Povestiri ACASA Povestiri de lecturi scolare

«

»

IVAN TURBINCA

Ivan Turbinca de Ion Creangă

ivan-turbinca

Ivan Turbinca

Dumnezeu și Sfântul Petre mergeau odată pe drum. În urma lor era Ivan, un ostaș care fusese liberat de la oaste și i se dăduseră două carboave, bani de cheltuială.

Cei doi îi încercară bunătatea sufletului. Luară chip de cerșetori și Ivan dădu fiecăruia câte o carboavă. Atunci, Dumnezeu și Sfântul Petre îi dădură banii înapoi, iar Dumnezeu îi îndeplini rugămintea, drept răsplată. Îi blagoslovi  turbinca (ranița, rucsacul), să poată intra în ea oricine ar fi dorit Ivan. După aceasta, îi spuse ca, atunci când se va sătura de umblat prin lume, să vină să slujească la poarta sa.

Ajunse Ivan Turbinca la curțile unui boier și ceru găzduire. Boierul porunci să îl culce în casa unde locuia necuratul. Ivan se culcă pe un divan, își puse turbinca sub cap și stinse lumânarea. Deîndată dracii îi smulseră turbinca de sub cap. Ivan făcu lumină și privi în jur, nu văzu nimic. Stinse iar lumânarea și se culcă la loc.

Dracii începură să miorlăie, să guițe, să orăcăie și să mormăie. Ivan își dădu seama despre ce e vorba și strigă tare ”Pașol na turbinca!”, adică să treacă în turbincă. Vrând, nevrând dracii fură înghesuiți în turbincă. Ostașul le trase niște ghionturi strașnice, apoi se culcă cu capul pe turbincă. Către dimineață veni Scaraoschi, căpetenia dracilor, să vadă ce e cu aceștia de n-au mai apărut. Îi dădu o palmă lui Ivan de sări acesta ca ars din somn și îi strigă și lui să treacă în turbincă. Dimineață îi spuse boierului cu ce își umpluse turbinca și îi ceru niște nuiele. I se aduseră și le dădu pe rând dracilor câte o bătaie zdravănă.

Plecă Ivan mai departe și ajunse la poarta raiului.  Ivan Turbinca îl întrebă pe Sfântul Petre dacă au în rai tabac, vodcă, femei și lăutari, acesta  răspunse că le găsește la iad.

Ivan se duse la iad și intră. Le spuse  dracilor că el are poftă de un guleai, de un chef. Îi aduseră tot ce voia și se puse pe băut, pe cântat și pe jucat.

Dracii ar fi vrut să scape de el, dar nu știau cum. Talpa-iadului, însă, făcu o darabană, ieși și începu a  bate darabana ca la război. Auzind, Ivan își luă pușca și năvăli afară. Talpa-iadului sări iute înăuntru și zăvorî poarta. Nemaiavând ce face, Ivan se întoarse la poarta raiului și începu a o păzi pe dinafară.

Într-o zi veni Moartea, să primească porunci de la Dumnezeu. O băgă în turbincă și se duse el la Dumnezeu să-l întrebe ce poruncă are pentru ea. Dumnezeu îi zise ca Moartea să ia, timp de trei ani, numai oameni bătrâni, ca el. Ivan Turbinca se duse și îi spuse să roadă, timp de trei ani, numai pădure bătrână. După trei ani, Moartea veni iar după porunci. Dumnezeu spuse să ia trei ani oameni tineri și trei ani copii, Ivan îi spuse Morții să roadă trei ani pădure tânără și trei ani smicele și lăstari.

Supărată și chinuită veni Moartea după cei șase ani. De data asta Ivan o închise în turbincă și nici nu-i spuse lui Dumnezeu. După un timp, acesta se duse să întrebe dacă n-a mai venit Moartea. Aceasta spuse din turbincă, cu glasul înăbușit, că e acolo. Dumnezeu îi dădu drumul și îi spuse lui Ivan că i-a venit și lui rândul să îl ia Moartea. Ivan își făcu o raclă, un coșciug, și ceru Morții să-i arate cum să se așeze în el. Ea se așeză ca să-i arate, iar el trânti capacul peste dânsa.

Dumnezeu află și o eliberă pe Moarte și de acolo. Îl pedepsi pe Ivan Turbinca să nu mai moară niciodată, iar acesta, de plictiseală, trase guleai peste guleai.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Ivan Turbincă

Sursa foto

Dă clic și  citește textul întreg !

Citește și alte povestiri pe scurt după poveștile lui I.Creangă:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4468025380

54 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. donciu flavius

  Super tare :D

  1. Zinaida Strinu

   Adevărat! :D

 2. Alexia

  Povestesti foarte frumos! Tine-o tot asa!

  1. Zinaida Strinu

   Mulțumesc, Alexia ! :)

 3. Diana

  Este foarte frumoasa povestirea aceasta!

  1. Zinaida Strinu

   Cu adevărat, este frumoasă. :)

 4. claudia

  sunt frumoase povestirile dumneavoastra , imi place ca dumneavoastrava va ocupati si de treburile elevilor!!!

  1. Zinaida Strinu

   Îmi pare bine că îți plac aceste povestiri ! :)

 5. david

  Este foarte frumoasa povestirea.

  1. Zinaida Strinu

   Mă bucur mult că ți-a plăcut, David. Sper că ai citit și textul întreg.

 1. ZANA ZANELOR de Petre Ispirescu

  […] Ivan Turbincă după Ion Creangă […]

 2. Povestea lui Stan Pățitul. Partea a doua - Povestiri de lecturi școlare

  […] Ivan Turbincă după Ion Creangă […]

 3. PROSTIA OMENEASCA de Ion Creangă

  […] Amintiri din copilărie – Povestea lui Harap-Alb – Ivan Turbincă – Dănilă Prepeleac – Cinci pâni – Povestea unui om leneș – Moș Ion Roată și Cuza-Vodă – […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>