui Iisus Hristos – partea I

Povestiri pe scurt – Biblia

Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea  Bibliei măcar pentru perspectiva culturală. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la întâmplări biblice. Menţionez opera Samson şi Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, cuvintele celebre cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, cuvinte care i-au fost atribuite de mulţi care nu ştiau ca autorul cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !

Continuare la Biblia (11) – Nașterea lui Iisus

sfantul-ioan-botezatorul

Biblia – Sfântul Ioan Botezătorul

Biblia

Noul Testament

Viata lui Isus Hristos

– partea întâi – 

În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului (împăratului) Tiberiu peste Imperiul Roman, în zilele arhiereilor* Ana și Caiafa, procuratorul Iudeii era Ponțiu Pilat, iar tetrah al Galileii era Irod.

Ioan, fiul lui Zaharia și al Anei, a ieșit din pustiu la apa Iordanului și a botezat oamenii cu botezul pocăinței. Ei se întrebau dacă nu cumva el este Hristos, dar Ioan le-a spus că acela va veni și, dacă el îi botează cu apă, Cel care este mai tare decât el îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.

Iisus a venit și el, iar când Ioan l-a botezat, deasupra lui s-a pogorât Duhul lui Dumnezeu sub chipul unui porumbel. Văzând aceasta, Ioan a adeverit peste tot că Iisus este fiul lui Dumnezeu.

În jurul lui Iisus s-au strâns ucenicii săi, din care mai târziu El i-a ales pe cei doisprezece apostoli. Primii au fost frații Andrei și Simon. Pe Simon l-a numit Chefa, adică Petru. La scurt timp au mers la o nuntă, în localitatea Cana, din Galileea. La nunta din Cana Galileii a făcut Iisus prima sa minune în public, a schimbat apa în vin, căci se terminase băutura și nu mai aveau nuntașii ce să bea.

Prin minunile înfăptuite, Iisus i-a adus la credință pe oameni. Numai cei din Nazaret, unde crescuse, nu l-au crezut, căci nimeni nu este prooroc în țara  lui.

La Capernaum, pe când își spunea învățăturile în fața unor farisei** și a unor cărturari, a fost adus la el un om cu pat cu tot, căci nu mai putea să umble. Iisus i-a spus că îi sunt iertate păcatele, iar fariseii și cărturarii au început cârtească, spunând că numai Dumnezeu poate ierta păcatele. Ca să arate că are putere să ierte păcatele, i-a spus omului să se ridice, să-și ia patul și să plece acasă.  Acesta așa a făcut, iar ceilalți au rămas uimiți și plini de frică.

După ce a rostit predica de pe munte și le-a spus oamenilor care sunt fericirile creștine și faptele bune, Iisus a vindecat sluga unui sutaș fara ca s-o vadă la față, impresionat de rugămintea plină de credință a stăpânului.

Iisus a mai tămăduit și alți bolnavi, dar odată l-a rugat un om, pe nume Iair, să-i vindece fiica. Până să plece la casa lui Iair, a venit vestea că fiica lui murise. Toți au zis să nu se mai ducă la casa aceluia, dar Iisus s-a dus. le-a spus celor din casă, care plângeau, că fata n-a murit, ci doarme. Apoi s-a dus la ea și i-a spus ”Talita kumi” (Fată, scoală-te !) și copila s-a ridicat și a umblat.

În timpul acesta, Irodiada, soția regelui Irod, l-a dus la pierzare pe Ioan. Ea fusese înainte soția fratelui lui Irod, iar Ioan îi ținea de rău și îi spunea regelui că asta nu se cade. La o petrecere, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în așa fel încât l-a fermecat pe Irod atât de tare încât si-a dat cuvântul în fața tuturor că îi va da orice va cere. Irodiada a învățat-o să ceară capul lui Ioan pe o tipsie. Deși ținea la Ioan, Irod a trebuit să își țină cuvântul dat.

* * *

________

arhierei = clerici/fețe bisericești cu ranguri superioare
** farisei = fanatici religioși care puneau mai mult preț pe respectarea strictă a riturilor religioase mozaice/evreiești decât pe o comportare cu adevărat conformă religiei. Astăzi cuvântul se folosește cu sensul de ipocriți, prefăcuți.

Sursa foto

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Dă click aici pentru Biblia (13) Viata lui Isus – 2 !

Îi invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Alex Mazilu, Alexandru, Alice in WonderNet, Aurora Georgescu, Călin, Carmen, Cartim și pe toți ceilalți iubitori de arte și lecturi !

4468025380

12 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Daurel

  Mi-am tot propus sa vad un manual actual de religie, insa neavand nepotii in tara…
  Oricum, am achizitionat un catehism interbelic; am sanse sa inteleg gandirea parintilor mei…

  1. Zinaida Strinu

   Nu cred ca putem sa le intelegem gandirea, la fiecare e produsul unei epoci care nu mai exista…Nu avem sistemul de referinta corect, mai ales ca scrierile istorice, mai toate, nu sunt prea obiective. E mai bine sa citesti direct Biblia, decat manuale. Mica Biblie e foarte accesibila.

 2. coolnewz/Ratatouille

  ce poate face un dans …

  1. Zinaida Strinu

   Ei, lasa si tu asa, dans, ce ai fi vrut sa scriu ?!!! :D

 3. Marycix

  Felicitari Zina! Ma bucur mult ca ai inceput sa postezi din Noul testament!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Maricica. Am simțit că acum este momentul să continui și să închei ceea ce am început mai demult.

 4. cartim

  Aceasta este o idee deosebit de buna mai ales ca ne aflam inaintea Sarbatorilor Pascale.

  Te felicit pentru ceea ce faci si multumesc.

  Saptamana frumoasa, Zina :)

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc pentru aprecieri, Cartim.
   Să ai și tu o săptămână frumoasă ! :)

 5. Naica

  In aceasta zi de Buna Vestire este foarte normal sa citesti din biblie, sau cel putin o povestire prescurtata.Este poate greu sa o citesti ,dar mai ales, sa o intelegi ,fara o educatie in familie,sau o anume stare de gratie…Dar este benefic pentru fiecare persoana in parte, pentru intelegerea universului in care traim.Multumesc, Zina.

  1. Zinaida Strinu

   Cu drag, Naica !

 6. Mirela

  O buna idee, felicitari Zina!
  A citi si a cunoaste Biblia tine de cultura generala in primul rand. O buna initiativa, o spun cu tot respectul.
  Sa ai o zi frumoasa! :)

  1. Zinaida Strinu

   Multumesc, Mirela ! :)

 1. BIBLIA (13) - Viata lui Iisus Christos - partea a II-a

  […] Lecturi povestite – Biblia  Urmare la Biblia (12) – Viața lui Iisus Christos – partea I […]

 2. BIBLIA (13) - Viata lui Iisus Christos - partea a II-a

  […] by Zina Lecturi povestite – Biblia  Urmare la Biblia (12) – Viața lui Iisus Christos – partea I […]

 3. dans lent – incetineste | Rokssana's Blog

  […] , schtiel ,zinnaida , lecturi , cristi 44.437711 26.097367 Rate this: Share […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>